TRÀNSIT
Societat28/02/2011

Felip Puig: "Vaig expressar a Rubalcaba el meu escepticisme respecte dels 110 km/h"

El coneller d'Interior creu que la mesura pot ser "pedagògica" però no efectiva per reduir el consum de combustible. Reclama el corredor mediterrani ferroviari i "un debat seriós sobre l'energia nuclear"

Redacció
i Redacció

Barcelona"Dubto que sigui una mesura efectiva, deuen voler fer pedagogia." Aquesta és la visió que té el conseller d'Interior de la mesura decidida pel govern espanyol de limitar la velocitat màxima a les autovies i autopistes de tot l'Estat mentre duri la crisi del petroli provocada per la revolta a Líbia.

En una entrevista a RAC 1, Felip Puig ha explicat que va traslladar el seu "escepticisme respecte de la mesura a Alfredo Pérez Rubalcaba quan el vicepresident primer i ministre de l'Interior del govern espanyol li va trucar per anunciar-li la decisió abans que d'aprovar-la al consell de ministres. Tanmateix, Puig ha reconegut que Catalunya no es pot oposar a la mesura. "Nosaltres no tenim marge de maniobra. Si fan una reforma transitòria del reglament de circulació, no tenim cap altra opció que aplicar-la, haurem de posar els adhesius als senyals", ha dit en referència al sistema triat per modificar temporalment les indicacions que assenyalen els límits de velocitat als conductors.

Cargando
No hay anuncios

El conseller creu que a la Generalitat l'execució de la mesura li costarà "poca cosa", ja que espera que els operadors de les autopistes assumeixin la nova senyalització i que també ho faci el ministeri de Foment. Només quedarà en mans de la Generalitat, per titularitat directa de la via, un tram de la C-33 i un altre de la C-31.

Per Puig, però, caldrien altres mesures si es vol reduir realment el consum energètic. I ha reclamat "el corredor mediterrani ferroviari, que ens podria estalviar molts camions i anys de retard per aquests que ara decideixen el límit dels 110 km/h", ha dit en referència al govern espanyol, al qual ha acusat "d'improvisar" i d'actuar "de cara a la galeria".

Cargando
No hay anuncios

"El govern espanyol ha volgut agafar la variable de la inestabilitat a Líbia, que ens subministra el 12% del petroli, per fer una crida a ser més responsables. Però es poden prendre altres mesures des del punt de vista estructural, industrial, de grans consums". En aquest sentit, ha afegit que "caldria fer una revisió estratègica del mapa i el model energètic", perquè cal "una menor dependència energètica i, per tant, reobrir el debat sobte l'energia nuclear". "Necessitem un debat seriós sobre el model energètic i ara comencem a veure-ho. Som un país amb una gran dependència energètica de l'estranger, i ens permetem el luxe de dir que volem tancar centrals nuclears", ha reblat.