Colau cedeix i les terrasses recuperaran taules a Barcelona

L'Ajuntament i el Gremi de Restauració acorden flexibilitzar l'ordenança actual i es donen dos anys per concretar com es regulen les zones singulars

Revés judicial als horaris de Colau al Poble-sec
Elena Freixa / Núria Martínez
05/12/2017
3 min

BarcelonaDesprés de més de dos anys de conflicte, el govern d'Ada Colau i el Gremi de Restauració de Barcelona han firmat la pau de l'ordenança de terrasses. Aquest dimarts l'alcaldessa i el president del gremi, Pere Chias, han anunciat un principi d'acord per a la "flexibilització" de l'ordenança de terrasses que, a la pràctica, no només posa fre a la supressió de taules i cadires que ha comportat l’ordenança per a alguns establiments, sinó que obre la porta al fet que puguin recuperar-les si no totes, una part, aplicant els nous criteris més flexibles pel que fa a distàncies, instal·lacions i dimensions del carrer on s’instal·len.

En el nou text alguns dels punts més polèmics s'han flexibilitzat, com ara les distàncies entre les taules i els elements urbans -per exemple els arbres- o l'ocupació màxima permesa de la vorera. A més, els establiments amb llicències d'abans del 2014 no hauran de reformar els lavabos per continuar tenint terrassa. Tots aquests elements el Gremi de Restauració els ha valorat com a molt positius a l'hora de revertir la situació actual.

A més a més, l'acord posa fi als contenciosos judicials oberts amb el consistori per les anomenades zones d'ordenació singular, com per exemple el carrer Blai, al Poble-sec, o la Sagrada Família. Amb el pacte, les parts es donen un termini màxim de dos anys per crear i regular una nova figura: de les zones d'ordenació singular es passarà a les zones de criteris territorials i es tindran en compte les necessitats de cada districte, segons el pacte.

"Aquest acord arriba en un moment molt positiu: és bo per a Barcelona i també per al conjunt de Catalunya", ha dit Colau, que ha afegit que es dona el missatge que la ciutat "no s'atura". El director general del gremi, Roger Pallarols, ha destacat que per fi "s'enterra definitivament el conflicte".

L'entrada en vigor de l'ordenança serà d'aquí a uns mesos, ja que l'aprovació definitiva del nou text serà al ple municipal de març. El consistori reconeix que la norma actual, aprovada durant el mandat de Xavier Trias (PDECat) el 2014 i amb el suport del gremi, era de molt difícil aplicació a la pràctica.

La solució de pactar-ne una de més flexible per acabar amb el conflicte ha sigut una sortida 'in extremis' abans que el ple municipal debatés una iniciativa legal popular –similar a les ILP del Parlament però a escala municipal– impulsada pel Gremi de Restauració que comptava amb el suport de la majoria de l'oposició. L'acord d'aquest dimarts ha sigut una escenificació d'unitat política, ja que hi han participat tots els grups de l'oposició excepte Ciutadans, que ha fet palès el seu desacord amb les maneres de procedir del govern municipal.

Recuperar taules i cadires

El Gremi de Restauració valora que així se salven les terrasses que estaven en risc de perdre taules i cadires a partir de gener del 2018 en aplicació d'una nova fase de l'ordenança. "No eren poques taules, sinó alguns centenars", asseguren a l'ARA. A més, els restauradors que s'han vist obligats a perdre taules aquests dos anys podran demanar que es revisi el seu cas i recuperar-les totes o almenys una part d'acord amb els nous criteris, més flexibles.

Això és el que espera en Vicens, que regenta un bar al carrer Escorial i que va veure reduïda la seva terrassa de quatre taules a només dues. "No es poden canviar les regles de joc a mig partit", lamenta, i assegura que presentarà "els papers que calgui" per recuperar el permís municipal per instal·lar-hi totes quatre taules. Reconeix que ha rebut multes per no haver fet cas de l'ordenança els últims mesos, però afegeix que són els mateixos clients els que "volen terrassa".

"Fa 30 anys que tinc l'establiment, plego d'hora i no tinc ni una sola denúncia dels veïns, tot al contrari", insisteix, i afegeix que potser no es podia aplicar l'ordenança amb el mateix rigor en tots els casos i tipus de local. "La llicència hauria de ser com el carnet per punts: si causes problemes els vas perdent", proposa.

A banda de la revisió de casos de supressió de taules i cadires a petició dels restauradors, l'Ajuntament també s'ha compromès a fer una "revisió d'ofici" de les llicències al llarg dels pròxims dos anys, segons el gremi. Això, en opinió dels restauradors, permetrà deixar de parlar de les terrasses en negatiu i canviar el discurs.

stats