Barcelona
Societat19/05/2021

La 2a Biennal Ciutat i Ciència a Barcelona se centrarà en els reptes de l’alimentació sostenible

Colau subratlla que l’esdeveniment tindrà el doble d’activitats que l’edició anterior i que hi haurà paritat en els ponents, ja que un 52% seran dones

Marc Parayre
i Marc Parayre

BarcelonaBarcelona acollirà la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència del 8 al 13 de juny. L’alcaldessa, Ada Colau, ha presentat l’esdeveniment aquest dimecres a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans com l'oportunitat d'acostar els barcelonins a la ciència i d'encarar conjuntament, la població i els científics, els grans reptes de futur de la ciutat. Aquest any la temàtica principal de la cita se centrarà en els reptes del sistema alimentari actual, atès que Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. A més, també es reflexionarà sobre l’estret vincle de la ciència amb l’art, la sociologia i la política, la igualtat de gènere en el món científic, la igualtat de drets i d’oportunitats, i la sostenibilitat del planeta.

La Biennal té més de 250 activitats programades pels comissaris i per diverses organitzacions, que es duran a terme en més de 40 espais a la ciutat. Totes les activitats del programa tindran lloc amb les mesures de seguretat que marca la situació sanitària i, per tant, els espais seran principalment oberts i a l’aire lliure, els aforaments estaran limitats i totes les activitats, tret d’alguna excepció, requeriran inscripció prèvia a través de la web de la Biennal. Les inscripcions s’obriran a partir del dimarts 25 de maig. Dit això, la Biennal, amb un pressupost global de 660.000 euros, incorpora per primer cop la Festa de la Ciència com a cloenda de l’esdeveniment.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, Colau ha subratllat que hi participaran 300 ponents, un 52% dels quals seran dones, que debatran els “límits dels desafiaments” del segle XXI. “En la Biennal d’enguany reivindiquem la paritat i refermem l’aposta perquè Barcelona sigui una capital científica i cultural”, ha afirmat Colau. Alguns dels ponents convidats són el premi Nobel la pau Ernest Kahan, l'astronauta Ellen S. Baker, l’economista Sam Bowles, l’astrobiòloga Sara Walker, el bioinformàtic Michael Levin, la biòloga Donna Haraway, el filòsof Julian Savulescu, l’immunòleg Josef Martin Penninger i el matemàtic Mirko Degli, entre d’altres. 

Cargando
No hay anuncios

Debats, tallers i exposicions

El conjunt d’activitats seran tallers, debats, exposicions, taules rodones i xerrades, així com sessions de cinema. A tall d’exemple, el CosmoCaixa i l’exterior de l’Institut de Ciències del Mar instal·laran del 8 a l’11 de juny exposicions sobre alimentació. Marta G. Rivera, professora d’investigació de CSIC-UPV i investigadora de la càtedra d’Agroecologia de la UVIC-UCC, ha explicat en l’acte de presentació de la Biennal que la ciutadania de Barcelona podrà participar en les activitats per “transformar l’alimentació actual”. “Un terç dels gasos d’hivernacle provenen de les emissions dels sistemes alimentaris industrialitzats. A més, l’alimentació actual genera desigualtats socials”, ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

Les altres activitats d’aquesta Biennal giren al voltant dels límits del planeta, de la societat i de la mateixa ciència, i plantegen les conseqüències que pot tenir en les persones i el medi ambient traspassar aquests límits. Ricard Solé, professor d’investigació Icrea i director del Laboratori de Sistemes Complexos a la Universitat Pompeu Fabra, ha explicat que un d’aquests límits és la mort, que es tractarà en alguns tallers i taules rodones. “La mort és una de les qüestions que la ciència ha reprès. L’envelliment no és impossible de solucionar i podem desafiar-lo. Hem de debatre si els humans podrem superar el límit dels 100 anys”, ha reflexionat.

Festa de la Ciència

Aquest any l’Ajuntament de Barcelona incorpora per primer cop la Festa de la Ciència com a cloenda de l’esdeveniment. Tindrà lloc el diumenge 13 de juny i se celebrarà al Front Marítim, concretament en diversos espais del Parc de la Barceloneta, a La Fàbrica del Sol, al PRBB i a l’Institut de Ciències del Mar. Hi haurà tallers, demostracions, itineraris, xerrades, visites guiades i espectacles per a infants, joves i adults, amb la voluntat d’acostar encara més la ciència a la ciutadania.