Societat 21/09/2016

Acord entre l’Ajuntament de Barcelona i ERC per la compra de la finca Can Seixanta al Raval

El nou equipament haurà de servir per donar resposta a algunes de les necessitats dels veïns i veïnes del barri

3 min
La casa-fàbrica Can Seixanta, al barri del Raval

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà la casa-fàbrica Tarruella, popularment coneguda com ‘Can Seixanta’, situada al carrer de la Riereta del barri del Raval, gràcies als vots a favor de l’equip de govern i del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament. El consistori vol mantenir l’habitatge, així com la seva essència de casa-fàbrica, i ubicar-hi equipaments de lloguer social, com a resposta a les necessitats del barri. La notícia l’ha donat a conèixer aquest dimecres a la tarda Gala Pin, regidora de Ciutat Vella de l’ajuntament, qui ha explicat que el govern ha arribat a un preacord amb l’actual propietari de l’immoble per adquirir la finca per sis milions d’euros. Està previst que aquesta partida econòmica s’aprovi a la propera Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona.

L’objectiu principal, com ha explicat el portaveu municipal d’ERC, Jordi Coronas, és “salvar patrimoni industrial, garantir els equipaments necessaris i espai per lloguer social”, en un espai que ja acull diferents entitats i col·lectius.

Pin, acompanyada de Coronas, ha explicat que l’Ajuntament, en el seu anterior mandat, ja hauria pogut adquirir la propietat per una xifra molt inferior -de 4’4 milions d’euros- però que van rebutjar dur a terme la transacció. Alhora, ha assegurat que mantindran l’essència fabril de l’espai, malgrat que encara no s’han definit els usos dels equipaments.

Coronas ha destacat que aquesta tarda el seu grup portarà la proposta a la comissió municipal d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. També ha remarcat que en les converses hi han participat altres grups municipals, entre els quals la CUP Capgirem, i ha lloat el treball de la plataforma ciutadana Salvem Can 60.

La regidora de Ciutat Vella ha volgut aprofitar l’ocasió també per explicar que les entitats que operen a l’espai són molt plurals, i n’hi ha tant d’interès públic com d’empreses privades; motiu pel qual hauran d’estudiar-les totes cas per cas. A més, s’ha mostrat molt satisfeta de l’acord perquè així es pot “preservar el patrimoni industrial de la ciutat i de Ciutat Vella, així com la memòria obrera i industrial de la ciutat”, ha explicat.

Protegir el patrimoni

L’actuació s’explica, segons Pin, com a reacció del consistori a la “pressió immobiliària que té actualment el districte de Ciutat Vella, en concret el barri del Raval”.

Can Seixanta és un conjunt edificat composat per diversos cossos, que responen als diversos períodes de creixement de la finca, d’uns 5.500 metres quadrats en total. La casa-fàbrica Tarruella és un exemples de les típiques construccions industrials que van proliferar al Raval des de finals del segle XVIII i fins bona part del segle XIX. Construïda a instàncies del fabricant de teixits Magí Tarruella, amb un destí clarament industrial entre els anys 1832 i 1833, l’immoble presenta una composició indiferenciada d’obertures amb una gran porta d’entrada.

Aquesta compra no és la primera d’aquestes característiques que duu a terme l’Ajuntament. El passat mes de juliol, va iniciar els tràmits per preservar el valor patrimonial d’un conjunt de 38 cases-fàbrica i fàbriques construïdes al barri durant els segles XVIII i XIX. El primer pas va ser la suspensió de l’atorgament de llicències d’aquestes edificacions per estudiar la seva possible protecció com a elements industrials d’interès patrimonial.

El consistori ha localitzat un total de 59 peces industrials en aquest àmbit, moltes de les quals han estat molt modificades o enderrocades. Les 38 que es conserven parcialment necessiten,segons l’Ajuntament, una valoració més detallada per conèixer el valor patrimonial de l’edificació.

stats