Catalunya prorroga 'sine die' el tancament de discoteques, karaokes i bars musicals
Salut aprova la resolució que obliga a tancar els locals d'hostaleria a la una de la matinada
BarcelonaEl departament de Salut ha publicat una nova resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que amplia la restricció horària als bars dels teatres i sales de concerts i prorroga sine die el tancament de discoteques, karaokes, bars musicals, sales de ball i de festes. La resolució, que ha entrat en vigor aquest dijous i que està signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha publicat per adoptar a Catalunya les mesures extraordinàries aprovades en l'acord del consell interterritorial de Sistema Nacional de Salut del 14 d'agost per contenir la pandèmia de covid-19, i serà vigent fins que es revoqui o modifiqui l'acord estatal o fins que s'aprovi una resolució que modifiqui, moduli o ampliï les mesures que conté aquesta disposició.
Salut considera que "és convenient revisar les activitats d'oci que han de continuar tancades" i per això ha dictat aquesta resolució, que estableix la tipologia de llicències que engloben les diferents activitats recreatives i els establiments afectats. L'ordre precisa que en els establiments d'hostaleria, restauració i terrasses, així com en els bars i restaurants de platja, s'ha de garantir la distància de seguretat mínima d'1,5 metres en el servei de barra i la mateixa distància entre taules o agrupacions de taules, on no podran congregar-se més de deu persones.
Amb aquesta normativa, Salut prorroga sense una data precisa la suspensió de l'obertura a públic dels locals i establiments que desenvolupen "activitats de discoteca, sala de ball, sala de festes amb espectacle, bar musical, karaoke, discoteques de joventut i establiments d'activitats musicals de règim especial i establiments públics amb reservats annexos". A més, també suspèn "les activitats musicals amb pistes de ball o espais habilitats fora dels establiments que estableix l'apartat precedent".
El TSJC avala el protocol
La resolució també fixa que l'horari de tancament dels establiments és a la una de la matinada com a màxim, i que no es poden admetre nous clients a partir de la mitjanit. Aquestes mesures s'estenen als establiments que desenvolupen l'activitat de restaurant musical. Tanmateix, s'amplia el tancament del servei de bar a la una de la matinada als establiments que desenvolupin les activitats de sala de concert, cafè teatre i de cafè concert.
De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat per unanimitat la sol·licitud de mesures cautelaríssimes presentades per la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) contra la resolució dictada pel departament de Salut, que estableix el tancament a la una de la matinada dels locals de restauració, terrasses, bars i guinguetes de platja. El recurs de la patronal es basava en el greu perjudici econòmic que l'avançament de l'horari de tancament de bars i restaurants provocarà al sector.
L'alt tribunal, però, considera que la decisió governamental està fonamentada en la protecció de la salut pública, "que en principi beneficia a totes les persones", i no s'aprecia "urgència o excepcionalitat" per adoptar la suspensió de l'ordre de forma immediata.
La patronal de l'oci nocturn va recórrer l'ordre ahir dimecres, a l'entendre que el Govern vulnerava l'interlocutòria que el mateix TSJC va dictar el passat 31 de juliol i mitjançant la qual va suspendre les limitacions horàries que es van imposar als locals d'oci per aturar el rebrot de coronavirus en 63 municipis, principalment de l'àrea metropolitana de Barcelona i de Lleida. A més, la Fecasarm va anunciar que estudiava emprendre accions contra la Generalitat per considerar que la limitació horària aprovada dimarts passat era il·legal i fins i tot podria constituir un delicte. El tribunal, però, ha tornat a deixar sense cap esperança l'oci nocturn.