La Fiscalia rectifica en un dels judicis pels aldarulls de Can Vies
Retira l’acusació de desordres públics a un dels vuitanta detinguts per falta de proves
L’hospitalet De LlobregatLa Fiscalia va retirar ahir l’acusació d’un delicte de desordres públics contra un dels detinguts durant els aldarulls per Can Vies, després que en el judici celebrat ahir mateix els agents dels Mossos d’Esquadra que van testificar van assegurar que no l’havien vist participant en cap incident abans de detenir-lo. Així, el fiscal va rebaixar dels dos anys i nou mesos inicials a tan sols nou mesos de presó la petició de pena per a Arturo L.S., a qui continua acusant de resistència a l’autoritat. Ara, però, si l’acusat acabés sent condemnat no hauria d’ingressar a la presó.
Arturo L.S. va declarar que es va manifestar contra el desallotjament de Can Vies però que, en començar els aldarulls, es va apartar de la zona conflictiva i va estar durant una estona en un bar. Més tard, quan a la zona ja no hi havia incidents, es va dirigir cap al metro i, de sobte, es va trobar amb un grup de persones que corrien fugint dels Mossos d’Esquadra. Segons va explicar, es va posar a córrer per por, va relliscar i va ser detingut després de caure a terra, sense oposar-hi resistència.
Els agents dels Mossos que van declarar com a testimonis van assegurar que sí que s’hi havia resistit, amb cops contra l’agent que l’havia anat a identificar, però una veïna que vivia just davant del lloc on es van produir els fets i que va presenciar tota la seqüència va confirmar la versió del detingut. L’advocat de la defensa ja va avançar que presentarà una querella per fals testimoni i denúncia falsa contra aquests agents dels Mossos. Ho podrà fer, això sí, sempre que la sentència acabi sent absolutòria.
Sis anys i mig per una ampolla
En l’altre judici pels aldarulls celebrat ahir, el fiscal va mantenir la petició de sis anys i mig de presó per a Quim N.S., que suposadament va llançar una ampolla de vidre a un agent antiavalots dels Mossos. Els agents que el van detenir van assegurar ahir davant del jutge que el van veure llançar l’ampolla i que no el van perdre de vista fins que el van detenir, uns 10 minuts més tard, i que no tenen cap dubte que la persona detinguda havia sigut l’autora del llançament, malgrat que es va canviar de roba.
L’acusat va assegurar que va ser detingut quan sortia de sopar a casa d’unes amigues i es dirigia cap a casa seva, i va negar haver llançat cap ampolla. El seu advocat va subratllar que, al marge del testimoni dels agents, no hi ha cap prova que avali la seva versió, ja que no es va intervenir la bufanda que suposadament portava el detingut, no es van recollir restes de l’ampolla i no es va comprovar si hi havia cap desperfecte en el material de l’agent que va rebre l’impacte. El convenciment dels policies el va atribuir a una equivocació per la sobrecàrrega de feina i la tensió del moment.
Ahir també estava previst el judici contra Juan José G.G., a qui demanen sis anys de presó per haver llançat una llamborda durant els mateixos incidents. Aquest judici, però, es va haver de suspendre per incompareixença de l’acusat. El jutge va dictar una ordre de cerca i captura i li va donar un termini de 24 hores per justificar la causa de la seva absència, amb l’argument que el judici no es podia fer sense ell perquè s’enfronta a penes de més de dos anys de presó.
El primer a ser jutjat, absolt
El primer a ser jutjat pels aldarulls de Can Vies va ser el jove casteller Sergi Rubia, que va passar 23 dies en presó provisional acusat de cremar contenidors durant les manifestacions, i que després va ser absolt. La Fiscalia demanava gairebé cinc anys de presó per a ell, però el titular del jutjat penal número 28 no hi va veure prou indicis i el va absoldre. La policia va detenir més d’una vuitantena de persones pels incidents.
Peticions de pena “desproporcionades”
Andrés García Berrio, advocat d’alguns dels acusats i membre de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, va qualificar ahir de “desproporcionades” les peticions de pena de la Fiscalia, i va destacar que es van fer en un moment de “gran alarma social” i amb una “interpretació extensiva del dret penal”. García Berrio va posar com a exemple el cas d’un noi per a qui es demana una pena de cinc anys de presó per haver llançat “una llauna de cervesa mig buida” contra un furgó dels Mossos. Coincidint amb la jornada de judicis d’ahir, un grup de persones es va concentrar a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar suport als acusats.