L'Ajuntament de Cornellà ha emès un comunicat en què lamenta la situació i assegura que l'atac és "un fet aïllat" que "en cap cas afecta la convivència ni posa en risc la normalitat de la ciutat". El consistori ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i ha demanat "prudència" fins que no s'aclareixin exactament les circumstàncies i la motivació dels fets. També ha posat en valor la "professionalitat" dels Mossos.
Els Mossos tracten l'atac d'un jove a la comissaria de Cornellà com un atemptat terrorista
La policia catalana recomana a la resta de cossos de seguretat de tot l'Estat que reforcin les mesures d'autoprotecció
Cornellà de LlobregatEls Mossos d'Esquadra tracten l'atac d'aquesta matinada d'un jove a la comissaria de Cornellà de Llobregat, armat amb un ganivet i cridant "Al·là", com un atemptat terrorista. Els fets han passat a tres quarts de 6 del matí, quan l'home ha accedit a la comissaria "trucant a l'intèrfon" i ha dit, de manera insistent, que volia "fer una consulta", segons ha explicat el responsable d'investigació antiterrorista dels Mossos, el comissari superior Rafel Comes. L'agent de recepció ha obert la porta de manera automàtica i llavors el noi, ha afegit Comes, "amb voluntat homicida i premeditada, s'ha abraonat sobre l'agent". La policia li ha disparat amb la seva arma reglamentària i el jove, de 29 anys i d'origen algerià, ha mort. L'agent ha necessitat atenció psicològica, com també un altre policia de la comissaria a qui havia demanat ajuda.
Comes ha assegurat que els Mossos investiguen els fets com un atemptat terrorista perquè ha sigut un atac amb arma blanca contra una agent i l'home esmentava "Al·là". El comissari superior també ha precisat que la policia que ha rebut l'agressió només recorda que el noi deia "Al·là" i "altres paraules indescriptibles". Comes ha definit l'atac com "uns fets d'extremada gravetat" i ha subratllat que el jove abatut volia agredir l'agent "amb un ganivet de dimensions considerables", malgrat que no ha donat més detalls de la situació perquè ha justificat que està sota secret de sumari. De fet, ha argumentat que la policia ha utilitzat la seva arma de foc "per evitar danys a la seva integrat física i salvar la seva vida", encara que ha lamentat la mort de l'atacant. Comes ha avançat que no tenen cap informació per poder relacionar els fets, que s'han produït just un any després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, amb la cèl·lula del 17-A.
L'home abatut, que anava documentat, vivia a Cornellà de Llobregat i "feia anys que era a Espanya", segons Comes. Els Mossos no han trobat antecedents policials en l'atacant, tot i que estan fent gestions per identificar-lo en àmbit estatal i internacional amb les seves empremtes. La direcció de la investigació l'ha assumit la policia catalana, amb la participació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. El jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional, que porta els assumptes vinculats amb el terrorisme, s'ha fet càrrec del cas. Pel que fa a l'aixecament del cadàver de l'atacant, l'ha practicat el jutjat d'instrucció número 2 de Cornellà, que també ha acordat que es custodiï l'arma de l'agent, es facin proves de balística i es protegeixi l'edifici on vivia l'home.
Reforçar les mesures d'autoprotecció
El comissari superior Rafel Comes ha explicat que els Mossos han estat "en contacte permanent amb els serveis d'intel·ligència". La policia catalana, com que dirigeix la investigació, ha convocat una subcomissió d'informació amb la presència dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. També s'ha reunit el gabinet de coordinació antiterrorista –encapçalat pel president del Govern, Quim Torra– "per prendre les mesures que escaiguin". En aquest sentit, Comes ha destacat que, des de la matinada, s'ha transmès tota la informació a les policies locals i a les forces de seguretat de l'Estat. De manera preventiva, s'ha recomanat que "extremin les mesures d'autoprotecció". Comes ha admès que hi ha "una possibilitat de rèpliques" d'un altre atac i per això ha justificat l'augment de l'autoprotecció.
Després dels fets a la comissaria de Cornellà, el ministeri de l'Interior ha decidit que el nivell d'alarma antiterrorista continuï a 4 sobre 5. Es manté així des del juny del 2015. El ministeri també ha informat que s'activarà un protocol per reforçar els agents de les forces de seguretat amb mesures complementàries d'autoprotecció.
Escorcoll al pis de l'atacant
Els Mossos han escorcollat el pis on vivia el jove mort, al carrer Garraf de Cornellà de Llobregat, des de les 2 del migdia fins a les 7 del vespre. Abans de fer-ho, la policia, per precaució, ha desallotjat la vintena de famílies que viuen al mateix bloc. Els equips Tedax dels Mossos, el Grup Especial Intervenció (GEI) i la Unitat Canina han comprovat que no hi havia risc pel fet d'accedir al domicili. Amb el material obtingut durant l'escorcoll, els agents confien tenir més dades per aclarir l'atac a la comissaria. Comes ha assegurat que, amb la nova informació, es determinarà si es tracta d'un atemptat jihadista, però ha afegit que encara "queda molta feina per fer", com els estudis de balística, l'autòpsia i els informes dels serveis d'intel·ligència. Els Mossos han sortit del pis amb alguns objectes.
L'home abatut convivia amb una dona –que tenia dos fills fruit d'una relació anterior–, segons veïns pròxims al pis que els Mossos estan escorcollant. També han explicat que havien notat un canvi de comportament en la dona, que des que vivia amb l'atacant havia començat a portar mocador.