Twitter convida els usuaris que ho vulguin a traduir la xarxa al català
El director executiu de la companyia, Dick Costolo, anuncia al Mobile World Congress que l'any que ve la xarxa es trobarà en rus, turc, indonesi i portuguès. Per utilitzar-la en català, des d'avui han creat un sistema per proposar-ho
BarcelonaQui vulgui Twitter en català, que se'l tradueixi. El conseller delegat de la companyia ha anunciat aquest dilluns, al Mobile World Congress un nou servei que funciona des d'aquest dilluns: permet que els usuaris proposin a quins idiomes volen que es tradueixi Twitter, però també els demana que passin a l'acció a través d'un formulari en el qual poden suggerir una traducció.
La resposta de Dick Costolo ha arribat arran d'una pregunta que el portal de tecnologia en català Geeks.cat li ha fet arribar via Twitter durant la conferència. Ha estat aleshores quan Costolo ha dit que cal que els usuaris sol·licitin en quin idioma volen que es tradueixi Twitter a través d'un formulari al seu web.
Fins ara, Twitter permetia que alguns usuaris traduissin la plataforma a uns idiomes en concret entre els quals no hi havia el català, i amb aquesta nova opció s'obren a rebre propostes en tots els idiomes. Twitter detalla aquesta nova opció al seu blog. Si l'idioma en què es desitja Twitter no hi és, es pot suggerir i seguidament enviar una proposta de paraules correctes, que caldrà esperar que Twitter validi en un periode indeterminat de temps.
A banda d'aquest nova opció, des de fa unes setmanes una plataforma d'activisme via Twitter recull adhesions per aconseguir la traducció al català. Ja se n'han recollit més de 3.000.
Cinc anys de Twitter
Durant la seva intervenció, Costolo ha fet un recorregut per tot el que ha suposat Twitter en aquests cinc anys de vida, des dels aspectes més personals fins al fet que s'ha convertit en una gran porta a la llibertat i democratització de la informació. El repte de la companyia és ara aconseguir estar "sempre present, com l'aigua" i vol unificar el seu ús en tots els dispositius.
Costolo ha fet un repàs, a través de piulades de personalitats conegudes i anònimes, sobre l'impacte que Twitter ha tingut en la societat en els últims anys. Ha començat amb l'exemple de Carles Puyol, que va penjar una fotografia al seu compte en aquesta plataforma durant la rua de celebració de la victòria espanyola al Mundial. Amb aquest cas, ha volgut dir que Twitter ha aconseguit que els protagonistes d'esdeveniments de tot tipus puguin retransmetre què està passant en temps real, una possibilitat que abans només tenien els mitjans de comunicació.
El conseller delegat de Twitter ha parlat de la plataforma com una gran oportunitat per a la llibertat i democratització de la informació. També n'ha destacat, però, els usos més personals i, en aquest sentit, ha dit que "ara la gent torna a mirar programes de televisió en directe" i que Twitter ha esdevingut la "segona pantalla", ja que molta gent segueix la programació amb l'ordinador al costat per anar dient-hi la seva. Fa temps que es parla de televisió interactiva i, a parer de Costolo, aquesta comunicació bidireccional s'ha aconseguit amb Twitter.
Actualment, el 40% del piuladors actualitzen els seus perfils des del telèfon mòbil, mentre que el 50% fan servir més d'una plataforma. És a dir, el telèfon i l'ordinador portàtil, per exemple.
L'interès de Google, un "rumor"
Les notícies que van aparèixer la setmana passada sobre les intencions de Google de comprar Twitter són "rumors" segons Costolo. Ha dit que no havia vingut al congrés a fer cap anunci i també ha descartat que la plataforma social passi a ser de pagament perquè els micromissatges "ja produeixen diners".