Educació

Educació dona per revertides les retallades amb un acord sense la USTEC

El pacte, supeditat als pressupostos, recupera el plus d'antiguitat als sis anys i la reducció d'hores lectives als docents sèniors

Aquesta ha estat una setmana de protesta per les retallades en educació.
25/01/2024
3 min

BarcelonaEl departament d'Educació i els sindicats CCOO i UGT han arribat a un acord per revertir les últimes dues retallades que quedaven pendents des del 2010 i que havien provocat una desena de convocatòries de vaga i protestes en els últims dos cursos. Les negociacions de la taula sectorial han culminat amb la reducció de dues hores lectives dels docents que tinguin més de 55 anys i la recuperació del primer complement salarial —estadis que, a la pràctica, són plus d'antiguitat— al cap de sis anys, que ara s'atorgava al cap de nou. El sindicat majoritari USTEC, però, se n'ha desvinculat.

La reducció de les hores lectives per a docents sèniors es començarà a aplicar de cara el curs 2025-2026, però serà gradual, i el plus d'antiguitat per sexennis entraran en vigor a efectes d'1 de gener d'aquest any. El departament i els dos sindicats també han acordat l'equiparació salarial per a tot el personal docent de formació professional, una altra demanda històrica del sector. Simó ha remarcat que tots aquests punts eren un "compromís de legislatura". "És un acord per revertir les retallades", ha insistit la consellera d'Educació, Anna Simó, que ha concretat que 43.400 docents se'n veuran beneficiats.

L'acord ha tirat endavant amb el suport de CCOO i UGT, però no de la USTEC –que és majoritari– i d'altres sindicats minoritaris com Professors de Secundària, la CGT, la Intersindical i Feusoc, que el consideren "insuficient". Un dels motius que ha esgrimit la USTEC és que el pacte està estrictament lligat als pressupostos catalans d'enguany i, en cas que no s'aprovin, podria decaure. Simó ho ha admès i, per això, ha demanat als grups parlamentaris que tirin endavant els comptes del Govern.

La consellera els ha interpel·lat directament i els ha demanat que, per poder revertir les retallades, ara els toca a ells "complir". En concret, la consellera ha especificat que l'impacte de l'acord en els comptes és de 67,5 milions d'euros. "Calen pressupostos per al 2024 perquè l'acord es pugui materialitzar", ha subratllat.

Un acord sense la USTEC

"És, globalment, un molt bon acord que permet esborrar unes retallades salvatges i injustes i continuar la lluita per les millores laborals i educatives", ha valorat CCOO en un comunicat. Tant aquest sindicat com la UGT han signat íntegrament el pacte amb Educació. En canvi, el sindicat majoritari del sector, la USTEC, se n'ha desmarcat del tot. El motiu? El pacte no preveu que els docents que han hagut d'esperar nou anys per cobrar un estadi, en comptes del sexenni que entrarà en vigor ara, vegin resolt econòmicament el deute contret de tres anys. De fet, defensa que és necessari que aquests professionals rebin una compensació per tots els anys que no han pogut rebre el complement salarial.

Per altra banda, el sindicat majoritari també critica que el retorn de les dues hores de reducció lectives se situï fora de l'actual legislatura. Per a aquesta mesura, Educació preveia un retorn esglaonat: durant el curs vinent, el 2024-2025, ho podran demanar els més grans de 60 anys, mentre que els més grans de 55 podran demanar-ho a partir del curs 2025-2026. La USTEC també demana que l'acord no estigui condicionat a l'aprovació dels pressupostos i assegura que la proposta per al professorat de FP "deixa fora part del col·lectiu amb un redactat confús que tampoc garanteix la igualtat de drets i retribucions".

Tot i això, els sindicats signants s'han mostrat molt satisfets per l'acord i també han volgut remarcar el compromís que han adquirit de continuar treballant en la resta de "reivindicacions socials". En concret, en l'increment de dotacions vinculades a l'educació inclusiva de cara el pròxim curs.

stats