2021: ¿més casaments que divorcis?

El sector confia que els enllaços es reprenguin, després de l'allau d'ajornaments per la pandèmia

Una nuvia a punt de casar-se durant la pandèmia
Clara López Alcaide
07/05/2021
4 min

BARCELONAEl Pol i l’Anna ho tenien tot a punt per casar-se el maig del 2020, però no havien comptat amb una pandèmia que els ha obligat a ajornar el dia fins a dues vegades. “La nostra idea era fer-ho bé, amb els amics, amb la família... Fer un casament com déu mana. El que no volíem era fer una cosa a mitges tintes”, explica el Pol. Quan es va decretar el confinament domiciliari, la parella va intentar tirar la festa endavant: “Pensàvem que seria una cosa de dues setmanes”. Primer van optar per traslladar el casament a l’octubre del 2020, però finalment esperen que el gran dia serà al setembre d’aquest any.

Com en el seu cas, la majoria de parelles que tenien plans de casament l’any passat van ajornar-los o, directament, cancel·lar-los. Per a moltes altres, en canvi, la pandèmia va ser una prova de foc que no van resistir i que ha acabat capgirant l’estadística: el nombre de separacions a Catalunya va acabar superant el de casaments per primer cop en cinc anys. Els 1.510 divorcis i separacions autoritzats gairebé van duplicar els 826 matrimonis, segons dades del 2020 del Col·legi Notarial de Catalunya. Les xifres són el contrari del que passava en un any normal, en què per cada separació hi havia gairebé dos nous matrimonis.

“Els experts sempre diuen que la intensa convivència dona lloc a separacions i divorcis. Després de l'estiu, per exemple, les separacions sempre augmenten”, explica el degà del col·legi, José Alberto Marín, que assegura que, en el cas de la pandèmia, l’efecte ha sigut el mateix. En aquest cas, però, les crisis de parella no són l’únic motiu que ha capgirat la tendència: “Mentre els divorcis s’han continuat tramitant durant la pandèmia, moltes parelles han ajornat els casaments”, apunta Marín.

Les empreses que viuen d’aquests esdeveniments –i que asseguren que encara pateixen els efectes de les restriccions– fan els càlculs del que els ha suposat la pandèmia: del total d’enllaços que estaven planificats l’any passat, només se'n van poder celebrar el 30% –la majoria en el segon semestre de l’any–, mentre que el 70% es van ajornar per al 2021. “Quan van començar les restriccions moltes parelles van decidir que no volien casar-se en aquestes condicions”, diu Pep Minguell, president de l’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments. Concreta que el 6% del total de les parelles van decidir cancel·lar directament la celebració en comptes d'ajornar-la.

Anomalia

El 2020 els divorcis van superar els matrimonis per primer cop en cinc anys.

Un calendari incert

“Vam haver d’acomodar dins el calendari del 2021 els casaments que venien de l’any passat, que se sumaven als que ja estaven programats”, afirma Minguell. Però el que prometia ser un any de recuperació, el 2021, de moment encara no ho està sent. El sector assegura que, malgrat que la temporada havia d’arrencar aquesta primavera, en el que portem d’any encara no han pogut celebrar pràcticament cap casament. “La majoria d’empreses del sector formem part de la restauració i hem tingut moltes restriccions”, recalca. Hi coincideix la comercial del restaurant Masia Castellarnau, Georgina Esteve: “A principis d’any teníem el calendari a rebentar, però, a mesura que ha anat passant el temps i la vacunació tampoc ha avançat gaire, la gent s’ho anat repensant més”.

La regulació actual obliga que els convits de casament tinguin les mateixes restriccions que els restaurants: aforament del 30% a l’interior i quatre persones màxim per taula, mentre que a l’exterior l’aforament pot ser del 75%, amb un màxim de sis persones per taula. Les mateixes mesures també els obliguen a seguir un horari que els permet obrir de les 11 h a les 17 h. “Encara no havíem pogut començar, perquè amb l’estat d’alarma, el toc de queda i els horaris de la restauració és impossible”, admet Evaristo Viana, director del restaurant per a casaments Mas de Sant Lleí.

Dos casaments i tests d'antígens a l'entrada

La Irene i el Fredi s’havien de casar l’octubre de l’any passat, però finalment ho faran el pròxim mes de juny amb un format una mica diferent: “Farem la cerimònia i el dinar amb la família i després ells marxaran i vindran els nostres amics”. La idea, diuen, és separar franges d’edat per “evitar que es barregin tantes bombolles” i reduir, així, el risc de contagi. “El que em fa més por és que algú que està contagiat es tregui la mascareta per menjar i contagiï altres persones”, confessa la Irene. “No vull que el dia del meu casament es recordi per això”, afegeix. Una de les opcions que es planteja la parella és fer tests d’antígens als convidats abans de la celebració.

Pors

"No vull que el dia del meu casament es recordi perquè algú es va contagiar"

Les restriccions a la mobilitat són un altre dels grans maldecaps dels nuvis, segons la wedding planner Anna Winward. És el cas de l’Ònia i el Mauro, que van optar per traslladar el casament directament al 2022, sobretot perquè diversos assistents venien de fora de Catalunya. “El tema era poder convidar qui volguéssim i que tothom pogués venir sense cap preocupació”, explica el Mauro, que té part de la seva família a l’Uruguai i a Madrid. La parella s’havia de casar al maig, però són dels que han preferit esperar a fer-ho el 2022. “Al ser joves i viure junts, realment ens volíem casar per fer una festa”, justifica l’Ònia.

Casos com aquest –que són força habituals– fan pensar al sector que les xifres del 2021 encara seran lluny del que seria un any normal, tot i que confien encara que el ritme de la vacunació i l’evolució de la situació sanitària els ajudin a agafar embranzida els pròxims anys. Minguell creu que també dependrà d’altres factors: “Tot anirà lligat a la situació econòmica de cada família i a les ganes que tinguin de celebrar”.

stats