Abusos

Omella planta la comissió d'investigació del Parlament sobre la pederàstia a l'Església

L'arquebisbe de Barcelona al·lega que, segons el Tribunal Constitucional, no està obligat a anar-hi

ARA
i ARA

BarcelonaL'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal plantarà el Parlament. Joan Josep Omella ha traslladat a la presidenta del Parlament, Anna Erra, que no compareixerà dilluns que ve a la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'Església, malgrat que hi està citat. Fonts parlamentàries han explicat a l'ACN i confirmat a l'ARA que ja els consta la declinació d'Omella, que el 15 de desembre va ser citat a la comissió en qualitat de testimoni per al 29 de gener. L'arquebisbe ha enviat una carta a Erra en què argumenta que, segons el Tribunal Constitucional (TC), no està obligat a presentar-se al Parlament. A més, Omella afegeix a la carta que el Defensor del Poble, el Congrés i un despatx d'advocats ja estan investigant la pederàstia a l'Església.

En concret, Omella fa referència a dues sentències del TC per posar en qüestió tant l'objecte de la comissió com l'obligació de comparèixer-hi. En el primer cas, remarca que el tribunal va establir que l'objecte de competència de les comissions parlamentàries ha de ser només "la responsabilitat estrictament política que pugui derivar d'una deficient o negligent gestió de l'interès públic" feta per persones que treballin d'alguna manera per l'administració. Una qüestió que aprofita per, aferrant-se a una segona sentència, remarcar que no està obligat a comparèixer.

Cargando
No hay anuncios

Dues negatives més

La comissió va decidir a finals del març del 2023 citar Omella, i el 15 de desembre es va concretar la data i se'l va cridar a comparèixer. Els grups d'ERC, Junts, la CUP i els comuns van votar a favor de la proposta, i el PSC, en contra. La comissió també va cridar per al mateix 29 de gener el vicesecretari per a Assumptes Generals de la Conferència Episcopal Espanyola i Promotor de Justícia del Tribunal de la Rota, Carlos López Segovia; l'advocat i representant de l'Oficina per a la Prevenció i la Protecció d'Abusos de l'arxidiòcesi de Tarragona, Carles Ferrer; el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Enric Termes, i el president del Tribunal Eclesiàstic de l'Arquebisbat de Barcelona, Santiago Bueno. Segons ha pogut saber l'ARA, Termes i Bueno també han comunicat al Parlament que no assistiran a la comissió.

Cargando
No hay anuncios

Per a la sessió del 5 de febrer, la comissió ha citat la delegada diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables del bisbat de Solsona, Clara Carbonell; el canceller i secretari general del bisbat de Vic, David Gómez; el prior de l’abadia de Montserrat, Bernat Juliol; i el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), Mohamed El Ghaidouni.

El Parlament podria portar el cas a la Fiscalia

Després de la negativa, la cambra podria decidir tornar a citar Omella i, en cas que ho torni a rebutjar, posar el cas en coneixement de la Fiscalia si així ho considera el Parlament. Aquesta és una opció que ja ha apuntat la presidenta de la comissió, la diputada dels comuns Susanna Segovia. En un missatge a les xarxes socials, ha avançat que demanarà a la mesa del Parlament que prengui mesures i traslladi a la Fiscalia la no compareixença d'Omella: "La seva compareixença com a testimoni és obligatòria, no voluntària", ha afirmat.