Illa diu que s'està "doblegant la corba" i posa condicions a les comunitats per tutelar la desescalada des de l'Estat

El ministeri planteja a les comunitats que la desescalada sigui per províncies

Illa diu que s'està "doblegant la corba" i posa condicions a les comunitats per tutelar la desescalada des de l'Estat
Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
24/04/2020
5 min

MadridTo "esperançador" aquest divendres a la Moncloa per les últimes dades difoses pel ministeri de Sanitat, amb la xifra de morts diària més baixa des del 21 de març. Després de dies d'estancament en els recomptes i problemes pel ball de xifres, el govern espanyol ha assenyalat que veuen un "horitzó esperançador" perquè el nombre diari de curats supera els nous contagiats, tot i que les xifres no quadren si es tenen en compte les dades d'ahir. "En tenir més curats que contagiats, aquest cop sí que estem doblegant la corba", ha emfatitzat Illa, que ha demanat ser, sobretot, prudents en l'anàlisi de les dades i ha recordat que encara estem en fase de confinament.

Les persones curades en el recompte d'aquest divendres són 92.335, 3.105 més que ahir dijous, mentre que els casos nous diagnosticats per PCR en les últimes 24 hores són 2.796. Això si es tenen en compte les xifres que detalla el ministeri en document que difon diàriament, però si es pren de referència el total de diagnosticats per PCR d'ahir, el nombre de nous diagnosticats per coronavirus és quatre vegades més alt i arriba als 11.601 positius. Sanitat argumenta que han estat fent canvis en les sèries durant l'última setmana i que els casos reals -els que no afloren d'altres dies- són 2.796. La variació en el nombre de curats sí que quadra.

Amb aquesta informació a la mà, el ministeri de Sanitat s'ha reunit aquesta tarda amb els representants de salut de totes les comunitats, el que s'anomena el Consell Interterritorial de Sanitat, per intentar traçar un pla detallat per al desconfinament. Però per molt que les autonomies intentin fer propostes, el govern espanyol tindrà sempre l'última paraula, com ha recordat aquest divendres Illa.

"La desescalada serà per territoris, no per comunitats", ha respost a les crides tant del govern català com el basc, així com també la Comunitat de Madrid, per poder tutelar l'aixecament de les mesures a la restricció de moviments. El ministre també ha puntualitzat que les comunitats tindran "un paper molt important", però ha advertit que serà el govern espanyol "qui dirigirà el procés d'acord amb quatre indicadors". En roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergès, ha assenyalat que el govern espanyol plantejava el desconfinament per províncies, tot i que estaven oberts a valorar-ho. El Govern ha lamentat que de nou l'Estat no aportés respostes sobre com serà la desescalada.

Les condicions prèvies per al desconfinament

Quines són les quatre condicions que ha plantejat Illa? Sanitat ha aportat un document a les comunitats, al qual ha tingut accés l'ARA, en el qual recomana tenir les capacitats assistencials preparades; tenir les dades ben actualitzades per poder fixar una radiografia de la situació; establir tots els mecanismes d'identificació precoç que recomani el ministeri -com les proves de PCR en la primària, hospitals i residències- així com espais per el tractament de nous casos que puguin sorgir. I finalment, haver establert les mesures d'higiene necessàries per evitar nous contagis seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). És a dir, disposar de suficients mascaretes.

Per poder tenir detectats tots els nous casos el més ràpid possible, el ministeri recomana que per poder començar la desescalada els serveis sanitaris tinguin capacitat de fer PCR a tots els simptomàtics, fent les proves als casos lleus a casa seva o en punts de diagnòstic amb cita prèvia. Fins ara els PCR s'han fet, sobretot, en hospitals i en casos greus. En el cas dels hospitals, es demana fer la prova tots els nous ingressos per tenir controlats un dels principals focus de contagis. A les residències, la proposta és d'un PCR setmanal a personal i gent gran per evitar un brot.

