Descarbonitzar la societat per evitar el col·lapse climàtic

Els experts alerten del perill de no reduir emissions de CO2 en un debat de l’ARA i Banc Sabadell

Maria Garcia
18/07/2019
3 min

Vic“Vivim en un sistema que ens porta al col·lapse”, van alertar els experts que l’ARA va reunir ahir en el debat 'Descontaminem' que es va fer al teatre L'Atlàntida de Vic i que forma part del cicle Ara Pensem, amb el patrocini de Banc Sabadell. Moderats pel periodista Antoni Bassas, els professionals van exposar i argumentar la necessitat de canviar els hàbits i costums per reduir, i acabar eliminant, les emissions de CO2 que estan causant l'emergència climàtica i el sobreescalfament de la Terra.

La consultora en polítiques sobre el canvi climàtic i investigadora sènior en clima i energia a l’Institut du Développement Durable et des Relations Internationales (IDDRI), Marta Torres, va detallar que hi ha informes científics que adverteixen que si la temperatura de la Terra s’escalfa 1,5 graus més “els danys seran irreversibles en la societat”. De fet, es calcula que al 2020 s’arribarà al màxim històric d’emissions de CO2 a escala global i per això, segons els experts, s’han d’intentar disminuir. Concretament, l’objectiu és reduir en un 40% les emissions al 2030 i arribar a les zero emissions al 2050. “Tothom haurà de treballar conjuntament per aconseguir que la societat no utilitzi combustibles fòssils, és el fenomen que alguns anomenen descarbonitzar la societat”, va indicar la consultora, que també va avisar que s’havien d'implementar mesures amb rapidesa: “Com més tardem a emprendre accions que contrarestin la situació actual, més ens costarà, més coses haurem de fer i menys preparats estarem per fer-ho”.

Per aconseguir-ho, el director del grup de recerca en geoquímica ambiental i investigació atmosfèrica d’IDAEA-CSIC, Xavier Querol, va exposar una sèrie de mesures com ara utilitzar calderes de biomassa de baixes emissions i tot un seguit de canvis que afecten el trànsit de vehicles: “S’hauria de potenciar el transport públic, reduir el nombre de cotxes i que determinades professions, com els repartidors i comercials, només utilitzessin vehicles elèctrics o híbrids”.

Un dels sectors clau per aconseguir reduir els gasos que causen l’efecte hivernacle és l’agroalimentari que, segons el coordinador del programa de gestió integral de residus orgànics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Francesc Prenafeta, té dos grans reptes: la gestió dels purins i el malbaratament alimentari. “En un any podríem omplir el llac de Banyoles amb la quantitat de purins que es generen a Catalunya: uns 15 milions de metres cúbics”, va assenyalar l’expert abans de recordar que el problema dels fems és quan acaben com a nitrats als aqüífers, perquè contaminen l’aigua del subsòl. “I en un context de canvi climàtic l’aigua és més necessària que mai”, va recalcar. Ara bé, Prenafeta va subratllar que el problema no era el nombre de granges o animals, sinó la mida i la concentració d'aquestes instal·lacions. “Una granja petita i aïllada podrà diluir els fems, però si concentres cent granges o milers d’animals en un espai molt petit, serà un problema ambiental”.

El poder del consumidor

Una sèrie de canvis que, per al cofundador i soci de Roots for Sustainability i cofundador de B Lab Spain, Raimon Puigjaner, s’han d'aplicar a tres nivells: l’institucional, el tecnològic i, sobretot, el cultural. “El primer és centrar-nos en l’educació dels més petits, perquè sàpiguen què hem fet malament i què hem de fer per no continuar contaminant”. I, després, l’expert recomana “conscienciar” i “informar” la resta de la població. “Les nostres accions com a consumidors tenen una repercussió molt més important del que pensem”, va ressaltar el cofundador de Roots for Sustainability, que va posar l’exemple de les companyies elèctriques: el naixement d’empreses i de cooperatives que només treballen amb renovables ha empès que altres companyies hagin pujat al carro per no perdre clients. “Menystenim el nostre poder com a consumidors”, va lamentar.

Tota una sèrie de reflexions que van servir perquè els assistents, que van fer petita la sala del teatre L'Atlàntida, se n'anessin a casa conscienciats de la importància de reduir les emissions de CO2 per salvar el planeta i les espècies animals i vegetals que hi viuen.

stats