Abusos a menors

"Els prepara durant l’ESO i quan acaben l'etapa, ataca": vuit denúncies contra el professor d'institut de la Garriga

Les forces polítiques del municipi s’uneixen per acompanyar les víctimes i els joves que puguin estar afectats

L'institut Sant Lluís Gonçaga de la Garriga
3 min
4
Regala aquest article

La Garriga / BarcelonaSón vuit denunciants, però creuen que hi ha moltes més víctimes. Són exalumnes de l’Escola Sant Lluís Gonçaga de la Garriga que van patir el presumpte assetjament i els abusos del que havia estat el seu professor i cap d’estudis a secundària. La majoria de situacions que es van denunciar són converses per xarxes i contingut altament sexualitzat que el docent, que doblava en edat les víctimes, mantenia amb els menors, el que es coneix com a grooming. Les denúncies es van interposar a l’estiu i a la tardor el centre va acomiadar-lo.

El més gran dels denunciants té ara 25 anys. S’ha erigit en el portaveu de la resta de víctimes per protegir-les. L’acusat va fer amb ell el mateix que amb la resta de menors. "Era el professor guai, generava un vincle de confiança i establia una relació com d’iguals: això era una porta d’entrada", relata. "Els prepara durant l’ESO, escull les víctimes i quan acaba aquesta etapa, ataca. És el modus operandi que ha seguit amb tots", afegeix la familiar d’una de les víctimes. Fins ara, l'acusat ha menystingut els fets argumentant que tot plegat era només un joc.

A cada classe –hi ha denúncies de cinc generacions diferents, que abasten una dècada– hi havia un grup d’escollits. Quan feien el salt al batxillerat, l'home els donava el número de mòbil amb l’excusa de mantenir el contacte i llavors és quan començava el joc. Primer amb bromes sexualitzades. Després amb peticions. "T’enviava fotos d’un cul i et demanava un calvo", explica el denunciant. En el seu cas, aquesta dinàmica va passar a ser gairebé diària i, si no hi responia, el feia sentir culpable. La tercera fase va ser de flirteig. Tot i que l’estudiant no havia fet pública la seva condició sexual, el docent podia intuir-la perquè el coneixia des dels 12 anys. Les converses cada vegada es van fer més explícites fins que als 16 anys –assegura el noi–, ja hi va haver tocaments en una piscina. I just quan va fer els 18, tot va anar a més: hi va haver tocaments de caràcter sexual en dues o tres ocasions.

"És la meva oportunitat de curar el meu nen interior. És un procés de cura, independentment del procés judicial", argumenta el noi, que posa en dubte que hi hagués un consentiment real quan van passar els fets perquè el professor era plenament "conscient" de la "vulnerabilitat" d’aquell adolescent desubicat i va aprofitar-se que estava descobrint la seva sexualitat. Tant ell com les famílies de la resta de menors estan convençuts que hi ha moltes més víctimes.

Per això, les forces polítiques de la Garriga s’han unit per donar acompanyament a les víctimes i a les famílies i els joves que també puguin estar afectats per la situació. Ho recull la moció presentada dimecres pels partits de l'oposició (100% La Garriga, ERC i la CUP) i a la qual es van adherir Junts i el PSC. Segons el text, el consistori obrirà un canal d’assessorament i acompanyament per als afectats, reforçarà els projectes de coeducació en nois joves i donarà suport a les AFA en una campanya de conscienciació. La campanya en qüestió, impulsada per les AFA dels tres instituts de la Garriga, pretén alertar els joves de possibles situacions d'assetjament sexual i d'abús de poder a través de les xarxes socials.

El paper de l’escola

La setmana passada es va fer el buidatge d’alguns dispositius mòbils. Tot i aportar diverses proves documentals, els denunciants, representats per l’advocat Benet Salellas, van explicar que moltes imatges de caràcter sexual eren d’una única visualització i ja no es poden recuperar. A més, hi va haver un decalatge entre les denúncies i el moment en què es requisen els aparells, de manera que l'acusat podria haver esborrat documentació, explica Salellas.

Algunes d’aquestes fotografies –com per exemple alumnes que surten mostrant les natges amb un segell de l’escola estampat– es van fer a dins del centre. Els denunciants lamenten que inicialment l'escola no va ser prou contundent amb el cap d'estudis. Posteriorment, des del col·legi van intentar formalment comparèixer com a acusació, però se'ls va denegar perquè en aquests casos el centre actua com a responsable civil.

El cas el porta el jutjat d’instrucció número 4 de Granollers, que va ordenar mesures cautelars contra l'acusat, entre les quals consten la prohibició d'acostar-se a 100 metres de l'escola i una ordre d'allunyament de les víctimes. Després de ser acomiadat, però, l’acusat va sol·licitar que s’aixequés la prohibició d’acostar-se a l’escola, una demanda que ara està en mans del jutge.

Les famílies lamenten "l'actitud desafiant" de l'excap d'estudis que, segons afirmen, es passeja pel poble i pels voltants de l'institut, sense incomplir les mesures cautelars. "El meu fill se l'ha trobat dos cops pel carrer", denuncia la mare d'un dels denunciants, que subratlla la càrrega que suposa per a un menor.

stats