Penetrada i “en xoc”, però no és violació

L’Audiència de Barcelona va aplicar al febrer els arguments del cas de la Manada

Milers de persones -la majoria dones- s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Sílvia Barroso
05/05/2018
3 min

BarcelonaUna noia de 16 anys és al bany de casa seva, a Sant Pere de Ribes, depilant-se les celles després d’una “tarda de noies” amb la seva cosina. De sobte hi entra l’oncle, li toca els pits, la sotmet a altres pràctiques sexuals i finalment la porta al llit i la penetra. Ella no reacciona perquè està “en xoc” i només vol que acabi i marxi. I fa tants anys que l’home abusa d’ella que mai s’ha atrevit a dir res perquè té por de “destrossar la família”. Tot plegat està recollit a l’apartat de fets provats d’una sentència de l’Audiència de Barcelona, però la condemna al culpable és per un delicte d’abusos sexuals i no per violació, i la pena només és de sis anys i mig de presó. Tres magistrades, tres dones, van dictar aquesta sentència al febrer, mesos abans que es fes pública la resolució del cas de la Manada.

La sentència de Pamplona ha destapat la capsa de Pandora i està fent aflorar altres casos en què s’han utilitzat els mateixos arguments esgrimits pels magistrats de Navarra a l’hora de considerar abusos sexuals, i no violacions, atacs en què la víctima ha sigut penetrada contra la seva voluntat i no ha exercit resistència aparent a causa del xoc paralitzant.

Un d’aquests casos -que ahir va rescatar i avançar el diari digital 'El Món'– és el de Sant Pere de Ribes, i exemplifica que la doctrina aplicada al cas de la Manada s’està utilitzant a tots els tribunals de l’estat espanyol, malgrat que moltes vegades ha passat inadvertit fins ara.

En el cas de Sant Pere de Ribes –que va arribar a judici perquè la víctima, després d’anys de suportar els abusos de l’oncle, va esclatar l’endemà que la penetrés quan un amic i els seus pares la van empènyer a explicar-ho–, la pena és encara més baixa que en el de Navarra, perquè el tribunal rebutja agreujants que farien aplicar la meitat superior de la forquilla prevista per als abusos sexuals, de fins a deu anys de presó. A part de considerar que no hi va haver violència ni intimidació –cosa que descarta la violació–, les magistrades entenen en la sentència que tampoc hi va haver superioritat per parentiu. Tot i que la sentència insisteix diverses vegades que la noia estava tenallada pel pànic de “destrossar la família”, el tribunal fa prevaler la doctrina del Tribunal Suprem, que reconeix l’agreujant de superioritat per parentiu de pares, germans, padrastres i fins i tot cunyats, però n’exclou expressament la dels oncles.

La revisió del Codi Penal es farà amb algunes dones

La polèmica provocada pel cas de la Manada va continuar ahir amb un debat públic pel fet que la secció penal de la Comissió General de Codificació, que haurà d’analitzar si cal revisar el Codi Penal en els articles sobre les agressions sexuals, està formada només per homes: vint homes, per ser exactes. Finalment, al vespre, el ministeri de Justícia va anunciar en un comunicat que la comissió incorporaria temporalment “vocals adscrites, dones juristes de reconegut prestigi”, i que “hi tindran veu i vot”.

La jornada es va tancar a Madrid amb una manifestació de dones que va anar des del ministeri de Justícia fins al Tribunal Suprem, encapçalada per una pancarta amb el lema “S’ha acabat la cultura de la violació. El carrer, la nit, també són nostres”. Durant el recorregut es van cantar consignes com “No és no, la resta és violació”.

stats