Carles Suñé: “La barba és una actitud, una manera de presentar-te al món”

Reivindicació Barbes i barbuts no són només qüestions d’estètica. Carles Suñé creu que la barba mereix un lloc important en la vida dels homes i per això té un blog i un llibre dedicats a estudiar i difondre tot el que fa referència al món dels barbuts

Carles Suñé, periodista, bloguer i amant de les barbes. Ell en porta  des que tenia 18 anys.
Thaïs Gutiérrez
06/07/2015
4 min

Arriba a l’entrevista puntual. Sota el braç, el llibre No sin mi barba (Lunwerg), que ha escrit juntament amb l’il·lustrador Alfonso Casas amb la voluntat de donar als homes un manual de bellesa, centrat en la barba. La idea neix després de l’èxit que ha tingut el seu blog, que ell defineix com un “portal de lifestyle masculí”. Suñé és dels que reivindiquen que qualsevol gest té un significat i, per tant, deixar-se barba és molt més que una opció estètica.

Què hi ha al darrere d’una barba?

Moltes coses. La barba té un significat metafòric de masculinitat, de força, d’identitat... i al llarg de la història ha tingut altres significats, com per exemple de saviesa, de poder i d’autoritat. Actualment ja no té aquests últims significats però sí que es manté com a símbol d’identitat i masculinitat. Jo crec que més que una moda o una tendència, la barba és una actitud, és una manera de presentar-se al món. De fet, portar barba és com portar un bonsai a la cara.

Un bonsai?

Els japonesos tenen molta cura dels bonsais i els homes també ho fem amb la barba. Com un bonsai, l’hem de cuidar. Això està relacionat amb la nova masculinitat.

Quina és la nova masculinitat?

En els últims anys hi ha hagut un canvi en el concepte de masculinitat. Ara els homes ens cuidem més i la barba entra en aquesta dinàmica. És estètica però també és actitud. L’home s’està sofisticant. Molta gent encara atribueix tot això al col·lectiu homosexual però no és així. Cuidar-se no és un fet exclusiu seu, s’ha generalitzat i és una tendència que ha vingut per quedar-se.

I tu per què et vas deixar barba?

Per a mi representa un compromís amb un mateix. Jo me la vaig deixar per una qüestió d’autoritat. Amb 18 anys vaig entrar a treballar en una empresa on els companys em doblaven l’edat. Quan em van donar un càrrec de responsabilitat em vaig deixar barba per aconseguir certa autoritat, i va funcionar.

I tot això et porta a escriure un llibre sobre barbes. Sobta, perquè no sembla un tema que doni per tant.

Tot això neix amb el meu blog, No sin mi barba, que va començar sent un hobby per a les hores mortes i ha acabat sent un portal de lifestyle masculí amb molts seguidors. Al llibre he intentat reunir tots els coneixements i consells que hi ha al blog sobre les barbes, el seu significat, la seva història i les seves cures.

Les barbes sempre han acompanyat els homes.

Sí, des dels inicis del temps. Al principi el que era normal era portar-ne però hi ha vestigis que demostren que els homes prehistòrics ja van començar a treure’s pèl d’algunes parts del cos, com la cara. Al llarg de la història hi ha hagut moments en què la barba ha sigut clarament un símbol de poder, com a l’antic Egipte. Els faraons la portaven enrotllada i llarga, era un símbol d’autoritat. A l’antiga Grècia els barbuts eren majoria i representaven la saviesa. Eren els estudiosos i els filòsofs. A l’Imperi Romà, en canvi, van començar les campanyes a favor de l’afaitat i es va criminalitzar la barba, i durant l’imperi de Carlemany això va arribar a un punt àlgid: la barba va passar a ser un element brut, propi de gent deixada, fins al punt que es va promulgar una llei per excomunicar tothom que portés barba.

I després d’aquestes anades i vingudes històriques, a què es deu aquest ressorgiment actual?

La moda actual es remunta als 60, als hippies. L’estètica bohèmia de l’època proposava un retorn al que és natural, al més autèntic, i això va incloure les barbes. Des d’aquell moment hem anat evolucionant fins a arribar a avui en dia, quan els moderns -els hipsters - han tornat a posar de moda les barbes. El fenomen s’ha popularitzat, s’ha massificat molt. Ja no només forma part de l’ADN del hipster sinó que és una moda general. Fixa’t que fa cinc anys podies veure dues o tres barbes pel carrer. Ara en veus deu.

Això ha donat una segona vida a les barberies, que viuen un boom.

Sempre que hi ha una tendència forta comporta nous models de negoci i la reinversió dels antics. La barba ha ajudat molt a donar un impuls a les barberies de tota la vida, de caire més antic, i ho ha fet amb dos sentits: s’han renovat perquè veuen que hi ha una nova necessitat, i s’han sofisticat. Això ha sigut una cosa bona per al sector. Tot i que s’ha notat en els preus, que ara s’han disparat.

Quins són els consells més bàsics per cuidar la barba?

Hi ha tres passos bàsics: higiene, hidratació i styling, és a dir, donar-li forma. La higiene és bàsica: ens hem de rentar la barba igual com els cabells. Al llarg del dia la barba s’exposa a molts factors que l’embruten, com restes de menjar, líquids, fum de tabac... Per això cal netejar-la cada dia. Un segon pas és la hidratació: el pèl de la barba té una característica, neix directament de la pell, no del cuir cabellut, i això vol dir que es resseca molt, tant el pèl com la pell, i es necessiten productes que hidratin la pell i donin força al pèl perquè creixi bé i fort, perquè si no tindrem pèls morts. I el tercer pas és l’ styling, que vol dir mirar que la forma de la barba harmonitzi amb la cara, així com que les puntes estiguin cuidades i la barba pentinada.

stats