Protestes ciutadanes

Els acampats descarten marxar de la plaça Catalunya per la final de Wembley

Com afrontar les possibles celebracions del títol és encara una incògnita per a l'acampada. El futur del moviment està en debat, però la plaça té clar que no morirà

La intenció és no marxar de la plaça almenys fins diumenge / Marta Pérez/EFE
Marta Bausells
24/05/2011
3 min

BarcelonaEls dies passen, i els acampats segueixen instal·lats a la plaça Catalunya i amb els ànims intactes. Comissions noves –avui s'ha presentat la de 'diversitat funcional i diferència'– i subcomissions treballen durant el dia i part de la nit. Els objectius es mantenen, però el debat de com arribar-hi també. Després de decidir que l'acampada durarà, com a mínim, una setmana més, els debats sobre què toca fer ara són continus, i a curt termini s'albira un problema a l'horitzó: què passarà la nit de la final de la Champions.

A cinc dies de la final, encara no es coneix el dispositiu que preparen Ajuntament i/o Generalitat. Això inclou la pantalla gegant on TV3 retransmetria el partit i es faria una festa després de la possible victòria, muntatge que els darrers anys s'ha instal·lat a la plaça Catalunya. En aquests moments, el consistori barceloní i la Generalitat estan mantenint converses –entre ells i també amb l'administració estatal, perquè la gestió de l'acampada de Barcelona no és l'única que cal abordar– per establir si se segueix fent allà o es busca un pla B, segons fonts de Seguretat i Mobilitat de l'Ajuntament. Aquest matí el govern, almenys de cara enfora, ha passat la patata calenta a l'altra banda de la plaça Sant Jaume.

A banda d'això, la possibilitat que el Barça guanyi el campionat suposaria un allau de milers de persones al centre de Barcelona, que podria posar en perill l'acampada. En Pol, facilitador de la comissió de continguts, remarca que es volen "desvincular totalment" del futbol i els aficionats, però "tampoc volem que ens ho rebentin", ni que l'Ajuntament aprofiti l'ocasió per desallotjar-los. Per això han de decidir en assemblea què fer la nit de dissabte. Ahir van començar a debatre-ho: entre les opcions, hi la de fer una seguda silenciosa general, la de fer un cordó humà envoltant el campament o la d'un vídeo demanant a l'afició del Barça que respecti l'acampada. La possibilitat de marxar i després tornar no la contemplen, de moment, perquè suposaria "desvirtuar" el moviment, segons en Pol.

#peprevolution

Les últimes hores, alguns dels acampats han creat el hashtag #peprevolution a Twitter –per ara poc utilitzat–, i alguns d'ells afirmen que "volem que el Barça faci certa la frase que diu que és més que un club". Segons ells, si el club se solidaritzés amb l'acampada, seria menys probable que els aficionats irrompessin al centre de la plaça i amenacés la continuïtat de la concentració. "Nosaltres creiem que poden conviure les dues coses", deia el mateix participant.

Les eleccions no van amb ells

Els comicis de diumenge no preocupen gaire –o gens– molts dels acampats. Una participant a la comissió de comunicació explica que ni tan sols n'han parlat. Tot i així, estan al dia. En Pol opina que "la dreta sempre va a votar", mentre que l'esquerra està "descontenta" i sent que "no té representació" –"ningú ens representa" és una de les consignes repetides aquests dies a l'acampada. De fet, un altre membre de la comissió de continguts creu que "la gent de dretes, per molt que digui, no està indignada".

En Pol comentava, a més, que ni el vot en blanc ni l'abstenció serveixen de res actualment, i que potser hauria sigut lògic advocar pel vot a partits polítics petits –ja que el moviment s'ha posicionat clarament contra el bipartidisme–, però que no podien fer-ne apologia de cap manera. "Per això advoquem per la participació aquí", a la plaça.

El futur del moviment

Ja és la segona setmana que són al carrer i hi comença a haver cansament, si més no físic. La logística general segueix molt organitzada però, explica en Pol, a la comissió de continguts, per exemple, "tothom està frustrat perquè és difícil vehicular les ganes de canviar les coses sense excloure ningú". De totes maneres, treballen perquè la flama no s'apagui amb idees com fer accions fora de la plaça i fer xarxa amb associacions de barri.

Davant l'opció d'un possible desallotjament, ara més possible que mai després de les declaracions del futur alcalde, el moviment que va començar el 15-M no morirà, segons els acampats. Hi ha subcomissions que treballen específicament perquè si passa això s'estengui a barris i pobles.

stats