Les xifres de la investigació

Els jihadistes planejaven un triple atac simultani a Barcelona i París

La informació que enviï Bèlgica i França podria resoldre algunes incògnites

Omar Hichamy, abatut a Cambrils, davant la Torre Eiffel
M. R. / P. E.
16/08/2019
2 min

BarcelonaTres furgonetes, tres objectius, una data: 20 d’agost del 2017. Els membres de la cèl·lula de Ripoll liderada per l’imam Abdelbaky es-Satty havien tingut entre els seus plans un triple atemptat a Barcelona i París, segons fonts de la investigació consultades per l’ARA. Els tres objectius emblemàtics escollits pels terroristes eren la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel, segons apunten les mateixes fonts. D’aquí el viatge que tres dels integrants del grup, Younes Abouyaaqoub -el conductor de la Rambla-, Omar Hichamy i Youssef Aalla, van fer a París entre l’11 i el 12 d’agost del 2017, cinc dies abans de l’atac a la Rambla i Cambrils i en el qual van fotografiar els accessos al monument.

Els plans del grup es van precipitar després de l’explosió de la casa d’Alcanar, on la cèl·lula feia setmanes que preparava els explosius. Hi havien acumulat entre 200 i 500 quilos de triperòxid de triacetona (TATP), l’explosiu conegut com a Mare de Satan, suficients per causar una massacre en les dues ciutats. La mort del cervell del grup i d’un altre dels seus integrants i la pèrdua dels explosius va portar la resta de membres a improvisar els dos atacs a la Rambla de Barcelona i al passeig Marítim de Cambrils, en els quals van morir 16 persones.

Segons les fonts consultades, la idea del grup era dividir-se entre les tres furgonetes llogades entre el 15 i el 17 d’agost per dirigir-se als objectius. Les incògnites són si el triple atac es preveia a la mateixa hora o amb unes hores de diferència -el 20 d’agost es va jugar un partit entre el Betis i el Barça però a les 20.15 h-, si en els tres casos s’hagués fet servir material explosiu i si, en el cas de l’atac a la Torre Eiffel de París, el grup comptava amb algun tipus de col·laborador.

La investigació internacional

Fa mesos que el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va enviar, a petició dels Mossos, fins a sis comissions rogatòries a Bèlgica, França, Holanda, els Estats Units, el Marroc i Alemanya, demanant que investiguessin les connexions de la cèl·lula de Ripoll. Segons les fonts consultades, les peticions de més envergadura són les de Bèlgica i França, que els investigadors consideren claus. Es-Satty va viatjar diverses vegades a Bèlgica. L’última, entre el 26 i el 28 de març del 2017. És després d’aquest segon viatge que els investigadors han detectat que el grup es va tancar en si mateix i va accelerar el pla dissenyat per l’imam i cervell de la cèl·lula per atemptar aquell mateix estiu. Per això els investigadors consideren clau saber què va anar a fer Es-Satty a Bèlgica.

Pel que fa a França, l’interès el desperta principalment el darrer viatge de Hichamy, Abouyaaqoub i Aalla pocs dies abans dels atemptats. “Volem saber què va passar en aquests viatges. ¿Què van anar a fer? ¿Van anar a demanar informació, a demanar algun tipus d’autorització?”, explica un dels investigadors.

El febrer de l’any passat, la policia francesa va detenir tres persones al sud de França relacionades amb Driss Oukabir, que continuen entre reixes. Tot i així, les fonts de la investigació consultades descarten la seva relació directa amb els atemptats i amb la resta de la cèl·lula de Ripoll.

Dos anys seguint el rastre de la cèl·lula arreu

S’han detingut vuit persones, cinc a l’Estat -tres de les quals continuen a presó- i tres a França. Els Mossos investiguen una trentena de persones més.

El jutge ha emès sis comissions rogatòries a Bèlgica, França, Holanda, els Estats Units, el Marroc i Alemanya sobre els moviments del grup, que esperen resposta.

stats