El Parlament tramitarà el llibre sisè del Codi Civil com "una estructura d'estat"

El conseller de Justícia, Carles Mundó, assegura que convertirà el Codi Civil espanyol en "una norma subsidiària" a Catalunya

Els consellers de Justícia, Carles Mundó, i el de Cultura, Santi Vila, al Parlament
Efe
20/04/2016
2 min

BarcelonaEl Parlament ha acceptat tramitar el projecte de llei del Govern del llibre sisè del Codi Civil, una "autèntica estructura d'estat", segons el conseller de Justícia, Carles Mundó, que regula, entre altres coses, els contractes de compravenda i permuta, de cessió de solar, de conreu i de pensió vitalícia.

La iniciativa del Govern ha arribat al ple de la cambra catalana amb una esmena a la totalitat del PPC, que ha estat rebutjada per tots els grups, amb l'excepció de Ciutadans, que s'ha abstingut, de manera que el projecte de llei continuarà ara la tramitació parlamentària amb els treballs en comissió.

El projecte del llibre sisè ja va superar el debat a la totalitat al Parlament el 2015, però no va poder tramitar-se perquè va acabar la legislatura. La seva aprovació completarà el dret civil català, que ja té cinc llibres.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que amb el sisè llibre es posarà en marxa un "nou i modern" Codi Civil, a semblança del país que es "vol construir". Mundó ha assegurat que, quan s'aprovi, s'aplicarà de manera "directa i preferent" i això farà que l'espanyol sigui d'aplicació "subsidiària".

El llibre sisè del Codi Civil, que s'estructura en tres títols, regula una dotzena de contractes, com ara el de compravenda i permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura, els de conreu, el de custòdia del territori, el d'integració ramadera, el d'aliments o el de pensió vitalícia.

La diputada del PPC Esperanza García ha justificat l'esmena a la totalitat del seu grup perquè "s'està intentant regular per damunt" de la Constitució i de l'Estatut amb una llei que "excedeix" les competències de la Generalitat i obeeix a una estratègia rupturista".

En canvi, tant Ciutadans com el PSC i Catalunya Sí que es Pot han defensat "actualitzar" i desenvolupar el dret civil català, si bé han negat que aquesta futura llei sigui una "estructura d'estat", com ha apuntat el conseller de Justícia.

El diputat de la CUP Benet Salellas ha aprofitat el debat del Codi Civil català per instar de nou el Govern a acatar la sobirania catalana davant "el que digui" el Tribunal Constitucional: "No hi ha terceres vies", ha dit.

stats