Vergés: "No tornarem a la normalitat fins d'aquí a moltes setmanes"

L'oposició li retreu la situació a les residències i la consellera promet donar-hi un "impuls"

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant una roda de premsa aquest dijous
Quim Bertomeu
08/04/2020
4 min

Barcelona"Podria estar parlant tres hores". Aquesta és l'advertència que ha fet la consellera de Salut, Alba Vergés, en les seves primeres paraules en la compareixença telemàtica que ha fet aquest dimecres davant del Parlament sobre el covid-19. Si no hi ha arribat, poc li ha faltat. En tot aquest temps, però, ha evitat polemitzar sobre una de les notícies del dia: el seu departament ha assumit la gestió de les residències en detriment de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies que lidera Chakir el Homrani, que és qui ho gestionava fins ara.

La qüestió era candent i la consellera n'ha fet referència sempre des d'un punt de vista tècnic, sense voler fer-ne lectures polítiques. S'ha limitat a explicar que el canvi s'ha fet per tal de donar a les residències "tot el suport des de l'àmbit de la salut" i ha defensat la seva gestió i la del conseller El Homrani, assegurant que han treballat "moltíssim" per desenvolupar un mapa sobre la situació actual dels geriàtrics. Vergés ha fet equilibris: per una banda ha dit que les residències necessitaven "un impuls en la gestió", però per l'altra ha defensat que això no vol dir que "no s'hagués fet res abans". "Vull lloar la feina que ha fet el departament –d'Afers Socials– perquè és molt difícil", ha resumit.

L'oposició: "La situació no està controlada"

L'oposició ha escollit un camí diferent. Tots els grups han començat les seves intervencions reconeixent el volum de feina al qual s'ha hagut d'enfrontar el departament des que va esclatar la crisi sanitària, però no li han estalviat les crítiques. Jorge Soler (Cs) li ha demanat a la consellera que no li faci vergonya "demanar ajuda a d'altres comunitats" per afrontar la situació de les residències, mentre que la socialista Assumpta Escarp li ha dit que, amb més de mil morts als geriàtrics, la situació "ni està controlada ni està a prop d'estar-ho". Marta Ribas, dels comuns, també li ha retret que la gestió a les residències ha sigut "un error des del principi", i Santi Rodríguez (PP) ha lamentat que no s'hagi fet un gir de timó fins avui quan la situació es coneixia des de fa setmanes.

Malgrat les crítiques, el to entre els diputats i la consellera ha sigut cordial en tot moment. Només s'ha crispat cap al final de la sessió amb un diputat de JxCat, malgrat ser socis de govern. Pep Riera li ha preguntat per la polèmica recent sobre les dades de morts a Igualada i li ha retret que no s'haguessin donat el dia que tocaven. Vergés li ha replicat: "Alguna pregunta m'ofèn".

Confinament dur: "No ens podem relaxar"

Vergés ha fet un diagnòstic positiu de com evoluciona la lluita contra el virus: "L'índex de transmissió està baixant. És positiu però no ens podem relaxar". Així, ha defensat mantenir un confinament dur com fins ara per evitar que "hi hagi rebrots" contundents. El missatge de la consellera és que la normalitat acabarà arribant, però que no serà d'hora ni serà la normalitat de sempre: "No tornarem a una situació de normalitat fins d'aquí a moltes setmanes i no sabem com serà aquesta normalitat", ha avisat. A més, ha advertit que la tornada a la normalitat serà esglaonada i que la gent veurà com canvien coses que mai hauria pensat: "No es podran omplir metros i trens com se solia fer".

2.000 UCI i 350 milions en material

La consellera ha fet un repàs en xifres de les UCI i ha ofert dades per defensar que la situació s'ha estabilitzat en els últims dies, és a dir, que hi ha capacitat per atendre tots els infectats pel virus en situació greu. Segons els seus números, ara mateix hi ha 2.019 UCI a Catalunya. D'aquestes, 1.763 unitats estan preparades per atendre malalts del virus i n'estan ocupades 1.524 –un 87%–. Ha afegit que ara mateix hi ha 1.625 respiradors, del quals se n'estan fent servir 1.385. També ha assegurat que hi ha material a disposició dels professionals, tot i que ha admès les dificultats per comprar-ne. La consellera ha calculat en 350 milions d'euros la inversió destinada a la compra de material de protecció, entre els quals destaquen 8,7 milions de mascaretes i 4,1 milions de bates.

Exèrcit i retallades

Cs, el PP i el PSC han retret a la consellera l'actitud que ha tingut el Govern quan se li ha ofert ajuda de l'exèrcit. Vergés ha assegurat que la Generalitat "no ha renunciat a res ni a cap ajuda de ningú", inclosa la de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Ha promès que moltes de les polèmiques que s'han generat han sigut artificials i que tota l'ajuda és benvinguda sempre que sigui "planificada". El diputat de la CUP Vidal Aragonés li ha demanat que accepti un altre tipus d'ajuda, en concret, la de metges cubans, i ha lamentat "el veto" del govern espanyol a aquesta opció.

Vergés també ha assegurat que "sempre" ha estat "en contra de les retallades" en sanitat que van començar el 2010 amb l'arribada de CiU al Govern i ha dit que no li ha agradat que l'exconseller de llavors, Boi Ruiz, hagi sortit a fer declaracions sobre el tema en plena pandèmia. "Em va sorprendre", ha afirmat.

stats