Pobresa energètica

Acord històric contra la pobresa energètica: 35.000 famílies alliberades del deute amb Endesa

L'empresa assumeix el 73% de les factures impagades de les llars vulnerables i de la resta se'n faran càrrec les administracions

Acord històric perquè les famílies vulnerables deixin d’arrossegar el deute amb les elèctriques. De moment, Endesa és la primera distribuïdora que ha signat el conveni amb la Generalitat i les quatre diputacions per assumir solidàriament les factures impagades de 35.518 clients i s’espera que pròximament s’hi vagin afegint la resta de distribuïdores que operen a Catalunya. En l’acte de signatura el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, s’ha felicitat per un acord, ha subratllat, que acaba amb les pràctiques insistents i “abusives” de l’energètica per cobrar el deute i dona seguretat jurídica a aquells a qui se’ls podia reclamar el deute “en qualsevol moment”.

El conveni signat aquest dilluns és fill de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica, que ja prohibeix el tall de subministrament de les persones vulnerables i, a partir d’ara, regula també qui s’ha de fer càrrec del deute acumulat tant de les factures que ja han vençut com de les que es generaran a partir d’ara. Per això es crearà un fons d’atenció solidària que es finançarà a parts iguals entre empresa i administració. Per al conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, el benefici de l’acord és que es “desjudicialitza” el cobrament de deutes, cosa que suposarà un alleugeriment col·lectiu.

Cargando
No hay anuncios

De les factures anteriors, el conveni estableix que Endesa assumirà el total de deute entre el juliol del 2015 i el 2018, mentre que el dels dos anys següents es repartirà a parts iguals amb les administracions (Generalitat, diputacions i Àrea Metropolitana de Barcelona). En total, l’elèctrica pagarà 28,1 milions d’euros (el 73% del deute contret per les famílies des que hi ha llei) i les arques públiques, els 10,6 restants. A partir de les factures de l’1 de gener del 2021 Endesa es compromet a quedar-se “com a mínim el 50%” del deute i les administracions un màxim de la meitat, de la qual la Generalitat abonarà tres quartes parts. Tots els indicadors alerten que la crisi pandèmica haurà fet augmentar la xifra de famílies vulnerables i, per això, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha indicat que el perdó del deute és “extremadament necessari” perquè "encara no es veu l’abast real de la crisi social".

A Vicky Carrillo Endesa li reclama al voltant de mil euros de deute, l’import mitjà d’impagament. La seva és la història de les milers de famílies que la crisi financera o recentment la del covid van fer tocar fons fins al punt d’haver-se de plantejar o plat a taula o factures de llum i aigua. A Carrillo el 2015 se li van ajuntar que va haver de deixar de treballar per motius de salut i una separació traumàtica. Llavors tenia dos fills menors a càrrec i, malgrat que des dels serveis socials de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs la van qualificar de vulnerable amb un informe, les factures s’han anat acumulant tot i que no ha tingut talls de llum.

Cargando
No hay anuncios

Els hiverns a casa de Carrillo són freds perquè senzillament no es pot permetre cap despesa excessiva. "No puc posar la calefacció molta estona, tan sols perquè es caldegi una mica l'ambient i sempre haig d'anar ben abrigada, amb una manteta i un bon pijama", relata. “Estic contenta perquè ha sigut una lluita llarga, de reivindicacions i de moltes accions –explica a les portes de l’edifici on se signa el conveni amb Endesa–. Però fins que no m’arribi el paper confirmant que no tinc deute, no m’ho creuré”.

Cargando
No hay anuncios

"Viure amb por"

Cristina García deu 1.400 euros i espera que l’acord li porti “descans” per treure’s de sobre el pes d’estar sempre pendent de les reclamacions. “Si durant un temps no et truquen creus que s’han oblidat de tu però no, tornen a trucar amb amenaces de talls de llum, d’incloure’t en una llista de morosos i et tornen l’angoixa i els nervis”, explica aquesta dona de Badalona que conviu amb tres filles i cobra uns mil euros de la renda mínima garantida. "Vius sempre amb por que no te'ls treguis de sobre", apunta Carrillo, que ha participat en la concentració convocada per l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) als afores de l'edifici on s'ha signat l'acord.

