La trama de corrupció urbanística de Sabadell implica tres càrrecs del PSC i diversos empresaris
L'alcalde de Sabadell i l'alcaldessa de Montcada i Reixac estan imputats en el cas. També hi està implicat el secretari d'Organització del partit. Entre els arrestats hi ha un exregidor del PP de Sabadell i el president del gremi de constructors, que és l'oncle de Manuel Bustos
SabadellTres càrrecs del PSC implicats, una dotzena de detinguts -empresaris, principalment– i una quinzena més d'imputats –inclòs el cap de Policia Local de Sabadell– és el balanç de la primera jornada de repercussió pública d'un altre cas de corrupció urbanística. Els alcaldes Manuel Bustos i Maria Elena Pérez (PSC), i el secretari d'Organització del partit, Daniel Fernández, són els noms més rellevants del cas i les seves ramificacions, ara per ara.
L'operació, batejada com a Mercuri, és una investigació contra la corrupció urbanística oberta fa més de dos anys i ha sortit a la llum aquest dimarts al matí, just després de les eleccions, amb l'escorcoll de l'Ajuntament de Sabadell, que seria l'epicentre de la trama.
Entre els detinguts hi ha l'exregidor del PP Jordi Soriano –expulsat fa un any del partit– i el president del gremi de constructors de Sabadell, Melquíades Garrido, oncle de l'alcalde de Manuel Bustos. Entre els imputats, a més dels només més destacats, també hi ha la cap de gabinet i dona de Bustos, Montse Costa, i el seu germà, Paco Bustos.
Els integrants de la trama podrien haver comès els delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, falsificació documental, infidelitat en la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i omissió del deure d'impedir delictes o de promoure'n la persecució.
El mateix alcalde Bustos està imputat com a mínim per un delicte d'"omissió del deure de perseguir delictes", segons ha confirmat ell mateix en una roda de premsa des del consistori. Està citat per declarar al jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell aquest dissabte.
Bustos assegura que està "molt tranquil", que tot haurà estat un "malson" i que la gestió del consistori ha estat "honesta, rigorosa, transparent i complint estrictament la llei". "Mai, ni jo ni ningú hem cobrat comissions, ni [hem fet] res que estigui fora de la llei", ha afegit a TV3. Bustos també és president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i membre de la comissió executiva del PSC. Segons ha dit, ja ha demanat al partit que el suspengui dels seus càrrecs orgànics mentre s'aclareix el cas.
Hores després, el PSC ha anunciat la suspensió de Bustos com a secretari de política municipal del partit, però ha confirmat que continuarà com a alcalde. Ho ha comunicat Daniel Fernández, secretari d'Organització, en un moment tens, ja que s'acabava de saber que ell mateix també està implicat. A mitja tarda, ell ha seguit el mateix camí i ha quedat suspès del càrrec del partit. Com que és diputat al Congrés, però, haurà de ser el Tribunal Suprem que instrueixi el seu cas i, si s'escau, el jutgi, si considera que hi ha prou indicis per aixecar-li l'aforament i imputar-lo.
Una feina per a una coneguda de Fernández
El paper de Fernández en l'afer és diferent. El van descobrir durant la investigació principal per una conversa seva amb Bustos que es connecta amb una altra conversa de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, amb el de Sabadell, però l'afer no té relació amb la corrupció urbanística.
Ni Fernández ni Pérez no estan vinculats a la trama de corrupció urbanística, però amb aquestes dues converses amb Bustos d'intermediari –l'alcalde de Sabadell tenia el telèfon intervingut pel cas principal– es va descobrir que secretari d'Organització del PSC va demanar a l'alcaldessa de Montcada que donés feina a una coneguda seva, tot i que havia suspès l'oposició per entrar a treballar a l'Ajuntament. Ho va demanar i ho va aconseguir, segons els investigadors, fet que suposaria un delicte de tràfic d'influències, que és el que s'atribueix a Fernández i Pérez.
La implicació de l'alcaldessa de Montcada i Reixac, la socialista Maria Elena Pérez s'ha conegut a primera hora de la tarda. Els Mossos d'Esquadra havien entrat al matí a l'Ajuntament i se n'havien emportat un expedient. Fonts pròximes a la investigació han informat a Efe que els agents s'han presentat aquest matí davant l'alcaldessa i li han reclamat un expedient administratiu que no està relacionat amb temes urbanístics, ja que
El Mossos també han escorcollat el despatx de la tinent d'alcalde d'Economia, Montserrat Capdevila, i la resta de les dependències municipals. El jutge busca indicis per decidir si també la imputa. Capdevila acaba de ser reelegida diputada al Parlament pel PSC.
De fet, els Mossos d'Esquadra han escorcollat diverses seus de l'Ajuntament de Sabadell des de primera hora del matí. També s'han escorcollat 41 empreses i societats –entre les quals hi ha Aigües de Sabadell– i quinze domicilis particulars.
Les detencions, imputacions i escorcolls s'han fet sota la direcció del titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell i la coordinació de la Fiscalia Anticorrupció i els Mossos d'Esquadra.
Com actuava la trama
Segons han explicat fonts de la Fiscalia Anticorrupció, els membres de la trama de dins de l'Ajuntament exigien un dipòsit mínim de 120.000 euros per accedir amb avantatge a les adjudicacions de contractació pública. La quantitat, però, podia variar segons el pressupost de la construcció que s'havia d'oferir.
Aquest dipòsit es destinava a un fons perdut que "finalment es repartia entre els polítics i funcionaris involucrats en els fets, i també a un pacte implícit i emparaulat d'un 3% en diner negre, un cop acabada l'obra, sobre el total del pressupost final".
Els investigadors estudien ara si aquest diner negre, que acabava en un despatx d'advocats, era col·locat en comptes legals, si es repartia o es blanquejava.
ICV denuncia "pressions" per posar sobre la taula presumptes "irregularitats"
La portaveu d'ICV a Sabadell, Carme García, ha assegurat en declaracions als periodistes que en l'última legislatura el grup local va rebre "pressions fortes" per haver posat sobre la taula presumptes "irregularitats". García ha assegurat que les pressions van venir del mateix govern de la ciutat i de "diversos sectors". També ha explicat que ICV va interposar diverses denúncies i que "algunes es van arxivar". García ha lamentat que la ciutat hagi de ser notícia per un cas de presumpta corrupció.
Alguns ciutadans s'han aplegat al davant de l'ajuntament de Sabadell amb gots de plàstic i han obert una ampolla de cava per celebrar l'operació policial.