El 13% dels adolescents del món tenen un trastorn mental diagnosticat
Unicef urgeix a augmentar la inversió en salut emocional i a trencar el tabú per millorar-ne l'atenció entre els més joves
BarcelonaUn de cada set adolescents de 10 a 19 anys a tot el món pateix algun un problema de salut mental diagnosticat. Gairebé 46.000 es treuen la vida cada any. Però, tot i la cruesa de les dades, els governs continuen oblidant i maltractant l'atenció d'aquest tipus de trastorns i, de mitjana, hi inverteixen tan sols el 2,1% dels seus pressupostos de salut. De fet, hi ha països de renda mitjana-alta que no hi destinen ni tres dòlars anuals per càpita. La pandèmia no ha fet altra cosa que agreujar l'estat emocional de joves i adolescents, que viuen amb patiment la incertesa del futur. Les dades es recullen a l'informe anual sobre la situació de la infància que ha fet Unicef, que reclama a les institucions públiques més atenció econòmica i mèdica. "Les conseqüències de la pandèmia tenen un gran abast, però són només la punta de l'iceberg", explica la directora executiva de l'agència, Henrietta Fore, que denuncia que "no s'està donant prou importància a la relació entre la salut mental i les conseqüències al llarg de la vida".
Fore assenyala que la pandèmia "només mostra la punta de l'iceberg" d'una situació dramàtica al voltant de depressions, tristeses i dolor emocional que toca els joves de tot el món, sense distinció de classes socials ni la riquesa dels països. Per millorar-ho, Unicef urgeix a fer un abordatge integral, posant l'atenció a la salut mental en el mateix nivell que la salut física, i en aquest sentit reclama un compromís econòmic dels governs per augmentar les partides per a l'atenció de la salut mental, amb més serveis i professionals. Per al president d'Unicef a Espanya, Gustavo Suárez Pertierra, les inversions actuals són "absolutament insignificants" per al gruix d'una problemàtica que repercuteix no només en l'adolescent malalt sinó també en les seves famílies i les seves comunitats.
En la presentació de l'informe, Suárez Pertierra ha advertit que és "urgent i fonamental" trencar amb els silencis i els tabús que envolten aquest tipus de malalties, ja que tradicionalment el vel d'incomprensió que hi ha hagut cap a les persones malaltes els afegeix un dolor extra perquè se les estigmatitza. Segons explica, sovint aquest assenyalament les obliga a deixar casa seva o els estudis per fugir de l'assetjament o les fa conviure amb el trastorn en solitari per por a ser objecte de comentaris i discriminacions per part de la comunitat. L'agència de l'ONU per a la infància aconsella parlar sobre la salut emocional lliurement per escoltar les inquietuds dels joves, que reclamen ser escoltats per superar el patiment. De fet, el 83% d'aquests adolescents creuen que se'n poden sortir si compten amb eines i un suport adequat.
Les dades que aporta Unicef, que per primer cop dedica el seu informe anual a la salut mental, són colpidores. El suïcidi se situa entre la tercera i la cinquena causa de mort entre joves i adolescents a nivell global, depenent de l'edat i el gènere, per darrere dels accidents de trànsit, la tuberculosi, la violència interpersonal o les diarrees. A Catalunya ja és la primera causa per una mort no natural.
Cada minut se suïciden 11 adolescents al món; en total, 45.800 víctimes a l'any. Uns 80 milions de criatures d'entre els 10 i 14 anys tenen un trastorn i 86 milions més en el tram entre els 15 i 19 anys (una població similar a la d'Alemanya, el país més poblat de la Unió Europea). La depressió i l'ansietat són les patologies amb més prevalença, el 40%, juntament amb els trastorns per dèficit d'atenció amb hiperactivitat, la bipolaritat, els d'espectre autista o de la personalitat i els alimentaris.
Segons els primers resultats d'una enquesta internacional realitzada per Unicef i Gallup entre nens i adults de 21 països –que s'avança en aquest informe de la infància–, una mitjana d'un de cada cinc joves d'entre 15 i 24 anys enquestats afirma que sovint se sent deprimit o té poc interès a fer algun tipus d'activitat. A Espanya, els resultats de l'enquesta revelen que gairebé sis de cada deu joves d'entre 15 i 24 anys sovint se senten preocupats, nerviosos o ansiosos i poc més d'un terç té aquest sentiment "de vegades". A més, el 11,5% assegura que estan deprimits o tenen poc interès a fer coses "sovint" i el 68% "de vegades".
A l'alt cost personal, l'Escola d'Economia i Ciència Política de Londres hi afegeix la factura econòmica per aquest patiment emocional, que es tradueix en la discapacitat que provoquen les malalties mentals i el suïcidi juvenil: poc menys de 335.000 milions d'euros.