Barcelona ja ha retirat la pancarta dels presos polítics

PP i Cs demanen que la prohibició també afecti la il·luminació de color groc de les fonts

La pancarta que hi ha penjada a l'Ajuntament de Barcelona
Ara
27/11/2017
3 min

BarcelonaLa plaça de Sant Jaume de Barcelona ja s'ha despertat aquest dilluns sense la pancarta que, des del 2 de novembre -quan es va dictar presó per a mig Govern- demanava la llibertat dels presos polítics. La Junta Electoral de Barcelona va ordenar aquest diumenge al consistori que retirés la pancarta que tenia a la façana amb l'escrit "Llibertat presos polítics" i tots els eslògans i cartells d'aquest tipus que estiguin penjats als edificis i dependències municipals. La prohibició, però, no afecta –com a mínim, de moment– la iniciativa d'il·luminar de groc fonts i edificis públics en protesta pels presos polítics, tot i que el PP ha demanat avui a la Junta Electoral que també ho prohibeixi i Cs ha avisat que també ho recorrerà. Va ser Cs, de fet, qui va presentar el recurs contra la pancarta. Fonts municipals ja van explicar ahir que el consistori acatava la prohibició tot i no compartir-ne el fons. Asseguraven que l'Ajuntament continua exigint la llibertat immediata dels consellers i els presidents d'Òmnium i l'ANC, i que l'autèntica "anomalia" de les pròximes eleccions "no són les pancartes, ni les expressions en contra de la judicialització de la política, sinó el fet que hi hagi diversos candidats en presó preventiva". Aquest dilluns al matí la pancarta ja no era al balcó de l'Ajuntament.

Després d'un recurs presentat per Ciutadans, l'organisme electoral provincial va recordar al consistori que hi ha diversos partits que concorren a les eleccions del 21 de desembre amb candidats que actualment són a la presó, la petició de llibertat dels quals recullen en els seus programes electorals. Per aquesta raó, la Junta Electoral considera que la pancarta i qualsevol símbol semblant desfan la "neutralitat institucional" que ha de presidir el procés.

La cap de files de Cs a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha defensat que el seu grup ja havia demanat a l'alcaldessa la retirada de la pancarta i que ara el que fa la Junta Electoral és fer complir aquest prec. Segons Mejías, l'alcaldessa "no pot utilitzar l'Ajuntament com un instrument de propaganda política per posar-se al costat de l’independentisme". "Volem un Ajuntament neutral", li ha demanat.

El portaveu del PDECat, Jaume Ciurana, per contra, ha opinat que el que hauria de determinat la Junta Electoral és "si és neutral tenir candidats a la presó o l'exili sense poder fer campanya". "Ens podran fer buidar els balcons, però la nostra feina és omplir les urnes el 21-D de llibertat, democràcia i dignitat", ha conclòs després de demanar a Colau que presenti recurs contra l'ordre de la Junta Electoral. A través de Twitter, el cap de files d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ja va voler deixar clar aquest diumenge que "la façana i el balcó de l'Ajuntament són de la ciutat". El PP, en canvi, vol anar més enllà: ha demanat la Junta Electoral que ordeni a l'Ajuntament la retirada, també, de la il·luminació groga de fonts i edificis públics per mantenir la neutralitat en el període electoral. La il·luminació groga va ser una proposta del PDECat, que va comptar amb el suport del govern municipal, ERC i el regidor de Demòcrates, i que està en marxa des de divendres.

La col·locació de la pancarta la van pactar els regidors del grup Demòcrata, ERC i la CUP després que es dictés l'empresonament de mig Govern. De fet, la CUP ja havia penjat la mateixa pancarta quan van entrar a presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

stats