La Comissió Europea investiga la concessió de la indemnització de l'Estat a l'empresa del Castor
La comissió ha demanat informació al govern espanyol per esclarir si es tracta "d'una ajuda indeguda d'estat"
BarcelonaLa Comissió Europea (CE) investiga la indemnització que va aprovar el govern espanyol per a Escal UGS pel cessament d'activitat de la plataforma Castor arran de la reclamació que van interposar l'any passat la patronal Cecot, Fepime Catalunya, el Centre Metal·lúrgic i el Consell Intertèxtil Espanyol, segons ha explicat a l'ACN el president de Cecot, Antoni Abad.
Abad ha explicat que les quatre organitzacions van interposar la reclamació l'estiu del 2015 i que han rebut una notificació de la CE on se'ls explica que s'ha requerit informació al govern espanyol sobre la concessió, cosa que per a la patronal assenyala que veuen "indicis" que l'actuació no ha estat l'adequada.
En aquesta comunicació, a la qual ha tingut accés l'ACN, la CE assenyala que ha demanat informació al govern espanyol i que aquest ha de respondre abans de mitjans de febrer. Un cop ho faci, la CE "analitzarà" la informació que li faci arribar i demanarà informació addicional "si ho considera necessari".
1.350 milions d'indemnització
El govern espanyol va aprovar una indemnització de 1.350 milions d'euros per a la constructora ACS, propietària del 66% d'Escal UGS, pel cessament d'activitat. La denúncia presentada per les quatre patronals defensa que el govern espanyol va infringir presumptament l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (UE), que prohibeix les ajudes d'estat a empreses.
En el seu moment, l'equip d'advocats dels denunciants va explicar que el pagament de la indemnització es va aprovar un cop la instal·lació ja estava construïda i quan s'havien d'iniciar els treballs d'explotació. D'altra banda, van apuntar que ni l'Estat ni la constructora ACS van tenir en compte els informes de risc sísmic associat a una plataforma gasista, especialment a la zona de la costa entre el delta de l'Ebre i Castelló. Per això, van argumentar que l'interès de l'Estat i d'ACS era el negoci derivat de la mera construcció de la infraestructura, sense tenir en compte la posterior explotació.
El president de Cecot ha criticat que aquesta actuació es converteixi en un "cost afegit" en la factura dels consumidors, tant particulars com empreses, que des d'aquest gener estan pagant part de la indemnització a través del seu rebut del gas. "Això no pot ser quan ja tenim uns preus rècord", ha lamentat.