El 87% dels activistes jutjats fins ara per la vaga general del 29-M han quedat absolts

L'entitat que ha fet el recompte, indicalistes i representants de la CUP consideren que la Fiscalia i la Generalitat volen espantar activistes amb peticions de pena "exagerades" que no es confirmen

La manifestació del 29M al passeig de Gràcia
Ara
29/03/2016
2 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa vaga general del 29 de març de 2012 contra la reforma laboral del PP va dur a desenes de detencions i 89 encausats en 34 processos judicials diferents als Països Catalans. Segons l'Esquerra Independentista, per ara s'han jutjat menys de la meitat dels casos i en un 87% els acusats han quedat absolts. La Fiscalia reclamava penes que sumaven més de 200 anys de presó per un total de 167 delictes.

Activistes, sindicalistes i representants de l'Esquerra Independentista i de la CUP han fet una roda de premsa aquest matí davant l'Audiència de Barcelona per comunicar aquestes xifres davant d'un nou judici, que es farà dimarts de la setmana que ve després que se suspengués, en què la Fiscalia i la Generalitat demanen un total de vuit anys de presó per dos vaguistes que van participar en piquets al barri de Sant Andreu de Barcelona.

L'organització antirrepressiva Alerta Solidària assegura els acusats jutjats fins ara han quedat absolts en el 100% dels casos dels delictes i faltes per danys, deslluïment de béns i seguretat vial, i en el 92% dels delictes de desordres públics. Els que han acabat condemnats ho han estat a penes que sumen, entre tots dos anys i set mesos de presó, segons l'entitat.

29 de març del 2012. Vaga general/ Pere Tordera

Blai Martí, del grup de suport als dos vaguistes que es jutjaran dimarts -Roger Sánchez i Saturnino Mercader-, i l'advocat dels activistes, Eduardo Cáliz, consideren que la fiscalia i la Generalitat busquen la "pena de banqueta", amb processos judicials que s'allarguen molts anys i peticions de pena "exagerades". Amb això, pretenen "atemorir" la lluita sindical i obrera i "limitar" el dret de vaga.

Tant la fiscalia com la Generalitat demanen dos anys de presó per a Mercader, per un delicte de resistència a l'autoritat i sis anys contra Sánchez, dos per resistència i quatre per dos delictes contra els drets dels treballadors. La CUP espera que les negociacions amb el Govern fructifiquin i la Generalitat retiri l'acusació contra els vaguistes com ha fet en casos similars.

Roger Sánchez, de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), ha assegurat que el judici no l'espanta, tot i que té "zero confiança" en el sistema polític i judicial actual, i assegura que seguirà lluitant pels drets dels treballadors. Mireia Vehí, diputada de la CUP al Parlament, ha dit que la Generalitat provoca una "doble victimització" als acusats i ha dit que no actua igual quan les agressions a funcionaris són a mossos d'Esquadra o a professors i metges.

A la roda de premsa hi havia membres de grups de suport a altres vaguistes encausats dels barris barcelonins de Sants, les Corts, el Clot i el Poblenou, de la Universitat de Barcelona, del Vendrell i de Tortosa. També hi havia representants de la CUP, com els diputats al Parlament Albert Botran, Benet Salellas i Joan Garriga, i el regidor de Barcelona Josep Garganté, company de Mercader en les lluites sindicals als autobusos de TMB.

El proper divendres a la tarda està convocada una manifestació a la plaça Orfila de Sant Andreu, on van tenir lloc els fets, per demanar l'absolució dels dos encausats.

stats