Barcelona posa més alumnes per classe en 142 aules de P3 i 1r d'ESO i obre vuit 'bolets' davant l'augment de demanda

El Consorci diu que és "inevitable" perquè hi ha hagut un punt més de sol·licituds a la pública

Un grup d’alumnes de P3 d’una escola de Barcelona en una imatge d’arxiu.
Laia Vicens
29/05/2019
2 min

BarcelonaL'augment any rere any de la demanda a l'escola pública es considera una bona notícia al departament d'Educació, però també genera contratemps pel que fa la planificació de les places. Per això, un cop constatat que les preinscripcions a l'escola pública arriben al 51,4%, un punt percentual més que l'any passat -quan per primer cop es va superar a la concertada-, el Consorci d'Educació de Barcelona ha confirmat aquest dimecres que obrirà quatre grups addicionals de P3 i quatre de 1r d'ESO i també ampliarà ràtios als P3 de 34 escoles públiques (tindran 26 alumnes a l'aula, no 25) i als 1r d'ESO de 22 instituts i 14 col·legis concertats de la ciutat (tindran 31 alumnes a l'aula). En total, doncs, es veuran afectats 142 grups de la ciutat.

"No ens agrada haver d'ampliar ràtios. És un mecanisme no desitjat però inevitable per tal de satisfer el màxim nombre de famílies", ha dit el president del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, que ha assegurat que, tot i la mesura, "no es perjudicarà la qualitat dels projectes educatius". Els quatre 'bolets' de P3 es col·locaran a les escoles Fort Pienc, Jaume I, Doctor Ferran i Clua i l'institut escola El Til·ler, i els quatre de 1r d'ESO es posaran als instituts Flos i Calcat, Martí Pous, Doctor Puigvert i Príncep de Viana. Aquests tres últims són a Sant Andreu, on 79 famílies de diferents escoles de la zona s’havien quedat sense plaça pública de 1r d’ESO.

De fet, també a Sant Andreu, així com a Sants-Montjuïc i Gràcia, hi haurà 34 escoles que patiran un augment de ràtio en 42 grups de P3. Pel que fa a 1r d'ESO, les classes arribaran a 31 alumnes en 60 grups de 22 instituts públics i 40 grups de 14 concertades d'aquests districtes i també de l'Eixample, Ciutat Vella, Sarrià i Horta-Guinardó.

Tot plegat s'ha fet perquè el 98,75% de les famílies tinguin plaça en una de les opcions demanades a P3, i el 95,9%, a 1r d'ESO. Ara queden 151 infants amb plaça sense assignar a parvulari i 280 a primer d'ESO, que podran escollir les places que queden vacants durant el termini d'ampliació de sol·licitud, que comença demà. Així, les assignacions d'ofici per l'any que ve són menys que les de l'any passat.

Es dona el cas que la decisió d'augmentar ràtios i posar 'bolets' arriba l'endemà que el Govern aprovés la llei per facilitar que les escoles concertades que vulguin s'integrin a la xarxa pública. Aquesta és una via que ja fa temps que s'explorava, precisament per augmentar també les places públiques sense haver de construir nous edificis o posar barracons. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha dit que el departament ja té sobre la taula sol·licituds de quatre escoles i instituts municipals i de sis centres privats per passar a la xarxa pública. Cambray ha dit després, a la roda de premsa, que la meitat de les privades que s'està estudiant integrar -per tant, tres- són de Barcelona.

Els alumnes desfavorits es reparteixen equitativament

Aquest any és el primer que en el procés de preinscripció escolar s'han distribuït els alumnes més vulnerables de manera equitativa a les escoles de la ciutat. S'ha pogut fer en el marc d'un pla de xoc contra la segregació escolar i de la mà dels serveis socials, que han ajudat a detectar els infants amb necessitats educatives especials abans que entrin al sistema. Així, el 85% de les preassingacions han acceptat la plaça que el Consorci els havia reservat, i el 15% ha optat per la plaça ordinària. Això vol dir que dels 831 alumnes de P3 detectats, 784 s'han preinscrit al centre proposat, mentre que a l'ESO la reserva final és del 82%, perquè l'han acceptat 1.216 dels 1.148 detectats.

El comissionat d'Educació, Miquel Ángel Essomba, ha dit que amb aquest mètode "s'incrementa la corresponsabilitat dels centres concertats", que assumeixen més alumnes i participen en la inclusió educativa. Si l'any passat el 79% de l'alumnat vulnerable va ser assignat a un centre públic i el 21% a un concertat, ara el repartiment serà del 73% i el 27%, respectivament. La voluntat del Consorci és que els percentatges avancin cap a un 50-50.

A més, el pla de xoc preveu que aquests alumnes detectats tinguin gratis el menjador, les activitats extraescolars esportives i les activitats d'estiu, i també preveu repartir equitativament per zones l'alumnat que arribi durant el curs, cosa que s'anomena 'matrícula viva'.

stats