Després de setmanes sense parlar de la proposta que va fer Sánchez als presidents autonòmics de tenir a punt hotels, pavellons i fires, el document remès a les comunitats autònomes demana poder garantir que es puguin aïllar els casos que no tinguin un espai recomanat per passar la quarantena en tan sols 24 hores. També requereix la contractació i entrenament de personal capaç de traçar tots els contactes que hagi tingut una persona abans de ser diagnosticada de covid-19 per evitar un brot.

L'objectiu és que en les dades diàries remeses per cada comunitat al ministeri de Sanitat es puguin notificar almenys un 90% dels casos nous de covid-19 detectats en hospitals i atenció primària.

Els paràmetres per al desconfinament territorialitzat

Però a banda de les condicions prèvies per al desconfinament, el comitè d'experts també ha traslladat al govern espanyol una sèrie de paràmetres a complir un cop comenci el desconfinament. Aquests marcadors seran homogenis en tot el territori espanyol i caldrà complir-los per poder anar aixecant les mesures, sigui per municipis o demarcacions. Ja ho va avançar dimecres des del Congrés el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

1.- Taxa de contagi per cada infectat

La primera categoria, segons ha avançat aquest divendres el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, serà el nivell de transmissió local. És a dir, la taxa de contagi per cada infectat. Segons un document avançat per la Ser amb la recomanació del comitè d'experts, no hauria de superar una persona durant dues setmanes. Catalunya té una taxa fluctuant que està a prop de l'1. Simón també ha dit que no hauria de ser zero per començar a relaxar les mesures.

2.- Incidència acumulada de casos

Però amb la taxa de contagi no n'hi haurà prou i variarà en funció d'altres indicadors, ha remarcat Simón. Dependrà, en part, de la incidència acumulada per cada 100.000 habitants. Segons el document de la Ser, hauria de ser de dos casos, és a dir, uns 1.000 casos cada dia.

3.- Taxa hospitalària

En tercer lloc, serà clau l'ocupació dels hospitals. Pot ser que en un territori hi hagi molt pocs casos però també poques infraestructures per tractar els pocs que hi hagi. Els experts recomanen que els casos de covid-19 no superin el 30%. Ara mateix el principal problema és que els grans hospitals estan centrats, sobretot, en casos de coronavirus i han hagut d'ajornar o derivar a altres centres casos no relacionats amb la pandèmia.

4.- Percentatge d'ocupació de les UCI

L'últim indicador que hi ha sobre la taula és la capacitat de llits d'UCI. El document de la Ser situa la capacitat a un 50% durant dues setmanes per poder començar a relaxar mesures. Simón, però, ha advertit que perquè això passi cal que els llits d'UCI estiguin en condicions, recordant que en molt poc temps s'ha més que duplicat la capacitat hospitalària i que ara s'hauria de regular. El document de Sanitat transmès a les comunitats autònomes reclama la necessitat de tenir les dades diàries d'ocupació de les UCI sobre la capacitat total -ha estat una dada difícil de trobar de forma homogènia fins ara.

El consell de ministres ratifica la pròrroga de l'estat d'alarma

Una reunió extraordinària del consell de ministres ha ratificat aquest divendres la pròrroga de l'estat d'alarma. Amb tot, aquesta pròrroga no preveu les passejades dels nens a partir de diumenge, sinó que tan sols que els menors puguin sortir a acompanyar els seus pares a fer activitats essencials –una mesura que ja recollia l'estat d'alarma–. Els detalls de la sortida dels nens es publicaran dissabte a través d'una ordre ministerial al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), tal com va anunciar dijous el vicepresident segon i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias. Sobre la possibilitat de permetre la sortida d'altres col·lectius, o de permetre fer esport, com proposa Galícia, Illa ha dit: "No hi ha dades que ens permetin anticipar mesures d'alleujament per a altres col·lectius" a més dels infants.

stats