400 arbres vs. 347 pisos: el principal pulmó verd de la perifèria de Girona, en risc de desaparèixer
Veïns denuncien la construcció d'una zona residencial i l'expansió de l'hospital Trueta al Parc Jordi Vilamitjana
GironaA l'entrada sud de Girona, a l'extrem dels barris humils de Can Gibert del Pla i Santa Eugènia, lluny del centre de la ciutat, s'emplaça el parc Jordi Vilamitjana. És una extensió de més de 27.000 m² de zona verda que aglutina un gran parc infantil, rampes per a monopatins i un espai reservat per a gossos, tot plegat envoltat per uns 400 arbres adults molt frondosos. És el principal pulmó verd d'aquests dos barris perifèrics, que concentren molta densitat d'edificis, i cada dia desenes de veïns hi surten a passejar, fer esport, treure les mascotes, jugar amb la mainada o celebrar els aniversaris amb els amics. Aquest parc, però, està en risc de desaparèixer: l’Ajuntament gironí té previst expropiar-lo per construir-hi un edifici de 7 plantes amb 347 habitatges i baixos comercials. A més, una part del nou campus de salut Josep Trueta, projectat al voltant d'aquesta zona, entre Girona i Salt, també afectaria l'àrea del parc.
Davant de les intencions del consistori, que ja ha aprovat la modificació del pla urbanístic i que ara es troba en fase d'al·legacions, els veïns del sud de Girona es mostren indignats. De fet, per organitzar protestes i mobilitzacions, s'han aglutinat en la plataforma El Parc No es Toca. "Aquest parc és fruit d'un procés participatiu d'uns barris històricament molt maltractats i, ara que el tenim, els veïns se l'han fet molt seu, sempre és ple de gent", defensa Pau Casacuberta, portaveu de la plataforma. I afegeix: "Des de l'Ajuntament ho veuen com un espai secundari, marginal, prescindible, apartat del centre, però els veïns van lluitar molt per aconseguir-lo i és injust que ara es trobin en aquesta situació".
A més, després dels efectes devastadors de la DANA al País Valencià, la plataforma suma un nou argument a favor de les seves demandes, ja que s'han adonat que el parc és una zona amb un alt risc d'inundabilitat. "Tal com avancen els esdeveniments pel canvi climàtic, creiem que un equipament essencial com un hospital hauria d'estar fora d'aquesta zona", conclou Casacuberta.
A l'expropiar i requalificar el parc Vilamitjana, el terreny sobre el qual s'edificaria la zona residencial no passaria a ser titularitat pública de l'Ajuntament, sinó de la família Bellsolà, en una operació de permuta urbanística: aquests propietaris privats, més al sud de Girona, perdran una finca que caldrà expropiar per construir el futur Trueta i el consistori els proposa la parcel·la requalificada del parc com a bescanvi sense compensació econòmica. "Privatitzaran un parc públic per tal de finançar una expropiació de terrenys", lamenta el portaveu de la plataforma.
Habitatge social, l'hospital i trasllat del parc
L'Ajuntament de Girona defensa la viabilitat del projecte urbanístic al·legant la necessitat urgent d'ampliar l'oferta d'habitatge a la ciutat per rebaixar el preu del lloguer, ja que, dels més de 300 habitatges que s'aixecarien sobre el parc, el 40% estaran destinats a renda social. Igualment, el consistori també insisteix en la importància de tenir un nou campus Josep Trueta, una mancança endèmica de la regió sanitària gironina, que, després de molts anys de dilacions, finalment totes les administracions s'han posat d'acord per tirar endavant. I, pel que fa als riscos d'inundabilitat del futur hospital, el consistori gironí treballa acompanyat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per introduir mesures correctores al projecte, com una bassa de laminació.
Així, i per no desproveir els veïns de Can Gibert i Santa Eugènia d'una zona verda, la modificació del pla urbanístic també preveu traslladar el parc Vilamitjana, amb totes les seves instal·lacions, uns metres més al sud, a la riba de la riera de Masrocs. El trasllat també permetria ampliar l'extensió original, amb més massa boscosa, i es crearia així tota una connectivitat verda que enllaçaria Girona amb Vilablareix.
Pèrdua de "credibilitat democràtica"
Amb tot, les contrapropostes de l'Ajuntament no convencen els veïns, que consideren que el nou parc a la riera de Masrocs no rebrà visitants si s'ubica tan lluny del barri i demanen que els habitatges socials i el nou hospital es construeixin en altres solars buits amb menys impacte. Els membres d'El Parc No es Toca es mostren molt crítics amb els partits del consistori —si no es fan enrere, "perdran molta credibilitat democràtica", diu Pau Casacuberta—, ja que, tant Guanyem, que encapçala el govern municipal, com el PSC, ara a l'oposició, van votar el 2022 una moció per excloure el Jordi Vilamitjana del planejament del futur Trueta, que no s'ha complert.
Si després del procés d'al·legacions el projecte continua endavant, tal com sembla, la plataforma avisa que organitzaran noves mobilitzacions i amenacen amb desobediència civil i possibles demandes judicials.