Societat01/07/2021

Acord per comprar el Gimnàs Social Sant Pau

Jaume Roures compra el terreny, pagarà l'edifici i el ven a l'Ajuntament de Barcelona

Maria Ortega / Joana Garreta

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona, Mediaurban (del grup Mediapro), Samaranch-Viñas, que són els propietaris originals i un inversor privat –que segons ha pogut confirmar l'ARA és Jaume Roures–, juntament amb la Fundació Hàbitat3 i el Gimnàs Social Sant Pau, han arribat finalment a un acord que permetrà salvar l'equipament esportiu i, a més, construir 36 habitatges socials. Amb aquest acord, Mediaurban farà la construcció de l'edifici, que mantindrà el gimnàs a la planta baixa i a les sis plantes hi construirà sis habitatges per pis, de 60 metres quadrats habitables cadascun. Segons la cofundadora de l'empresa Mediaurban, Maria Sisternas, caldran dos anys perquè l'edifici pugui ser habitat i el lloguer serà d'aproximadament uns 400 euros amb la normativa vigent.

L'acord s'ha aconseguit gràcies a un inversor privat, de qui l'Ajuntament no ha volgut revelar el nom, que ha comprat els terrenys pel preu que demanava la propietat. Aquest import és més alt del que podia oferir l'Ajuntament, ja que no pot comprar propietats per sobre el valor de taxació, que en aquest cas se situava lleugerament per sobre dels nou milions d'euros. L'inversor vendrà els terrenys a l'Ajuntament per vuit milions d'euros. A canvi, l'Ajuntament li cedirà el dret de superfície per un període de 55 anys. Durant aquest temps, l'inversor privat farà la construcció de l'edifici a través de Mediaurban i cobrarà els lloguers que en resultin, de manera que podrà recuperar la inversió i ho farà, segons ha informat la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, sense afany de lucre. Mediaurban forma part del grup Mediapro, de Jaume Roures, qui, segons ha pogut confirmar l'ARA, és l'inversor privat que ha posat els diners necessaris per fer l'operació. Roures volia mantenir-se en l'anonimat.

Cargando
No hay anuncios

El Sant Pau es va salvar in extremis de l'última amenaça de desnonament a finals d'abril, quan el jutjat va acceptar la petició de l'Ajuntament de donar més temps per negociar-ne la compra. Fins aquell moment el consistori s'havia plantat en una oferta de 9,5 milions d'euros, que asseguren que era ajustada als preus de referència, i després de les últimes converses amb la propietat la va apujar uns 240.000 euros, una mica per sobre dels 9,7 milions. No hi va haver entesa i el govern de Colau es va comprometre llavors a buscar la complicitat de la Generalitat per trobar una via que desencallés la negociació.

Un cop salvat, el gimnàs començarà una nova etapa amb Lara Cáceres com a directora i el fins ara president de la cooperativa, Ernest Morera, es retirarà del projecte, que ha viscut durant cinc anys al límit del desnonament i ara tindrà la continuïtat garantida. L'espai, que durant la pandèmia ha funcionat com un equipament d'emergència, estava sense contracte de lloguer des del mes de juliol de l'any passat. El gimnàs acollia, abans del covid, usuaris que pagaven la quota, d'altres que no i alguns que només hi anaven a dutxar-se.