Diverses institucions científiques demanen al Govern la creació d'una conselleria de Ciència
A través d'un manifest reclamen que les polítiques científiques "impregnin" tota l'acció de govern
BarcelonaDiverses institucions científiques han signat un manifest en què reclamen al govern de la Generalitat que prioritzi les polítiques científiques aquesta legislatura. Impulsat pel Consell Català de la Comunicació de la Ciència (C4), el text reclama la creació de la conselleria de Ciència, una "aspiració repetidament reclamada" que hauria d'equiparar la presència de la ciència dins dels òrgans executius i legislatius a la que tenen la resta de països de l'entorn; la creació de la figura de "l'assessor científic del president", una figura "visible i independent" de l'executiu, i també "omplir de contingut" el CAPCIT, l'ens assessor del Parlament en temes de política científica.
El manifest, titulat 'Manifest per una priorització de la ciència al nou govern de la Generalitat' arriba només uns dies després que el govern espanyol hagi recuperat el ministeri de Ciència i Innovació i hagi nomenat l'astronauta Pedro Duque com el titular d'aquest departament. Fins ara, amb el govern de Mariano Rajoy, els temes de ciència es despatxaven en una secretaria d'estat del ministeri d'Economia i Competitivitat.
Segons ha explicat a l'ARA Jaume Estruch, president de C4, el text es farà arribar al president del Govern, Quim Torra; a la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i a la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. El text ja ha rebut el suport la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, els museus de Ciències Naturals de Barcelona i Granollers, el Museu dels Volcans d'Olot, el Museu d'Arenys de Mar, el de Geologia Valentí Masachs, el Scientists Dating Forum i l'Associació Catalana de Comunicació Científica. A partir d'ara podran afegir-s'hi les institucions i persones individuals que vulguin.
En el manifest, els sota-signants consideren que el paper "protagonista" de la ciència com a "principal font de coneixement" requereix que se li doni un paper "central" en les polítiques públiques. "Les polítiques científiques dels últims governs de la Generalitat han anat en la direcció adequada, la qual cosa no significa que hagin estat plenament suficients als objectius esmentats", consideren. I afegeixen que per tal que les polítiques científiques "impregnin directament l'acció de govern" han d'estar gestionades per la unitat corresponent que, al seu parer, és la conselleria de Ciència.
"Es tracta de donar resposta a les necessitats que està demandant ara mateix la societat del coneixement", afirma al text, que demana que aquestes polítiques s'implementin "de la manera més urgent i responsable possible".