Salut vol l’Agència Europea del Medicament
El Govern aprofita el Brexit per intentar captar una institució que té la seu a Londres
BarcelonaAprofitar el Brexit per portar a Barcelona una institució europea que ara mateix és a Londres. Aquesta és la intenció del departament de Salut de la Generalitat, que ahir va verbalitzar al Parlament el conseller Toni Comín. “Barcelona reuneix totes les condicions i mereix ser la seu de l’Agència Europea del Medicament” (EMA), va assegurar, posant en valor la qualitat de la recerca, la xarxa assistencial i el pes de la indústria farmacèutica a Catalunya.
La idea no és nova, i el 28 de juny el consell executiu ja va aprovar la creació d’una comissió integrada per cinc departament diferents de la Generalitat per impulsar aquesta candidatura. L’aposta, però, es remunta encara més enllà, fins al 1992, l’any en què sota presidència espanyola de la Unió Europea ja es va fer pública la intenció de Barcelona d’acollir l’EMA. No es va aconseguir, i l’agència encarregada d’autoritzar a Europa l’ús dels medicaments que desenvolupen les farmacèutiques va acabar a la capital britànica.
Complicitat institucional
Comín, que va defensar que Barcelona és una candidatura “natural” per acollir l’EMA, va subratllar els beneficis que aquesta institució portaria a la ciutat, amb un centenar d’experts en la matèria de visita constantment i l’increment de les delegacions de la indústria que s’hi instal·larien. Per aquesta raó, el conseller va demanar ahir a l’Ajuntament de Barcelona que se sumi a la comissió formada pel Govern per treballar amb “complicitat”, a més de demanar el suport d’altres actors com universitats, centres de recerca, col·legis professionals i centres de recerca. Ara bé, com que la competència per presentar la candidatura recau en l’Estat, Comín va demanar que no sigui un “obstacle” i defensi l’opció de Barcelona, igual que va fer gairebé tres dècades enrere, perquè és l’opció més “racional”.
“Catalunya ha tingut sempre, té i tindrà vocació europea”, va afegir el responsable del departament de Salut, en referència a una agència comunitària que té com a objectiu la protecció i la promoció de la salut pública de les persones i dels animals. Ara bé, l’EMA també juga un paper important en l’estimulació de la innovació, i és aquí on Salut exhibeix les dades de Catalunya com a “clúster de biociències”. Al capdavall, actualment acull uns 230 laboratoris farmacèutics -la meitat de la indústria de l’Estat-, que representen una producció de medicaments que és el 3,5% del total d’Europa. La xifra és assimilable a la dels Països Baixos, Dinamarca o Suècia. D’aquí que Salut cregui que Barcelona mereix l’EMA.