Societat29/09/2021

Acaba el serial del nou síndic de Barcelona: Bondia nomenat sense gran consens

Cs, el PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita consideren que és un perfil "polititzat" i hi voten en contra

BarcelonaFi del serial: dos mesos després del que estava previst, Barcelona ja ha designat el seu nou síndic, David Bondia, que va ser l'aspirant més votat en la consulta ciutadana i l'únic dels vuit que optaven al càrrec per segona vegada. Però amb l'elecció no ha acabat la polèmica. De fet, el nomenament de Bondia és el que s'ha acordat amb menys consens des que existeix la sindicatura. El nou defensor dels barcelonins ha sumat els vots que ja tenia garantits d'entrada –els dels comuns i ERC–, els del PSC –que a l'últim moment va renunciar al seu candidat i li va garantir el suport per evitar l'atzucac– i també els de JxCat. Però ha rebut els vots contraris de la resta de grups (Cs, el PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita). Un gest inèdit, perquè fins ara les dues síndiques que l'han precedit, Pilar Malla i Maria Assumpció Vilà –amb dos mandats–, havien sigut escollides per unanimitat o, en l'últim procés, amb l'abstenció de la CUP. Calien 27 regidors per aprovar l'elecció, i Bondia n'ha sumat 33. "Una àmplia majoria", segons ha resumit l'alcaldessa Ada Colau. "N'esperem molt, estic segur que es farà respectar", ha defensat el cap de files d'ERC, Ernest Maragall.

Els partits que hi han votat en contra han considerat que el perfil del nou síndic, que és professor de dret internacional, està "més polititzat" que el de les dues anteriors defensores dels barcelonins, i ho han atribuït a fets com que, com a president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, presentés una demana al Tribunal Europeu de Drets Humans, l'octubre del 2017, demanant que es deixés d'aplicar l'article 155. "S'ha posicionat políticament, i això l'incapacita per exercir el càrrec", ha dit Josep Bou, del PP. Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, ha defensat que la seva elecció respon a la "pinça" entre els comuns i ERC. "No representa la pluralitat", ha insistit Luz Guilarte, de Cs.

Cargando
No hay anuncios

Divisió al govern

L'elecció de Bondia ja havia generat tensions internes al govern municipal: amb els comuns, d'una banda, convençuts d'impulsar la seva candidatura com a aspirant més votat al procés participatiu –que no és vinculant i només va mobilitzar 3.034 persones– i amb un perfil idoni per al càrrec i els socialistes, de l'altra, inclinant-se per Ramon Nicolau, expert en la gestió de serveis socials i que va ser regidor pel PSC amb l'alcalde Jordi Hereu. La manera com s'ha conduït el procés ha generat tensions dins de la coalició de govern. En el ple d'aquest dimecres, el primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, tot i lloar la figura del nou síndic, ha admès que el procés per arribar fins aquí no s'ha fet bé i que ha confrontat "les legitimitats de la ciutadania, les entitats i el plenari". Ho ha dit en referència a les crítiques sorgides, tant des de grups com ERC com des d'entitats que havien donat suport a Bondia, denunciant que no es respectés la candidatura amb més suports populars. "El procés és equívoc i soc partidari de revisar-lo", ha defensat Collboni.

Cargando
No hay anuncios

També JxCat, que ha sigut dels últims grups a inclinar-se per un dels dos candidats, ha lamentat que el govern no presentés una candidatura acordada, sinó que consultés abans als grups per saber quin dels dos aspirants tenia més números de sortir escollit. "Tots hem sigut víctimes d'un procés erràtic", ha denunciat la regidora Neus Munté. Colau ha tancat el debat amb paraules d'agraïment a Maria Assumpció Vilà, que ha allargat uns dies més del previst el seu segon mandat per la manca d'acord a l'hora de triar substitut. "D'alguna manera sempre serà síndica d'aquesta ciutat", ha lloat Colau.