De moment, tant des dels jutjats com des de la Fiscalia de l'àrea de Mataró s'està a l'espera de rebre l'atestat policial sobre els fets d'aquest diumenge a la nit a Premià per avaluar-los. El succés recorda la pressió rebuda pel centre de menors immigrants de Canet el març de l'any passat, i que va tenir dos capítols molt seguits. Primer, un grup de veïns va organitzar una acció davant del centre per protestar contra la inseguretat al municipi, que va acabar amb insults i amenaces contra els nois; i després, uns dies més tard, un home va intentar assaltar el centre amb un matxet. El servei especialitzat en delictes d'odi de la Fiscalia de Barcelona va obrir unes diligències per investigar l'existència d'un discurs xenòfob a les xarxes socials abans de la primera protesta. Fonts de la Fiscalia expliquen a l'ARA que els indicis recollits apuntaven a l'existència d'aquest discurs racista que hauria motivat la mobilització, però admeten que la investigació es va haver d'arxivar perquè no es van poder identificar els autors que hi havia darrere dels comentaris xenòfobs. Als jutjats d'Arenys de Mar continua oberta la causa per la persona presumptament responsable del segon atac, que va quedar en llibertat amb càrrecs.
Ataquen amb pedres un pis amb joves immigrants a Premià de Mar
Els Mossos han detingut dues persones relacionades amb els fets i no descarten més detencions
Premià de MarUn grup de veïns organitzats van atacar amb pedres, la nit de diumenge, un pis ocupat de Premià de Mar (Maresme) on vivien joves migrants, tal com va denunciar a través de les xarxes la Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR), que va compartir imatges en què es veia el llançament d'objectes i se sentien insults. Fonts dels Mossos d'Esquadra van confirmar a l'ARA que un dels nois va resultar ferit lleu en l'atac i que tots van haver de ser traslladats a un altre emplaçament per seguretat. Els veïns que atacaven l'edifici també es van encarar als agents i van causar destrosses al mobiliari urbà. La policia va fer diverses càrregues per dispersar els concentrats i cinc agents van resultar ferits lleus. Els Mossos d'Esquadra han informat aquest dimarts que s'han fet dues detencions relacionades amb els fets i que no se'n descarten més.
Els detinguts tenen 32 anys, són de nacionalitat espanyola i veïns de Premià i Mataró i se'ls acusa de delictes d'atemptats, resistència i desobediència a agents de l'autoritat, desordres públics, danys, lesions i un delicte d'odi i discriminació. Els Mossos van obrir una investigació aquest dilluns que va permetre identificar i detenir dos dels presumptes autors dels incidents. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
Les poques persones que aquest matí havien sortit a fer un cafè a la plaça Doctor Ferran de Premià de Mar no parlaven de res més. La rotonda de la plaça s'havia omplert de periodistes que preguntaven què havia passat feia poques hores. "Jo vaig sentir crits des del balcó i vaig veure més o menys una cinquantena de persones esbatussant-se, alguns arribaven amb bastons i tot", comenta una veïna, encara espantada. Assegura que no ha pogut dormir. Els veïns expliquen que els incidents més greus van començar ahir a la nit però fa dies que s'arrosseguen.
"Ja havien tingut algun intercanvi de paraules lleig fa alguns dies en un bar, se sabia que això podia acabar passant", explica una altra veïna que passa per la plaça. Els que viuen a la zona tenen clar qui són els nois que diumenge a la nit van apedregar el balcó on vivien, com a ocupes, un grup de magribins i algerians. "Són nois del poble, de tota la vida, alguns havien anat amb mi a l'institut i hem estat de la mateixa colla", explica una noia a l'ARA. "Acusen els nois que vivien al pis d'haver comès una agressió, fa alguns dies, a una noia prop del port, però la policia ja ens ha confirmat que no van ser ells, per tant els van atacar només per una qüestió racista".
Efectivament, els Mossos d’Esquadra han desvinculat oficialment aquest matí l’agressió de fa alguns dies en un pas subterrani del passeig Marítim amb els nois que vivien al pis. Fonts policials confirmen que no tenen constància que els joves migrants –que van ser traslladats a un altre emplaçament per garantir-los la seguretat– hi tinguessin cap relació. La policia, que aquest matí patrullava per les proximitats del pis atacat, també assegura que, amb les xifres a la mà, no hi ha hagut cap augment de la delinqüència a la zona, tal com asseguren alguns veïns de Premià.