Cargando
No hay anuncios

La signatura de l’acord amb les administracions públiques –i que ha comptat amb el suport de la Taula del Tercer Sector i l‘APE– farà que Endesa faci “promoció activa” del bo social i faci auditories energètiques gratuïtes a les famílies en perill d’exclusió que comptin amb l'informe de serveis socials.

Una altra de les potes de l’acord és un conveni pel qual a les famílies que estiguin empadronades, amb un informe de vulnerabilitat al dia i no tinguin comptador de llum, se’ls instal·larà un comptador temporal per evitar que si punxen la llum a altres instal·lacions o a la xarxa, hi hagi accidents. El Homrani ha evitat detallar el perfil de qui se'n podrà beneficiar, si també s'hi inclouran les persones que estiguin ocupant un habitatge o no.

Cargando
No hay anuncios

Fins a la tercera no ha sigut la vençuda i la signatura d'aquest conveni de condonació de deutes l'han precedit intents fallits en la negociació que va arrencar el 2015, just quan el Parlament va aprovar la llei contra la pobresa energètica. El primer fracàs es va produir després de les converses arran de la mort de Rosa Pitarch, la dona de Reus de 81 anys que va morir en l'incendi de casa seva provocat per les espelmes que havia d'encendre perquè l'energètica li havia tallat el subministrament, malgrat que tenia l'informe de vulnerabilitat. Enmig del diàleg, Endesa va alçar la veu i el 2019 va avisar 250 ajuntaments que tallaria la llum de les famílies amb deutes si no en cobrava la meitat, però la legislació ho impedia. En aquest sentit, la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, ha valorat que per primer cop una elèctrica, en aquest cas Endesa, "claudica i firma un acord que fa cinc anys era del tot impensable" i ha demanat que es posi fi "al setge" de les empreses de subministrament per cobrar les factures pendents.

Cargando
No hay anuncios

A Olga Fernández l'acord amb Endesa li dona "esperances" que la seva distribuïdora, Naturgy, se sumi com més aviat millor a la iniciativa i li eixugui el deute d'uns 300 euros que va acumular entre el 2015 i mitjans del 2016. També forma part de l'APE, des d'on l'han assessorat des que d'un dia per l'altre i sense avisar li van tallar la llum i la van obligar a viure amb espelmes i llanternes. Ara té llum però per no gastar massa, explica, s'ha comprat una làmpada "amb piles i portàtil".

El triomf d'un moviment social

L'Aliança contra la Pobresa Energètica és una de les entitats nascudes de les necessitats de la crisi econòmica que en els últims anys han aconseguit que les persones vulnerables deixessin d'amagar-se i puguin passar de sentir vergonya pròpia i en soledat a compartir una consciència col·lectiva als carrers. Amb la PAH i l'Observatori Desc, l'APE va impulsar una ILP (iniciativa legislativa popular) que va fructificar en la llei 24/2015 i que per primer cop posava nom a la pobresa energètica i dotava de les primeres eines per combatre-la. Cada any han passat unes 600 famílies per l'assessorament col·lectiu de l'entitat, una mena de teràpia de grup amb què empoderar-se i saber com fer front als impagaments. La portaveu Maria Campuzano no pot amagar "la felicitat" d'haver vist com Endesa assumeix fins al 73% dels deutes, molt més del 50% que l'APE havia proposat anys enrere i que va fracassar perquè l'energètica considerava que ho havien de fer les famílies i les administracions. "Les nostres són propostes que ens arriben del carrer, de la gent que ho pateix i no dels despatxos", reivindica Campuzano, que assegura que l'elèctrica ha estat fins a l'últim moment "amenaçant amb tallar la llum i treure comptador o presentant demandes judicials" malgrat que la legislació actual ho impedeix. "Ni set, ni fred, ni a les fosques", és el lema que canten els activistes de l'ONG, que ara es posa com a repte que les altres distribuïdores segueixin el camí marcat per Endesa. "Són les responsables de la pobresa perquè gestionen un servei bàsic i en fan un negoci lucratiu", diu.

Cargando
No hay anuncios

https://www.ara.cat/societat/veina-coneguda-nomes-passes-lajuntament_1_1469024.html