L'home que va perdre la visió d'un ull l'1-O presenta una querella contra tres policies nacionals

L'acusació es dirigeix a l'agent que va disparar la pilota de goma i a dos comandaments

Roger Español, l'home que va perdre la visió d'un ull l'1-O, aquest matí.
Pau Esparch
14/11/2017
2 min

BarcelonaL'home que l'1-O va rebre l'impacte a l'ull dret d'una pilota de goma, disparada per la Policia Nacional, a l'exterior de l'Escola Ramon Llull de Barcelona ha presentat una querella contra tres agents del cos. L'escrit es dirigeix al policia nacional, pendent d'identificar, que va disparar la pilota que ha provocat que l'home hagi perdut totalment la visió d'un ull de manera irreversible i als dos comandaments de l'operatiu. La querella demana acusar els tres agents d'un delicte de lesions que ha causat la inutilitat d'un òrgan principal i no descarta ampliar l'acusació contra altres persones que participessin en els fets.

La querella, presentada per Roger Español, l'home que va perdre la visió de l'ull dret l'1-O, aporta vídeos enregistrats per diferents persones. Les imatges mostren les càrregues de la Policia Nacional a l'Escola Ramon Llull i el moment en què l'agent escopeter dispara la bala de goma que impacta contra l'ull de l'home. El centre Irídia ha presentat la querella en representació de Roger Español. S'hi ha personat com a acusació particular, exercida per l'advocada Anaïs Franquesa, i com a acusació popular, exercida per l'advocada Laia Serra (que va defensar Ester Quintana, que va perdre un ull en les protestes per la vaga general del novembre del 2012).

"L'agent va disparar la bala de goma de manera directa, a una distància de menys de 15 metres de les persones, conscient que les posava en risc", ha assegurat Franquesa, que ha afegit que també s'acusa els dos comandaments perquè "van ordenar l'ús d'escopetes de bales de goma o no van impedir que es fessin servir". "El Roger estava rodejat de periodistes amb braçalets identificatius i càmeres. Hauria pogut rebre qualsevol altra persona", ha afegit Serra. Els fets van passar a les 10.30 h de l'1 d'octubre al carrer Sardenya de Barcelona, entre el carrer Diputació i la Gran Via de les Corts Catalanes, després de les càrregues de la Policia Nacional a l'Escola Ramon Llull.

L'advocat i tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha explicat que el consistori també es personarà com a acusació popular en aquest cas. "La idea és estendre el debat sobre l'ús d'aquest armament a la resta de l'Estat", ha destacat Asens, que ha recordat que a Catalunya ja es van prohibir les pilotes de goma. Per això, el tinent d'alcalde de Barcelona ha valorat que el fet que la Policia Nacional utilitzés aquest armament "és insult" a les víctimes de les bales de goma i a la sobirania catalana. "És un atac a la decisió que van prendre els representants del Parlament", ha afirmat.

La querella s'ha interposat davant el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que té oberta una investigació per aclarir si l'actuació de la Policia Nacional espanyola en 26 col·legis de Barcelona l'1 d'octubre va ser "proporcionada". La setmana passada el centre Irídia ja va presentar cinc querelles més al mateix jutjat en representació de set persones que també han denunciat agressions policials durant l'1-O.

stats