El "devastador" futur de la cala verge d'Aigua Xelida: hi construiran un hotel de 66 habitacions
Palafrugell dona llum verda a la construcció i diu que negar-s'hi implicaria pagar "indemnitzacions milionàries"
GironaLa cala d'Aigua Xelida, a recés de la Punta des Banc, al sud de Begur, és un dels racons més bonics i, per tant, més cobejats de la Costa Brava. De fet, s'ha convertit en un dels indrets més llaminers i sobreexplotats per la construcció: en pocs metres de carrers estrets i costeruts es concentren urbanitzacions i xalets amb piscina a banda i banda de la platja. Una de les poques zones que encara queden verges és el Puig de la Trona, una carena de pins i roques amb vistes espectaculars al mar que fa de frontera amb Tamariu. Aquest turó verd, però, està en risc de desaparèixer: l'Ajuntament de Palafrugell ha donat permís per iniciar els tràmits de construcció d'un hotel de quatre blocs de dues o tres plantes cadascun, de 10 metres d'alçada, amb piscina i spa i servei per a 66 habitacions.
L'associació SOS Palafrugell, adherida a SOS Costa Brava, hi està radicalment en contra i, per intentar aturar el projecte a temps, abans de portar la causa als jutjats, la setmana que ve presentarà al·legacions al tràmit del consistori juntament amb 500 signatures. "Aigua Xelida està absolutament sobrepassada de construcció, davant de l'hotel ja s'estan edificant 12 xalets que no hem pogut aturar del tot. Ara l'hotel tindria un impacte paisatgístic devastador, perquè sobresortiria en una carena visible des de molts punts de la costa i trinxaria un gran bosc sobre el mar de 22.000 m²", radiografia el portaveu de SOS Palafrugell, Josep Lladó.
Negoci de temporada i accessos saturats
Un dels arguments de l'ajuntament palafrugellenc per tirar endavant l'hotel és la creació de riquesa i llocs de treball gràcies al negoci del turisme. Per als ecologistes, però, aquest model econòmic ja està "esgotat" i desborda la costa uns mesos l'any. "A Tamariu ja hi ha quatre hotels, i tanquen des de primers d'octubre fins a Setmana Santa. De dilluns a divendres, a l'hivern, aquí no hi viu ningú, no hi ha cap botiga ni supermercat", argumenta Lladó. I afegeix: "Els promotors destrossaran un bosc per fer un negoci rendible només unes setmanes l'any".
SOS Palafrugell també posa en dubte que aquesta petita cala, a la qual només es pot accedir per una única carretera, pugui acollir encara més visitants dels que ja rep cada estiu. "En situació d'emergència per sequera, és incoherent que l'Ajuntament, que ha prohibit la construcció de noves piscines, aprovi un nou hotel, amb els consums d'aigua que requerirà i els problemes d'accessos i mobilitat que ja pateix la zona", manifesta el portaveu. I conclou: "Com que no hi haurà aparcaments per a tants clients, sospitem que voldran convertir l'hotel en un complex de pisos de lloguer turístic, ajuntant quatre habitacions per fer un apartament".
El perill de la indemnització
L'Ajuntament de Palafrugell defensa que no té altre remei que donar permís a la promotora per iniciar les obres, atès que, segons el pla urbanístic municipal, aprovat el 2006 i modificat el 2015, el Puig de la Trona és una parcel·la urbanitzable. Per als ecologistes, però, és responsabilitat de l'administració local reformar l'ordenança per desclassificar el terreny: "És un vessant de muntanya amb una cobertura 100% forestal, una pineda mediterrània íntegra, amb pendents superiors al 20%. L'hotel desfigurarà el paisatge de manera irreversible", defensa l'advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot.
L'actual govern municipal, format pel PSC i Som Gent del Poble, respon que, si descataloguessin la finca, s'enfrontarien a possibles denúncies dels promotors amb indemnitzacions milionàries que hipotecarien els comptes del poble. Tanmateix, segons De Ribot, la compensació econòmica, "si és que realment està signada", seria mínima. "Encara no han guanyat el dret a edificar, no han fet connexions d'aigua ni accessos per carretera, i el pla urbanístic encara no s'ha aprovat definitivament", subratlla.
Moratòria per passar de 150 a 66 habitacions
L'Ajuntament també s'excusa minimitzant l'impacte mediambiental del pla de construcció aprovat. Des del 2021, Palafrugell va imposar una moratòria urbanística a primera línia de costa per frenar o reduir al màxim les obres en totes les franges en què la llei permet edificar. Abans que aquesta dilació dels terminis acabi, l'alcalde, el socialista Juli Fernández, defensa que ha aconseguit rebaixar el projecte inicial de l'hotel de 150 habitacions a la setantena actual.
Però la rebaixa d'habitacions no convenç els grups de l'oposició Esquerra i En Comú Podem, que van votar en contra de la moció al ple municipal. Els regidors republicans, que governaven abans que el PSC, tot i que accepten que l'hotel s'ha d'acabar aprovant per no desobeir la llei, consideren que l'alcalde s'ha precipitat amb la proposta. "Realment no ens agrada que es faci un hotel en aquesta finca, però tampoc farem un discurs poc responsable sobre desclassificació del terreny. Ara bé, de tots els projectes que han arribat durant la moratòria, l'Ajuntament podria haver reduït més l'edificabilitat, per exemple, comprant una part del terreny", diu el regidor republicà Marc Casanovas. Als ecologistes, en canvi, no els fa el pes l'argument del mal menor i reclamen la suspensió total del projecte: "La millor mesura és no construir-hi res", conclou Josep Lladó.