Vacunació covid

El 20% dels contagis a Catalunya són de la variant índia

Salut diu que la mutació es farà dominant aviat i demana a la població confiança en les vacunes

BarcelonaL’evolució epidemiològica avala la desescalada "racional" que fa setmanes que el Govern va iniciar i que a partir de dilluns que ve s'accelerarà amb la reobertura de l'oci nocturn. Amb tot, l'amenaça de la variant Delta (originada a l'Índia), que les dades indiquen que és més transmissible i que s’escapa parcialment de les vacunes, obliga a anar amb peus de plom. "Fa setmanes que expliquem que aquesta variant va guanyant terreny a la britànica i sabem que acabarà sent la dominant", ha admès la secretària general de Salut, Meritxell Masó. La setmana passada aquesta mutació representava el 12% dels casos analitzats i aquesta setmana ja se situa entorn del 20% de les mostres.

"És molt probable que, si no és aquest mes, al juliol ja sigui la predominant", ha corroborat el cap del servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola. El microbiòleg ha avisat que les vacunes autoritzades no protegeixen tant dels contagis en el cas de la variant Delta, però sí que són eficaces per prevenir els seus efectes greus. Com que amb aquesta mutació circulant és més fàcil infectar-se encara que s'estigui vacunat, Pumarola ha recomanat en una entrevista a RAC1 que s'avanci l'administració de les segones dosis per garantir la "protecció total" de la població, ja que l'efectivitat de la primera "és molt inferior" en comparació amb la pauta completa.

Cargando
No hay anuncios

Per això, el departament de Salut ha decidit avançar la segona dosi de la població de 60 a 69 anys. La conselleria havia optat per espaiar al màxim la segona punxada, atenent a la fitxa tècnica de la vacuna anglosueca, que recomana posar-la entre deu i dotze setmanes després de la primera. El motiu: la resposta immunitària del vacunat amb aquest preparat augmenta a mesura que passa el temps.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l'amenaça de la variant índia ha fet que Salut prefereixi no esgotar el calendari i acabar de protegir de seguida aquesta franja vulnerable. De moment, només un 10% de les persones d'aquestes edats tenen la pauta completa i, atès que la campanya és àgil i la gent comença a veure una progressiva "normalització" de la seva vida, des de Salut es demana a la població un vot de confiança en les vacunes.

450 nous diagnòstics per setmana

L'avenç de la variant índia no ha frenat la millora epidemiològica. La xifra de noves infeccions, amb aproximadament 450 diagnòstics a la setmana, continua disminuint i els hospitals també es buiden gradualment de coronavirus: aquest dimecres hi havia 512 positius hospitalitzats, el 5% del total d’ingressats en llits convencionals. Pel que fa a les unitats de cures intensives (UCI), n’hi ha 179. Així, un de cada quatre ingressats a l’àrea de crítics té covid.

Cargando
No hay anuncios