Colau, copresidenta de la principal xarxa internacional de ciutats

L'alcaldessa de Barcelona ha estat escollida una dels sis copresidents de Ciutats i Governs Locals Units

Colau, al consell mundial de la CGLU, amb el nou president de la xarxa, Parks Tau, el tercer per l'esquerra
Ara
16/10/2016
2 min

BarcelonaEl protagonisme de Barcelona en les xarxes internacionals de ciutats que volen actuar com a contrapoder dels estats o, almenys, reivindicar més poder i intervenció local en els afers globals, és un dels objectius manifestos d'Ada Colau. I l'alcaldessa ha aconseguit aquest cap de setmana fer un pas més en aquesta direcció.

Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) ha escollit Colau per a una de les sis copresidències de la xarxa, de la qual formen part més de 1.000 ciutats d'un total de 127 països dels 191 que integren l'ONU. Els membres d'aquesta organització representen més de la meitat de la població mundial.

La tria de l'alcaldessa de Barcelona per a aquest càrrec s'ha fet a Bogotà, on s'ha celebrat el consell mundial de la CGLU i s'ha renovat la direcció. Parks Tau, president l’associació de municipis de Sud-àfrica, ha assumit la presidència de la xarxa, que ha guanyat l'elecció davant de l’alcalde de Kazan, que tenia el suport de Colau. Tau reivindica la necessitat de fer de la CGLU una interlocutora forta enfront de les diverses administracions. De fet, es tracta d'una organització reconeguda per l'ONU i que permet a les ciutats la interlocució directa amb tots els nivells institucionals.

Juntament amb l'alcaldessa de Barcelona han estat escollits copresidents Roland Ries (Estrasburg, França), Tahir Akyürek (Konya, Turquia), Wen Guohui (Guangzhou, Xina), Mauricio Rodas (Quito, Equador) i Anne Hidalgo (París, França), que conserva la responsabilitat en la comissió de gènere.

A més a més, la CGLU manté la seva seu institucional a Barcelona. I amb aquestes credencials Colau arribà demà a la conferència mundial Habitat III de les Nacions Unides, una cimera sobre habitatge i desenvolupament sostenible que té lloc cada 20 anys i que se celebra a Quito, on els estats debaten la nova agenda urbana. Amb la vista posada en aquesta trobada, Ada Colau, Anne Hidalgo i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, van emetre dijous un manifest conjunt en què reivindiquen més paper de les ciutats com a motor de canvi i d'aliances que poden afrontar els nous reptes socials amb més agilitat que els estats, per la qual cosa reclamen un millor finançament.

Segons Colau, les ciutats estan cridades a ser actors imprescindibles per aturar el creixement de les desigualtats i el canvi climàtic, entre altres objectius. "Sense les ciutats, això no serà possible, i hem de tenir una xarxa potent que garanteixi el seguiment, el finançament i el compliment dels acords globals", ha manifestat durant el consell mundial de CGLU, en què ha intervingut per fer una crida a la unitat i per reivindicar que "aquest és el segle de les ciutats".

Colau té previst intervenir demà en la sessió plenària d’obertura de la conferència mundial Habitat III, i també participarà en una conferència conjunta de ciutats on es demanarà el ple compliment dels compromisos de la cimera del clima que es va celebrar a París.

stats