El TC admet a tràmit els recursos del Govern, el Parlament i el PSOE contra la indemnització pel Castor
El tribunal dóna quinze dies al Congrés, al Senat i a l'executiu espanyol per personar-se en el procediment i formular al·legacions
MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Govern, el Parlament de Catalunya i el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats contra el Reial decret llei 13/2014 aprovat pel govern espanyol, en què es va fixar una indemnització de 1.350 milions d'euros per a l'empresa promotora del projecte Castor, Escal UGS. El tribunal ha acceptat estudiar la constitucionalitat d'aquest decret de mesures urgents en relació amb el sistema gasista i ha acordat donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats, al Senat i a l'executiu espanyol, els quals disposen de quinze dies per personar-se en el procediment i formular al·legacions.
El recurs d'inconstitucionalitat presentat per la Generalitat davant del TC es basa en la "manca" de justificació i proporcionalitat de la singularitat de la regulació establerta, i també en la "no concurrència d'una extraordinària urgència" per aprovar aquesta norma mitjançant la figura jurídica del Reial decret llei. El Govern considera que la resolució de la concessió del magatzem de gas Castor mitjançant un reial decret llei implanta una "règim singular i diferent" del que resultaria de l'aplicació de la legislació general vigent, fet que vulnera la prohibició constitucional de la desigualtat arbitrària i dificulta el control de la garantia dels drets i interessos afectats per part de la justícia.
Pel que fa al recurs presentat pel Parlament, amb l'únic vot en contra del PP, s'acota als articles 2 i 4 del Reial decret llei, al·legant que excedeixen els límits constitucionals i vulneren el dret a la tutela judicial efectiva.
També s'admet a tràmit el recurs presentat pel grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats que qüestionava la "celeritat i urgència" amb què es va tramitar la indemnització pel magatzem.
Indemnització polèmica
L'empresa concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, va cobrar els 1.350 MEUR d'indemnització, fixats al reial decret llei del 3 d'octubre, l'11 de novembre. Així ho va comunicar la companyia ACS, presidida per Florentino Pérez i que té més d'un 66% d'Escal UGS, a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV).
El govern espanyol va fixar aquesta xifra en concepte de compensació per la inversió feta en el projecte un cop s'accepta la renúncia de l'empresa a la concessió de l'explotació. El càlcul de la indemnització dels 1.350 MEUR després de restar els 110 que havia rebut fins el passat 2012, coincideix, en bona mesura, amb el finançament que l'any passat va rebre gràcies a un 'project bond' patrocinat pel Banc Europeu d'Inversions (BEI). Van ser 1.440 milions d'euros que Escal UGS va obtenir mitjançant una emissió de bons -a través d'una societat creada ad hoc a Luxemburg-, que va ser adquirida en gran part per inversors estrangers així com pel mateix BEI, que va comprar-ne 300 milions i va habilitar-ne 200 més per garantir la liquiditat de l'operació. La renúncia a la concessió del passat de juliol, amb el vist-i-plau del banc comunitari, forçava legalment ACS a retornar aquests diners abans de la data límit del 30 de novembre.
El reial decret llei, qüestionat per aquests tres recursos d'inconstitucionalitat, regula el procediment d'acceptació de la renúncia, amb la conseqüent extinció de la concessió d'explotació del magatzem subterrani de gas natural Castor. A més, acorda posar les instal·lacions en hibernació i s'encarrega el manteniment de les mateixes a la societat Enagás Transporte, regulador tècnic del sistema. També detalla que Enagás recuperarà la indemnització, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors del gas. En concret, el cost total de l'operació pot superar els 4.700 MEUR, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).