9.658 nous contagis de coronavirus a l'Estat, 3.781 dels quals les últimes 24 hores
La corba de contagis espanyola és la que més augmenta arreu d'Europa
MadridEl ministeri de Sanitat ha informat aquest dijous de 9.658 nous contagis a l'Estat, 3.781 dels quals les últimes 24 hores, i manté així la tendència a l'alça. Espanya se situa al sisè lloc del món –el primer a Europa– amb una incidència acumulada de casos més alta els últims 14 dies (183), l'indicador de contagis per cada 100.000 habitants. La Comunitat de Madrid encapçala el rànquing amb 979 nous contagis les últimes 24 hores, seguida d'Euskadi (636), Andalusia (384), les Canàries (326) i l'Aragó (297).
Pel que fa a les víctimes mortals, l'últim informe del ministeri reporta 25 morts més, i ja són 28.996 des que va començar la pandèmia. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comparegut en roda de premsa per donar context a la "preocupant" evolució del coronavirus a l'Estat, tal com va advertir dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez. Tanmateix, ha assegurat que la situació és "favorable" perquè l'increment de contagis no està anant associat a un augment "dràstic" de la pressió hospitalària, sinó "gradual".
L'epidemiòleg ha admès que hi ha transmissió comunitària als territoris més afectats –especialment la Comunitat de Madrid, Catalunya i l'Aragó–, però ha insistit que la capacitat diagnòstica explica en bona part l'increment: 516.000 proves PCR entre el 17 i el 23 d'agost, mentre que fa dos mesos eren unes 300.000, ha explicat. Simón ha destacat que dilluns –el primer dia de la setmana és quan se'n fan menys, ha assegurat– se'n van fer 70.000, més del doble de les 30.000 que es feien un dilluns de fa un mes.
Actualment hi ha 6.036 persones ingressades per coronavirus, 715 de les quals a les unitats de cures intensives (UCI). L'increment respecte a dimecres és de 133 malalts hospitalitzats més i 18 en situació greu. La Comunitat de Madrid és la que més pacients té en aquest moment (1.808) i després ve Catalunya, amb 1.039, segons les dades de Sanitat. Simón ha subratllat que el 5% de llits a l'Estat estan ocupats per pacients de coronavirus i ha destacat que en el pitjor moment de l'epidèmia el percentatge era del 55%. On sí que s'està notant més càrrega és a l'atenció primària, que és on van a parar els casos lleus, però ha assenyalat que no s'està arribant al nivell d'una "saturació excessiva".
Augmenta el temps entre l'inici de símptomes i la detecció
En la seva compareixença, Simón també ha explicat que les últimes setmanes ha incrementat el temps que passa entre que un infectat inicia símptomes i és detectat amb una prova de diagnòstic. Aquest temps havia arribat a ser d'entre 24 i 48 hores, fet que permetia reduir la possibilitat que aquesta persona pogués transmetre el virus en cas que no s'aïllés automàticament al notar els símptomes, però ara aquest període està entre 72 i 96 hores. El director tècnic de Sanitat ha dit que aquestes circumstàncies s'han donat sobretot a les zones de més alta transmissió.
Una de les principals incògnites segueix sent si l'augment de contagis està vinculat a la capacitat diagnòstica –es fan més proves PCR– o a una alta transmissió. Naturalment les dues qüestions estan lligades, però la clau és saber quin percentatge d'infectats s'està aconseguint detectar. "No ho podem saber", ha admès Simón, però s'ha mostrat convençut que es pot estar al voltant del 75%-90%, tenint en compte les característiques dels casos que s'estan detectant. L'epidemiòleg ha anotat que amb un pròxim estudi de seroprevalença es podrà fer una estimació més acurada.