Patrulles ciutadanes
Els Mossos van rebre l'avís cap a les onze de la nit i hi van desplaçar agents de l'àrea de seguretat ciutadana. També hi van anar agents de la Policia Local, però el nombre de veïns concentrats i la tensió van anar creixent, motiu pel qual es va requerir un reforç policial i es van mobilitzar efectius dels Mossos destinats a ordre públic. A l'interior del pis hi havia quatre nois, un dels quals va patir ferides de poca gravetat.
Tant la policia com l'Ajuntament han descartat que al darrere de l'atac hi hagi les anomenades patrulles veïnals, i mantenen que no hi ha cap organització responsable. De fet, l'alcalde de Premià, Miguel Ángel Méndez, ha negat aquest matí que es tractés d'una acció organitzada, sinó que eren "dues o tres persones que van actuar a títol individual". "No era un grup gaire organitzat", ha dit. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha negat tenir coneixement de l'existència al municipi de patrulles ciutadanes que poguessin ser al darrere de l'acció.
Membres dels moviments socials i associatius de Premià de Mar, però, asseguren que hi ha diversos grups de Facebook i de Telegram que apel·len a "l’autodefensa" del poble i on s’han intercanviat missatges violents, que inciten a l’odi i llancen proclames nazis com ara "Heil Hitler". Aquest diari ha pogut constatar que els moviments socials de Premià van adjuntar tota aquesta informació, en forma de captures de pantalla, a la policia el 10 de maig passat. "Ningú va fer-hi res i ara hem fet tard", expressa una veïna que forma part d’aquests col·lectius.
"Hi ha cada vegada més sensació de divisió i d'extrems entre veïns", explica una altra veïna. Paral·lelament, una part del discurs dels joves que ahir van agredir els migrants sembla que ha agafat. Un grup d’adolescents que passegen per la zona debaten en veu alta sobre la qüestió: "Si han comès una agressió ho han de pagar, siguin d’on siguin, i això no és racisme", diu un. "Però ara diuen que no van ser ells! I si penses que només ells cometen delictes, això sí que és racisme", li respon un altre.
L'Ajuntament de Premià de Mar ha condemnat l'agressió als joves migrants i ha anunciat noves mesures per reforçar la seguretat al municipi. En un comunicat, el consistori ha assenyalat que s'instal·laran càmeres en alguns punts, es posarà en marxa una aplicació perquè els veïns puguin alertar la policia de qualsevol situació sospitosa i s'ampliaran els efectius de Policia Local, alguns dels quals de paisà. També crearà una taula de treball específica sobre qüestions de seguretat amb la participació de tots els grups municipals per recollir les seves propostes. L'executiu municipal ha explicat que enviaran una carta al ministeri de l'Interior, a la conselleria d'Interior i a la Fiscalia de l'Estat per reclamar un pla de xoc policial i legislatiu amb el qual "frenar la sensació d'inseguretat als carrers".
Fets delictius a la baixa
La percepció d'inseguretat que al·leguen aquests grups es contradiu amb les últimes dades delinqüencials exposades a la junta de seguretat del municipi, que es va dur a terme fa tot just una setmana. Segons aquest últim balanç, la ràtio de fets delictius per cada 1.000 habitants al municipi és de 42, mentre que a tot Catalunya és de 75,9. "Les dades objectives demostren que els delictes baixen a tot Catalunya, però no sempre la percepció d'inseguretat és aquesta", admetia llavors el conseller d'Interior Miquel Buch. En canvi, des de fa un any s'observava al municipi un increment del 6,2% d'incidents en l'àmbit de la seguretat ciutadana. Els delictes contra l'ordre públic a la localitat s'han incrementat un 150% en els últims dotze mesos.
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ja ha anunciat que investigarà els fets i ha demanat informació tant a la direcció general de la Policia com a l’Ajuntament de Premià de Mar. Per la seva banda, el conseller d'Afers Socials, Chakir el Homrani, no ha confirmat que el de diumenge es tractés d'un atac organitzat, però en declaracions a TV3 ha advertit dels perills d'accions d'aquesta mena. "Ningú pot fer justícia pel seu compte, ningú pot fer de policia ni de jutge, i no podem normalitzar aquestes situacions, que no són d'una societat democràtica".