DESASTRE ECOLÒGIC
Societat 01/07/2019

Buch confia que l'incendi de Ribera d'Ebre es pugui extingir "en les properes hores" després de cinc dies lluitant contra el foc

Els bombers continuen remullant la zona i s'espera que els desallotjats vagin tornant a casa

Montse Riart / Maria Ortega
4 min
Vista general de l’àrea de la localitat de Maials afectada pel foc.

BarcelonaDesprés de cinc dies lluitant contra les flames, els Bombers de la Generalitat van poder donar per controlat l'incendi de Ribera d'Ebre aquest diumenge a la nit. Segons el conseller d'Interior, la previsió és que el foc es pugui donar per extingit "en les properes hores", si les condicions es mantenen. Buch ha posat en valor la tasca dels equips d'emergències en una situació de risc extrem. "S'ha aconseguit salvar 15.000 hectàrees", ha destacat. Finalment els Agents Rurals calculen que el foc ha cremat 5.050 hectàrees, però inicialment es calculava que en podien cremar fins a 20.000 si l'incendi no es podia controlar.

Una vintena de dotacions dels Bombers i tres mitjans aeris continuen remullant la zona i inspeccionant que no hi hagi noves revifades, una tasca en la qual també col·laboren els Mossos d'Esquadra. Els afectats que havien estat desallotjats de finques fora del perímetre de l'incendi ja han pogut tornar a casa i s'espera que els veïns desallotjats de propietats que estaven dins l'àrea afectada pel foc ho vagin fent progressivament en les properes hores. A més, s'han pogut reobrir totes les carreteres tallades inicialment.

Control de l'evolució

La part nord del flanc dret del foc, que és la que finalment es va poder controlar ahir al vespre, és la que més problemes ha portat als bombers des que es va declarar l’incendi dimecres. Es tracta d’una zona crítica: una àrea abrupta i sense accessos per als vehicles d’extinció. Per primer cop, davant d'un gran incendi forestal, els Bombers asseguren que han tingut "el control des del minut zero al final de què és el que el foc volia fer", ha explicat Jordi Bosch, el cap de la sala de control dels Bombers.

Tot i que no es tracta de l'incendi que més hectàrees ha cremat en els darrers anys a Catalunya -l'incendi de l'Empordà de 2012 en va cremar més del doble- les condicions meteorològiques i de risc sí que han estat de les més extremes que es recorden -amb els boscos extremadament secs i temperatures generalitzades per sobre dels 41 graus-. Segons Bosch es tracta d'unes condicions que feia dues dècades que no es donaven. Per això el cap de la sala de control ha volgut posar en valor la tasca dels bombers durant aquests dies.

Les temperatures extremes eren un dels riscos que han hagut d'afrontar els Bombers. L'altre, el perill de simultaneïtat d'incendis. Buch ha explicat que entre el 23 i el 30 de juny els Bombers han hagut de fer front a fins a 728 incendis a diferents punts de Catalunya -d'envergadura molt inferior al de Ribera d'Ebre- que ha obligat a mobilitzar tots els efectius disponibles. El conseller d'Interior ha volgut fer una crida a la prudència pels propers dies, tenint en compte que a finals de setmana està prevista l'arribada d'una nova onada de calor que pot contribuir a "assecar el que ja estava sec".

L'origen del foc

El cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, ha explicat que el cos "ha consolidat" durant aquests dies la seva hipòtesi inicial sobre l'origen de l'incendi. Tot apunta que les flames haurien començat per l'autocombustió d'unes restes de gallinassa que s'havien apilat on no tocava, fora del femer d'una granja situada a uns 4 quilòmetres del municipi de la Torre de l'Espanyol.

Mur ha explicat que no es tracta "d'una casuística habitual", perquè amb una bona gestió del femer no s'hauria produït la mateixa situació. Segons les dades a les quals ha tingut accés l’ARA, l’any passat el departament d’Agricultura va resoldre 119 expedients sancionadors per possibles irregularitats en el tractament i la gestió de les dejeccions ramaderes. En un 67% dels casos la sanció es va acabar executant perquè es va comprovar que realment s’havia fet una mala gestió dels residus: una trentena de les multes imposades eren per no disposar d’un punt d’emmagatzematge, i una desena més es van imposar per una mala gestió dels fems, com seria el cas de la granja de la Torre de l’Espanyol.

Els Agents Rurals han obert una acta administrativa per la gestió deficient del femer, que han adreçat al departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca perquè estableixi si hi va haver mala gestió. Un jutjat de Falset també ha obert una investigació per establir responsabilitats i poder donar una resposta als afectats, tot i que de moment no hi ha cap persona que consti formalment com a investigat en la causa.

Crida dels alcaldes

Els alcaldes de la zona avisen ara que el problema no quedarà resolt amb l’extinció de l’incendi i, per això, demanen que es prenguin mesures per ajudar a reflotar les comarques sacsejades pel foc. Estudien demanar la declaració de zona catastròfica, com ja ha reclamat l’alcalde de Flix. Avui s’ha de fer una reunió al centre de coordinació amb els alcaldes del territori en la qual també participarà el president de la Generalitat, Quim Torra. Servirà per abordar aquesta qüestió i per valorar com es redimensiona el dispositiu.

En solidaritat amb les persones afectades pel foc ha nascut la plataforma #Rebrotarem, que busca aglutinar totes les iniciatives enfocades a recollir fons per als afectats. De moment ja hi ha en marxa un micromecenatge per recuperar la granja de la Torre de l’Espanyol que va quedar arrasada per les flames. En total, el foc que va començar dimecres a la Ribera d’Ebre ha cremat unes 6.000 hectàrees.

Una valoració urgent

Els afectats per l'incendi ja han començat a fer balanç dels danys que els ha ocasionat el foc. Els ajuntaments de les zones afectades estan facilitant instàncies i ampliant els horaris d'atenció per recopilar tota la informació possible abans de dissabte, quan es reuniran amb les administracions per fer una valoració exacta dels desperfectes.

El sindicat Unió de Pagesos (UP) exigeix al departament d'Agricultura que faci el més aviat possible una valoració dels danys agrícoles i ramaders causats per l'incendi. En un comunicat emès aquest dilluns, l'organització insta el Govern a visitar els terrenys per conèixer de primera mà l'abast i les conseqüències de les flames per tal de començar a treballar en les ajudes als afectats.

Per altra banda, UP també informa a tots els agricultors que hagin patit desperfectes a les seves propietats a causa de l'acció dels equips d'extinció del seu dret a reclamar indemnitzacions sense haver d'esperar les valoracions dels ajuntaments i de la Generalitat.

Pel que fa al govern espanyol, el sindicat agrari exigeix ajuts per al lloguer d'habitatges en els casos en que s'hagi perdut la vivenda per culpa del foc, així com la reparació, rehabilitació i reconstrucció d'aquesta.

stats