Un acte vandàlic acaba amb la creu del monestir de Sant Cugat destrossada

Un home hi ha pujat a sobre i, a causa del pes, el monument, de l'època medieval, ha cedit

El rector de la parròquia, Emili Marles, observa les destrosses
19/06/2021
3 min

Més de 500 anys d’història acaben pel terra per culpa d’una bretolada.La creu de terme del Camí dels Monjos, ubicada davant de l'església del monestir de Sant Cugat, ha estat objecte aquesta matinada d'un acte vandàlic que ha acabat amb aquesta important obra del patrimoni històric a terra. Un home hi ha pujat a sobre i, a causa del pes, el monument ha cedit i això ha provocat importants destrosses.

L'home ha hagut de ser ingressat a l'hospital, ja que li ha caigut part del monument a sobre i ha resultat ferit al braç. Està investigat per un delicte contra el patrimoni històric per malmetre un bé cultural d'interès nacional. La policia local està revisant les càmeres instal·lades a la zona per obtenir més informació, ja que hi ha veïns que asseguren que s'hi estava celebrant un botelló, tot i que l'Ajuntament de Sant Cugat ho desconeix. "No sabem el que estava passant abans ni si hi havia més d'una persona. Aquesta és una zona on es troba gent, perquè és al centre de la ciutat, però no és conflictiva", ha assegurat a l'ARA la regidora de cultura de Sant Cugat, Esther Madrona. Els fets han passat quan faltaven uns minuts per a les dues de la matinada, i segons han publicat mitjans locals, l'home s'ha enfilat a la creu ajudat per quatre persones que minuts després han trucat a emergències quan l'autor de la bretolada ha caigut.

L'home que ha destrossat la creu és, segons publica el mitjà Tot Sant Cugat, un veí de Sant Cugat de 35 anys que acumula més de vint antecedents policials per diferents delictes, entre altres, per delictes de robatori amb força, per robatori a interior de vehicle, per danys o per atemptat a un agent.

L'Ajuntament denunciarà

En un fil de Twitter, l'Ajuntament de Sant Cugat ha reprovat i condemnat els fets i ja ha anunciat que interposarà una denúncia. També ha fet una crida al civisme. La regidoria de Cultura i Patrimoni ha contactat amb el Centre de Restauració de Béns Mobles per a la recuperació del monument. S'han recollit totes les peces –la creu ha quedat partida en dos trossos molt grans però també n'hi ha d'altres de petits– i s'han guardat al museu. "Costa d'entendre com algú pot malmetre el patrimoni d’aquesta manera quan treballem per integrar el patrimoni dins del dia a dia, perquè formi part del centre de la ciutat", ha lamentat la regidora de Cultura, que ha explicat que la creu va patir un atac durant la Guerra Civil i fa deu anys també va patir desperfectes greus. Abans de la pandèmia el monestir també va ser objecte de vandalisme quan van aparèixer diverses pintades a la façana de l'església.

La policia local ha acordonat la zona per raons de seguretat i per protegir la part de la creu que encara queda dreta. Ja s'han retirat tots els fragments de la Creu de Terme per portar-los al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat, Esther Madrona, acompanyada de tècnics municipals i del rector de la parròquia, Emili Marlés, han visitat aquest matí la zona.

El monestir de Sant Cugat va ser construït entre els segles IX i XIV i destaca pel seu claustre. La creu data del segle XVI, tot i que segurament substituïa una creu anterior documentada ja al segle XV com “la creu de pedra”. Es trobava antigament en una important cruïlla de camins –el de Rubí, el de Terrassa o Camí dels Monjos, i el de la vall del Llobregat–, on al tombant dels segles XVII-XVIII va ser construïda la petita capella de Sant Domènec.

Traslladada inicialment a prop de la vila al passeig que porta el seu nom, la creu va ser traslladada després de la Guerra Civil dins del recinte del monestir. Des d’aleshores ha format part del paisatge de Sant Cugat. Fins ahir.

stats