Masclisme

La llei europea sobre violència de gènere deixa fora el 'només sí és sí': "És una gran decepció"

Alemanya i França aconsegueixen que el sexe no consentit sigui considerat violació només en els casos en què hi ha violència

Brussel·lesLa polseguera que va aixecar la llei del només sí és sí a Espanya s'ha escampat al global de la Unió Europea amb la directiva europea sobre la violència de gènere. Després de mesos de discussions entre el Parlament Europeu i els estats membres, finalment aquest dimarts han arribat a un acord i, tal com volien Alemanya i França, la nova legislació no inclourà la violació basada en el consentiment. És a dir, al contrari del que havia proposat la Comissió Europea i ja contempla la normativa espanyola, el sexe no consentit només serà considerat violació a tot el bloc europeu si es prova que hi ha hagut violència. "És una gran decepció", ha admès la portaveu de l'equip negociador de l'Eurocambra, l'eurodiputada conservadora Frances Fitzgerald.

Això, però, no suposa que els estats membres, com Espanya, que consideren legalment el sexe no consentit sense violència com a violació, hagin de canviar la seva legislació. Ara bé, si s'hagués acordat exportar el només sí és sí a tota la Unió Europea, els estats membres que no tenen tipificada la violació basada en el consentiment, com França o Alemanya, estarien obligats a reformar la seva llei i, si no, afrontarien processos sancionadors per part de la Comissió Europea.

Cargando
No hay anuncios

La majoria d'estats membres —Espanya, Bèlgica, Grècia, Itàlia, Luxemburg o, entre d'altres, Irlanda— estaven obertament a favor d'incloure el només sí és sí a la normativa europea. També el Parlament Europeu i la majoria de les formacions polítiques europees, fins i tot el Partit Popular Europeu (PPE), que és el grup europarlamentari amb més representació.

Ara bé, perquè la directiva es pugui tirar endavant és necessari el suport d'una majoria qualificada del 55% dels estats membres que representin almenys el 65% de la població de la UE, i Alemanya i França, que són els dos estats membres més grans i influents, s'hi oposaven del tot. Segons l'eix francoalemany, en la línia dels serveis jurídics del Consell de la UE, el delicte de violació queda fora de les competències europees perquè defensen que l'explotació sexual recollida als tractats fa referència al tràfic d'éssers humans i no a l'agressió sexual que suposa la violació.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, els serveis jurídics del Parlament Europeu i de la Comissió Europea asseguren que sí que hi ha base legal en els tractats per incloure el només sí és sí, i diferents europarlamentaris i associacions feministes han criticat que els motius de Berlín i París no són legals, sinó polítics.

Per aquest motiu, les negociacions entre el Parlament Europeu i els estats membres s'han allargat més del que s'esperava. Ni l'Eurocambra ni alguns estats membres favorables a incloure el només sí és sí volien cedir. Ara bé, les eleccions europees s'acosten i es preveu que la dreta i l'extrema dreta augmentin la seva representació a l'Eurocambra. I, per tant, sigui encara més complicat aprovar una directiva contra la violència de gènere que tipifiqui el sexe no consentit sense violència com a violació.

Cargando
No hay anuncios