Acord al govern espanyol per paralitzar els desnonaments fins al final de l'estat d'alarma

S'exigirà una alternativa habitacional "digna" abans de tirar endavant un llançament

Concentració al carrer Diputació per frenar el desnonament
M.f.f.
02/12/2020
2 min

MadridDesprés de dies d'estira-i-arronses, el PSOE i Unides Podem han acabat arribant a un acord per paralitzar els desnonaments de les famílies vulnerables mentre duri l'estat d'alarma. Segons informen fonts de la vicepresidència segona del govern espanyol, l'equip de Pablo Iglesias ha pactat amb el ministeri de Transports i Agenda Urbana que les famílies vulnerables no puguin ser desnonades sense una alternativa habitacional "digna", és a dir, no s'accepta l'opció d'un alberg. La condició de vulnerabilitat la concediran els serveis socials a través d'un informe vinculant per als tribunals. La mesura encara l'ha de ratificar el consell de ministres després que Unides Podem, ERC i EH Bildu retiressin ahir dimarts la polèmica esmena que va portar una allau de crítiques del partit socialista als seus socis de coalició.

Tot i tractar-se d'una mesura social, la negociació s'ha convertit en un conflicte polític entre els dos socis de coalició de govern a Espanya. Fa dues setmanes, Unides Podem, ERC i EH Bildu van sorprendre amb una roda de premsa convocada amb pocs minuts d'antelació al Congrés en què van presentar una esmena conjunta als pressupostos estatals que reclamava la prohibició dels desnonaments fins al 2023, així com també la prohibició del tall de subministraments a persones vulnerables. Van ser dues de les mesures que va aplicar la Moncloa durant el primer estat d'alarma però que en el marc de la segona onada estava previst que no es prolonguessin.

La retirada de l'esmena

Diferents ministres socialistes van expressar llavors el malestar per l'estratègia del partit lila, que buscava retocar els comptes per la porta del darrere, en una mesura per marcar perfil. Però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va acabar posant pau amb el compromís de resoldre la polèmica de portes endins, amb la modificació del reial decret que actualment establia una moratòria fins a finals de gener. El ministre de Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va assegurar que es podia parlar de tot sempre que fos de forma separada a l'esmena, que ERC i EH Bildu volien mantenir com a forma de gesticulació.

Però la retirada de l'esmena ha aplanat el camí per a l'acord. Segons les mateixes fonts de la vicepresidència segona, els desnonaments no es podran executar fins que les persones vulnerables no tinguin assegurat i garantit el reallotjament. La condició de vulnerabilitat la concediran els serveis socials a través d'un informe vinculant que els tribunals hauran de sol·licitar obligatòriament en el cas que els afectats al·leguin vulnerabilitat. El pacte entre Iglesias i Ábalos també inclou les famílies en precari en pisos de grans empresaris –els que tinguin més d'una dotzena d'habitatges–. En aquest cas, les comunitats tindran un termini màxim de tres mesos per buscar un nou habitatge a la família en situació de vulnerabilitat.

stats