Dormir en un matalàs a terra en espera d’un centre juvenil
Aquest any, fins al setembre, l’arribada de nens estrangers sense referents familiars al nostre país ha crescut fins a les 904 persones
BarcelonaL’any passat, Catalunya va rebre 684 menors d’edat que viatjaven sols, gairebé el doble que l’any anterior. Enguany, fins al setembre, l’arribada de nens estrangers sense referents familiars al nostre país ha crescut fins a les 904 persones. Davant l’allau d’arribades, la saturació dels serveis d’acollida ha provocat que hi hagi infants que, en els casos més extrems, s’hagin de passar fins a tres dies a les dependències dels Mossos d’Esquadra a la Ciutat de la Justícia, en un espai a la sala d’espera -una planta baixa- on han de dormir en matalassos a terra.
La fiscalia de Barcelona va remetre ahir un escrit a la directora general de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, perquè s’adoptin les mesures necessàries per revertir la situació. Es dona el cas que el departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat havia posat en marxa ahir mateix unes “instal·lacions més confortables” dins de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per acollir els menors d’edat protegits que han d’esperar dos o tres dies a la fiscalia abans que se’ls adjudiqui una plaça en un centre juvenil. Sobre l’informe enviat per la fiscalia, fonts del departament indiquen a l’ARA que la fiscal no s’ha posat en contacte amb la directora general ni amb el sotsdirector per conèixer quines accions s’estan emprenent. “Si ho haguessin fet haurien sabut que aquesta nit ja s’han posat en marxa les noves instal·lacions”, van assenyalar ahir les mateixes fonts.
Els menors d’edat no acompanyats (MENA) que arriben a Catalunya són portats a la zona de custòdia de la Ciutat de la Justícia, on se’ls identifica i els fan la prova del canell o de la mandíbula per determinar quina edat tenen. Si efectivament són menors, entren al sistema de protecció i passen a ser tutelats per la DGAIA. Segons aquest organisme, durant els mesos de juliol i agost s’han habilitat 100 places noves d’atenció per a menors no acompanyats, i en les pròximes setmanes se n’obriran més, especialment per a joves d’entre 16 i 18 anys, en edat laboral i que volen treballar o estudiar, que són la majoria. Seran pisos per a joves tutelats i centres de primera acollida, amb entre 8 i 14 places per centre. També es crearan 80 places més en itineraris de protecció individualitzats.
Alhora, segons va informar ahir la DGAIA, s’està treballant en la creació d’un recurs temporal d’atenció i emergència on els joves puguin residir mentre es fa l’estudi social i personal de cada cas (uns dos mesos), que permet traçar l’itinerari més adequat per a cada menor. Per acollir aquest recurs s’han buscat i s’estan buscant infraestructures arreu del territori per descongestionar Barcelona i l’àrea metropolitana. D’aquesta manera, hi hauria un recurs d’aquestes característiques en cadascuna de les demarcacions de Catalunya. L’equip de professionals que els atendrà estarà format per educadors, i també s’està procurant que hi hagi psicòlegs, treballadors socials o mediadors culturals, figures considerades clau per crear vincles amb els joves.