Societat 04/11/2016

Tarragona, abocada a ajornar un any els Jocs Mediterranis

La decisió definitiva s'ha d'aprovar encara, però fonts pròximes a la negociació donen per fet la celebració de cara al 2018

Dani Revenga
4 min
Obres a les instal·lacions pels Jocs del Mediterrani 2017 a Tarragona

TarragonaTarragona 2017 haurà de ser, amb moltes probabilitats, Tarragona 2018. La ciutat, immersa en una negociació 'in extremis' per salvar els Jocs Mediterranis, es veu abocada a ajornar la celebració un any, a la vista d'un pressupost insuficient que no dóna garanties de tenir les infraestructures a punt per a la cita. Fonts pròximes a la reunió veuen a hores d'ara perduda la batalla per salvar els Jocs 2017 per a la ciutat catalana, tot i que es resisteixen encara a tirar del tot la tovallola.

La confirmació oficial de l'ajornament dels Jocs Mediterranis no arribarà, previsiblement, fins a la setmana que ve, que és quan el comitè organitzador té previst fer una roda de premsa. Tota la comitiva dels jocs està reunida a Algèria amb el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) valorant aquesta opció, que pren força a cada hora que passa.

Els últims dies han sigut un degoteig de titulars que feien pensar en la impossibilitat que les obres tirin endavant en els terminis per garantir la competicions. Aquest dijous el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, va obrir la porta a l'ajornament i, per primera vegada, el comitè organitzador no va negar aquesta possibilitat.

El mateix alcalde de Tarragona i president del comitè organitzador dels Jocs Mediterranis, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va lamentar no tenir garanties financeres de l'Estat. En l'últim comunicat del consistori es garantia la celebració però ja sense concretar el calendari.

L'ajornament de Tarragona, que seran els tercers Mediterranis que s'organitzin a Espanya després dels d'Almeria 2005 i de Barcelona 1955, no serà la primera modificació que pateixi aquesta competició al llarg de la seva història. El 2010 el govern de Grècia va plantejar rebutjar a l'organització dels Jocs a Volos el 2013 si la ciutat no reduïa el seu pressupost de 186 milions d'euros a la meitat. Després d'això el CIJM va retirar l'organització a la ciutat grega. Tarragona es va presentar a la convocatòria per cobrir la vacant, però finalment va guanyar la localitat turca de Merzin, que finalment va celebrar els últims jocs.

Un pressupost que mai ha acabat d'estar cobert

El tancament del pressupost ha sigut sempre el taló d'Aquil·les dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Fins ara la inversió pública compromesa -entre Generalitat, Estat, Ajuntament, Diputació de Tarragona i Barcelona i Universitat Rovira i Virgili- arriba als 53,8 milions d'euros, però l'esperança dels organitzadors era que l'Estat hi invertís més diners.

Fins ara el govern central s'havia compromès a aportar 6,4 milions d'euros d'aquests 53 -els últims 3 milions es van anunciar el primer dia de l'última campanya electoral-. La xifra queda molt lluny de les previsions inicials i els últims mesos d'executiu en funcions ho havien deixat tot penjant d'un fil.

De fet, l'Ajuntament de Tarragona i el comitè organitzador han reclamat des de fa temps el compromís de l'Estat, i han recordat que la celebració dels Jocs depenia que arribés aquesta inversió de Madrid. Trobaven a faltar nou milions d'euros per tancar definitivament els comptes, que eren els que havien de servir per construir la piscina olímpica i garantir l'operativa dels Jocs. L'organització també havia aconseguit fins a 11 milions de patrocinadors privats.

La ciutat va obtenir la designació el 15 d'octubre del 2011. Els Jocs Mediterranis -amb la participació de 26 països de 3 continents i competicions de 33 disciplines esportives- s'havien de celebrar entre el 30 de juny i el 9 de juliol del 2017. Tot i les dificultats, l'esdeveniment es donava pràcticament per fet, i més després de la visita del rei Felip a la ciutat i la presentació de la mascota dels Jocs, Tarracus.

Per saber-ne més: Felip VI avala els Jocs Mediterranis del 2017Entre la ressignació i el possibilisme

En espera de la confirmació oficial de l’ajornament, la societat civil de Tarragona es debat entre la resignació per no haver arribat a temps i el possibilisme que els Jocs no s’escapin de la ciutat i es puguin organitzar amb totes les garanties l’any 2018. És el cas del president de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), Josep Antoni Belmonte, que reconegui que "no arribar a temps d’organitzar un esdeveniment d’aquesta magnitud no és una bona notícia", tot i que considera que "tenint en compte les circumstàncies, ajornar-los no és cap despropòsit: més val fer-los tard que malament, i amb tot el que ha passat tirar-se a la piscina i organitzar uns jocs que no siguin exemplars seria pitjor per al prestigi del nostre territori". Belmonte creu que "és molt important que els Jocs no s’escapin de Tarragona" i es mostra convençut que "amb un any més de marge tot estarà a punt, les obres s’acabaran i es podran provar, amb unes perspectives econòmiques millors". A més a més, el president de la CEPTA confia en que, ara sí, el govern espanyol "acabi de comprometre’ls financerament amb l’esdeveniment".

Des del sector turístic, Joan Anton, gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, constata que "està clar que en termes d’imatge, i des del nostre sector, no és bo que això passi, perquè l’impacte sobre la nostra àrea és negatiu". Anton, no obstant, també creu que "la feina s’ha de fer bé". Si s’ajornen els Jocs "és perquè no hi ha garanties de que tot surti a la perfecció i, per tant, ajornar-los seria un mal menor", diu.

stats