Aldarulls i agressions revifen la tensió a la Universitat de Lleida

Els estudiants, tancats des de fa 15 dies al rectorat en contra de la presència policial, s’enfronten als docents

Enric Revuelta
02/06/2016
4 min

LleidaEl rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) va viure ahir un matí convuls. La tensió dels últims dies va desembocar en enfrontaments entre un grup d’alumnes que ocupen el despatx del rector, Roberto Fernández, i professors que demanaven als estudiants que abandonessin la protesta. Els okupes estan tancats des del 17 de maig en protesta contra la presència de la policia a la universitat durant les classes que imparteix la subdelegada del govern a Lleida, Inma Manso. A Manso li recriminen unes declaracions que havia fet anys enrere contra els immigrants i també les polítiques del govern espanyol en relació a la crisi de refugiats. Durant els enfrontaments d’ahir, uns periodistes van ser agredits quan intentaven gravar imatges dels professors i el personal d’administració de la universitat que havien decidit entrar al despatx del rector per parlar amb els okupes. El Col·legi de Periodistes va condemnar els fets.

Un dels treballadors de la universitat, Frederic Solà, justificava l’acció d’entrar al despatx perquè creuen que “els okupes no tenen motiu per continuar al rectorat”. Solà va afegir que van “intentar parlar amb ells”. L’assemblea de lletres, que fins dimecres defensava l’ocupació, va denunciar que els professors “no havien entrat pacíficament” i que havien sigut enviats per fer “la feina bruta” del rector, a qui acusen de no voler dialogar amb ells. Els professors van entrar al despatx del rector mentre els okupes assistien a la roda de premsa de l’assemblea de lletres en què explicaven per què havien decidit no continuar amb l’ocupació. L’assemblea de lletres va adoptar la decisió dimecres d’abandonar l’ocupació perquè creuen que el debat amb l’equip de govern de la UdL està “esgotat” i perquè els okupes “s’han apoderat de les negociacions” que manté amb l’equip de govern de la universitat. L’assemblea de lletres va prendre la decisió per cinc vots a quatre.

Tot i abandonar l’ocupació, demanen la dimissió del rector per no haver estat “a l’altura”. L’anunci de l’assemblea de lletres es va produir el mateix dia que els dos professors mediadors en el conflicte entre els okupes i el rectorat renunciessin a continuar intervenint-hi. Els professors van justificar la seva decisió perquè dels vuit punts que van proposar per solucionar el conflicte, els okupes no acceptaven el compromís de respectar el lliure exercici de les activitats docents del conjunt dels professors. Aquest punt, en canvi, sí que tenia el suport de l’assemblea de lletres.

Tot i això, els quatre membres de l’assemblea de lletres que estaven a favor de continuar amb la protesta segueixen amb l’ocupació acompanyats d’altres estudiants i més joves fins que la UdL es comprometi a no utilitzar la policia per evitar cap reivindicació universitària. Tampoc es volen comprometre a garantir que no hi hagi noves interrupcions de classes en un futur. A més, demanen que se li retirin els càrrecs a l’estudiant detinguda en les protestes del 17 de maig i que no s’imputi els estudiants que ara estan tancats.

Els joves no van voler fer públic quants estudiants segueixen amb l’ocupació, tot i que van reconèixer que hi ha persones alienes a la UdL. Un dels okupes que hi havia és el raper lleidatà conegut artísticament com a Pablo Hasél, que havia sigut denunciat per fer pintades en edificis de Lleida contra l’alcalde Àngel Ros. La UdL ha convocat dilluns una reunió de govern extraordinària i el seu vicerector, Jesús Avilla, va lamentar els fets d’ahir al matí.

Enfrontaments entre okupes i treballadors de la Universitat de Lleida

Tancats des del 17 de maig

La causa dels enfrontaments d’ahir es va produir el 17 de maig, quan uns estudiants es van manifestar contra la presència policial a la universitat. Protestaven per la vigilància que hi havia des de feia unes setmanes al rectorat durant les classes que imparteix la subdelegada del govern espanyol a Lleida a la llicenciatura de comunicació audiovisual i periodisme. Inma Manso hi anava escortada des del mes d’abril, després que un grup de persones interrompés les seves classes per protestar contra unes declaracions que havia fet anys enrere contra els immigrants i per la política del govern espanyol del PP en relació a la crisi de refugiats. Manso, que ara assisteix a les classes sense policia, va haver de traslladar una classe a un altre edifici de la universitat per evitar un altre enfrontament entre la policia i els estudiants.

Enfrontaments entre okupes i treballadors de la Universitat de Lleida

“Quan vas a cobrir mobilitzacions, et reben amb insults”

El moment més desagradable d’ahir va ser quan tres periodistes van ser agredits mentre cobrien la irrupció dels professors i del personal de serveis al despatx del rector de la Universitat de Lleida per desallotjar els okupes. Dos periodistes de TV3 van ser expulsats a empentes, i un fotògraf del diariSegre va ser ruixat amb vinagre de Mòdena. El periodista de TV3 Àlex Oró va acabar amb ferides superficials al braç i el van ruixar amb un líquid de neteja, fet que li ha provocat irritació en un ull. Oró lamenta que els periodistes no són gaire “ben rebuts” en aquest tipus de mobilitzacions, però explica que a Lleida no s’havia trobat “mai” en una situació com aquesta. Reconeix, però, que en els últims anys ha sigut rebut amb “insults d’entrada” quan ha volgut cobrir mobilitzacions com les d’ahir. El periodista de TV3 explica que, com a professional, volia fer la seva feina i que va anar a gravar al despatx del rector quan es va assabentar que el volien desallotjar, sense saber qui ho estava fent.

stats