Condemnat l'assetjador de Paula Bonet: no s'hi podrà acostar durant 10 anys
La jutge considera que el noi té un trastorn erotomaníac i haurà d'entrar en un centre psiquiàtric
BarcelonaLa justícia considera culpable l'assetjador de l'artista Paula Bonet. La sentència condemna Víctor G.T. per tres delictes diferents: assetjament de manera presencial i també a través de les xarxes socials, amenaces de violació, d'esquarterament i de mort, i trencament continuat de mesures cautelars. En la sentència a la qual ha tingut accés l'ARA, el jutjat penal número 10 de Barcelona atorga a Víctor G.T. un eximent per trastorn delirant de tipus erotomaníac i, per tant, la condemna de gairebé 3 anys i mig l'haurà de complir en un centre d'internament. Es tracta d'un temps màxim, fins que es consideri que el noi està estabilitzat (ja ha iniciat un tractament psiquiàtric). A més a més, la justícia li prohibeix acostar-se a Bonet o comunicar-s'hi durant un període de 10 anys. L'advocada de l'artista de Vila-real, Carla Vall, ha destacat a les xarxes socials que "s'ha fet justícia" i ha recordat que a la societat no hi ha d'haver espai per a la misogínia.
En un altre missatge a les xarxes, Bonet ha assegurat que avui "veu la llum" i ha agraït a les seves persones més properes el suport durant tot el temps que ha durat l'assetjament.
La resolució judicial estableix tres condemnes diferents, una per a cada delicte, i en totes hi estableix l'eximent per "alteració psíquica". Pels delictes d'assetjament i amenaces, determina que el jove haurà de rebre tractament intern en un centre durant un màxim de 18 mesos i un any i nou mesos, respectivament. A més, estableix 5 anys d'allunyament de la víctima per cadascun dels delictes d'assetjament i amenaces. Pel trencament reiterat de l'ordre d'allunyament prèvia, la justícia el condemna a un règim de llibertat vigilada amb tractament d'un any. A més, haurà d'indemnitzar l'artista i escriptora amb gairebé 4.000 euros en concepte de danys morals i despeses psicològiques, a banda de fer-se càrrec de les costes del judici, també les de l'acusació particular.
La jutge relata que després de perseguir Bonet en actes i de presentar-se al seu taller múltiples vegades, quan va esclatar la pandèmia per covid-19 Víctor G.T. va començar a contactar-hi per xarxes socials amb contingut "inconnex, inquietant i pertorbador", un fet revelador de "la seva obsessió per ella i la seva pretensió de mantenir algun tipus de relació". Després va reprendre la persecució física de Bonet i en una ocasió va deixar-li un sobre amb l'expressió "el violador" al marge inferior. Trucava al timbre del local de l'artista i va amenaçar-la amb violar-la a través de Twitter. "Bonet va veure alterada no només la seva estabilitat emocional, sinó la seva activitat laboral, com la realització dels seus tallers i el treball amb les seves alumnes, i anul·lar alguns esdeveniments públics", diu el text. Això va provocar que Bonet hagués de canviar de local i els seus propis hàbits de desplaçament. Com que l'artista evitava l'agressor i no responia els seus missatges, lluny de deixar de perseguir-la, Víctor G.T. va augmentar la seva pressió i la situació es va "agreujar", fins al punt que l'agressor va intentar "colar-se al local" de la pintora.
L'agressor no haurà d'entrar a la presó –on ja havia estat 10 mesos per haver-se saltat l'ordre d'allunyament– perquè la jutge considera, d'acord amb les pericials aportades per la defensa, que patia un trastorn patològic, una malaltia mental que condicionava completament la seva "voluntat". "Vivia una realitat paral·lela que envaïa el seu pensament i comportament fins a límits irracionals i l'impossibilitava per actuar d'acord amb una comprensió normal", diu la sentència. Aquesta malaltia "no té cura" però es pot tenir "controlada" amb la medicació i el tractament "oportuns". Víctor G.T. tenia una distorsió que li impedia "discernir" el que és "real del que no ho és", un fet al qual s'ha d'afegir una nul·la consciència del problema que provocava amb la seva actitud. "L'acusat no té consciència de la seva malaltia, per la qual cosa difícilment se sotmetrà a un tractament mèdic ambulatori", diu el text per argumentar la necessitat que el condemnat sigui internat en un centre per tractar la seva patologia.
Les altres víctimes de l'assetjador
L'assetjament a l'artista i escriptora de Vila-real no és el primer ni l'únic de Víctor G.T. L'ARA ha parlat amb almenys quatre dones més que admeten obertament que van ser assetjades pel noi, i dues fins i tot l'han denunciat. Les noies descriuen un comportament semblant al que Bonet ha explicat repetides vegades durant aquests anys i també al judici. Les dones, la majoria de les quals treballen al sector cultural, detallen que Víctor G.T. anava presencialment als seus concerts o llocs de treball i s'acostava cada vegada més a elles fins a establir-hi una conversa. Paral·lelament, les víctimes expliquen que també establia contacte amb elles a través de les xarxes socials, un espai que utilitzava per ampliar el seu assetjament.