Última oportunitat de Colau per desencallar el CAP del Raval

Els conflictes a Ciutat Vella monopolitzaran l’últim ple municipal i tensaran el final del mandat

El Macba i la capella de la Misericòrdia.
Gemma Garrido / Jordi Mumbrú
03/05/2019
4 min

BarcelonaEls conflictes del Raval entraran en campanya electoral i ho faran avui mateix, durant l’últim ple del mandat que es fa a l’Ajuntament. Després de 13 anys de retard i de mesos de negociacions, els veïns insisteixen que la Capella de la Misericòrdia és l’espai idoni per construir-hi el nou CAP Raval Nord, que ha de servir per ampliar l’actual. La Generalitat va fer públic ahir un informe -a petició de l’Ajuntament de Barcelona- en què també avala la construcció del nou ambulatori en un segon emplaçament situat a la plaça dels Àngels, l’espai on convergeixen el Macba i la plaça Joan Coromines i que es coneix popularment com 'el cub', però els membres de la plataforma CAP Raval Nord Digne ja van avançar que continuarien lluitant per aconseguir que l’edifici dessacralitzat es rehabiliti i hi comenci com més aviat millor el trasllat de l’ambulatori.

Perquè el futur CAP se situï a la Capella cal que l’Ajuntament revoqui la cessió d’aquest espai al Macba. Aquesta proposta és la que es debatrà avui al ple municipal, davant l’atenta mirada dels veïns, que han anunciat que es concentraran a la plaça Sant Jaume. Si la proposta es retira de l’ordre del dia per falta de suport, o si finalment es vota però no s’aprova, els veïns han promès mobilitzacions. L’opinió pública critica que els polítics hagin afavorit un ball de retrets entre els partidaris del CAP a la Capella i els que defensen que ha de ser un espai per al Macba. L’Ajuntament confiava que el departament de Salut desencallaria el procés dient quina de les dues propostes ('el cub' o la Capella) era la millor per al nou CAP, però no ha sigut així. L’organisme ha elaborat un informe analitzant els punts forts i febles del 'cub', però evita posicionar-s’hi oficialment. “Tenim l’obligació de prestar servei als espais que els consistoris ens ofereixen per edificar. No ens correspon dir quina és l’opció prioritària, això és competència de l’Ajuntament”, va indicar Adrià Comella, director de CatSalut. “No volem imposar una solució. Hem descartat totes les propostes menys aquestes dues perquè les considerem igual de vàlides”, va afirmar Comella.

Així es veuria el nou CAP Raval Nord si es fes un edifici nou al 'cub', a la plaça del Àngels, segons l'informe elaborat i projectat pel CatSalut.

Salut sí que va reconèixer, amb tot, que la ubicació del nou CAP al solar del 'cub' -que és propietat de la Diputació de Barcelona i del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona- permetria la construcció d’un centre d’atenció primària de 3.000 metres quadrats de superfície, mentre que a la Capella la zona edificable seria d’uns 2.500 metres quadrats. La necessitat de preservar alguns elements patrimonials, com la façana interna de l’antic edifici religiós, fa que la capacitat de la Misericòrdia sigui inferior a la de la nova proposta. Així, la hipotètica construcció del nou ambulatori a la plaça dels Àngels, a tocar del carrer Ferlandina, permetria que el CAP tingués quatre plantes i, per tant, que a l’edifici d’obra nova s’hi poguessin instal·lar fins a 12 consultes mèdiques més de les que es poden habilitar a la Capella. El CAP Raval Nord atén diàriament unes 700 persones i el director de CatSalut va deixar caure que el fet que hi hagi un solar que ofereixi més metres quadrats per construir-hi és “favorable” per al servei.

L’anàlisi ha caldejat encara més l’ambient al Raval, perquè els veïns i treballadors del CAP veuen que amb aquesta proposta el Macba conservaria la Capella per ampliar les instal·lacions i ells haurien d’esperar més per estrenar l’ambulatori. “Si és vàlid per al CAP, també ho hauria de ser per a una possible ampliació del museu”, va retreure Iñaki Garcia, portaveu de la plataforma, que va qualificar de discriminatori que Salut “blindi” les necessitats del museu.

Els membres de la plataforma, que fa més d’un mes que ocupen la Capella per reclamar-hi l’ambulatori nou, s’oposen frontalment a construir el nou edifici al 'cub'. Els activistes van alertar que posar el centre en aquest emplaçament incompliria el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) del barri, perquè hi hauria molt poc espai entre la part posterior dels immobles del carrer Joaquim Costa i l’actual paret mitgera del Macba. La presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Anna Menéndez, va denunciar que el nou CAP “complicaria la ventilació dels edificis” i va avançar que “segur que els afectats presentaran un contenciós administratiu”. El cap de la divisió de recursos físics de CatSalut, Martí Ballart, va apuntar, en canvi, que si es confirmés aquesta ubicació la distància entre el CAP i els immobles veïns, així com respecte al Macba, seria d’entre sis i nou metres, tal com fixa la normativa municipal.

Punts febles de la nova proposta

Un dels principals esculls que sí que figuren en l’informe de la Generalitat per a la nova ubicació és la dificultat d’accés de vehicles i ambulàncies a la zona del 'cub'. El CatSalut va negar que siguin obstacles insalvables i va assenyalar que es podria habilitar un nou vial per desencotxar els pacients a peu d’edifici -un requisit indispensable- i reservar un espai d’espera d’emergència per a ambulàncies entre el nou CAP i l’edifici de la Universitat de Barcelona. El tècnic de CatSalut, Martí Ballart, va admetre que aquest problema no existiria a la Misericòrdia: “El vial que hi ha davant la Capella -al carrer Montalegre- ja funciona”.

stats