Què és la diftèria i com es transmet?

El contagi es produeix per un bacteri que afecta exclusivament els humans. Feia tres dècades que no es detectava cap cas a l'Estat

Ara
02/06/2015
2 min

BarcelonaLa diftèria és una malaltia contagiosa que, gràcies als alts nivells de cobertura vacunal –superiors al 90%–, feia més de tres dècades que no es diagnosticava a Catalunya i que ara ha ocasionat la mort a un nen de sis anys d'Olot. Una lectura al Canal Salut de la Generalitat ofereix algunes respostes sobre aquesta malaltia pràcticament oblidada als països occidentals.

Què és la diftèria?

Es tracta d'una infecció aguda causada pel bacteri 'Corynebacterium diphtheriae', que afecta exclusivament els humans. Té un període d'incubació que va dels dos als set dies. Es pot manifestar amb afectació a les amígdales, la faringe, la laringe, la mucosa del nas i altres membranes mucoses o de la pell, i com que en una fase inicial els símptomes s'assemblen als d'altres malalties, són les plaques de membranes de color grisenc que apareixen a la faringe, més enllà de l'analítica pertinent, les que millor confirmen la presència de la malaltia.

Per què és perillosa?

Més enllà de l'ofec que pot provocar la colonització del bacteri a les vies respiratòries, en la mesura que el bacteri creix també allibera unes toxines que són transportades pel sistema circulatori. La toxina pot provocar lesions, sobretot al cor, els ronyons i el sistema nerviós. El fet que aquesta malaltia sigui més freqüent entre el primer i el tercer any de vida agreuja els símptomes.

Com es transmet?

El bacteri es contagia principalment per contacte directe amb una persona malalta o una portadora sana del bacteri que no hagi desenvolupat mai els símptomes.

Com es prevé la infecció?

La malaltia té cura en forma de vacuna i, per tant, aquest és el millor tractament possible. El calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de fins a sis dosis. Les tres primeres són als dos, quatre i sis mesos d'edat. La vacuna és l'hexavalent perquè es combina amb els antígens del tètanus (T), la diftèria (D), la tos ferina (Pa), la poliomielitis (polio), 'Haemophilus influenzae' (Hib) i l'hepatitis B (VHB).

Als divuit mesos es vacuna un altre tipus de presentació que combina cinc antígens i és la vacuna pentavalent (DTPa-polio-Hib).

Entre els quatre i els sis anys se n'administra una dosi de record amb una vacuna que combina tres antígens, i entre els catorze i els setze anys s'administra una antitetànica amb antidiftèrica d'adults (Td).

És obligatori vacunar-se?

Tot i que les vacunes estan incloses al calendari i tenen un finançament públic, no hi ha sancions per als pares o cuidadors que l'incompleixen o decideixen no vacunar els seus fills. Afortunadament, els nivells de cobertura són superiors al 90%.

stats