La méteo

La méteo: pendents d'on i quan pot ploure per Sant Jordi

Els ruixats apareixeran en algunes comarques sobretot a partir de la tarda amb ambient fresc per a l'època i vent en alguns punts

4 min

BarcelonaEls models ja fa dies que apuntaven a un canvi en el temps i aquesta setmana la comencem amb pluja en algunes àrees. De fet, som a les portes d'una diada de Sant Jordi atípicament fresca i molt pendents del cel. La inestabilitat vindrà associada a l’entrada d’una massa d'aire clarament més fred en altura, procedent del nord del continent europeu. Aquest factor, juntament amb la presència de vents una mica humits en superfície –com el típic reflux del nord-est amb situacions de tramuntana– serà determinant en el creixement de grans nuvolades, que poden deixar xàfecs intensos i tempestes més o menys intenses.

Dilluns: temps mogut i fred

La vigília de Sant Jordi vindrà acompanyada de les primeres precipitacions. A primeres hores del matí s'espera pluja a la Catalunya Central, al litoral i al prelitoral de Barcelona, sud de Girona i nord del Camp de Tarragona. El Meteocat ha emès un avís per pluja intensa, amb xàfecs que poden acumular 20 mm en menys de 30 minuts, per exemple entre el prelitoral central i sud i el Camp de Tarragona.

Avís per pluja intensa.

Hi haurà una petita treva després, però a partir del migdia els ruixats es reactivaran al nord-est i a la Catalunya Central. Els xàfecs seran localment intensos i aniran acompanyats de tempesta, amb calamarsa o neu granulada.

Seguirà bufant la tramuntana a l’Empordà, amb alguna ratxa moderada o forta a la Costa Brava que aixecarà forta maror al nord del cap de Begur. Aquest vent del nord es reforçarà durant el matí de dilluns i arribarà a superar els 100 km/h al cap de Creus.

A partir del vespre s'esperen nevades al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu entorn dels 800 metres tan sols. A la resta del país, la cota de neu rondarà els 1.200 metres, més baixa en moments de xàfec. Al Montseny o a les Guilleries podrà caure neu granulada en moments de ruixats intensos. Els models indiquen que fins a la matinada de dimecres es poden acumular (per damunt dels 1.800 m) uns 15 cm, de mitjana, al nord del Pallars Sobirà, a l'Aran i al nord d'Andorra.

Cota de neu prevista.

La borrasca freda en altura farà caure en picat les temperatures. Ens esperen uns dies d’ambient més propi de finals d’hivern que no pas de primavera. Entre dilluns i dimarts s'esperen màximes entre 5 i 7 graus per sota de les esperades aquest època de l'any. Aquest ambient més propi de les acaballes de l'hivern es mantindrà fins al cap de setmana, amb matins i matinades fredes i, en canvi, amb migdies més suaus.

Les glaçades nocturnes s’estendran per punts de l’interior, sobretot dimecres a la matinada. Una mala notícia per a la pagesia, que haurà de recórrer (qui en tingui) a aspersors per contrarestar les possibles gelades.

Sant Jordi: pendents del cel

Segons les últimes actualitzacions dels models, sembla que el temps ens respectarà una mica durant aquesta jornada tan important, amb força estones de sol i cel clar. Durant la matinada acabaran de caure els xàfecs previstos i és possible que acabin retirant-se de bon matí, amb només algun últim plugim a la costa de Barcelona, el Maresme i el sud de la Costa Brava. La resta del matí quedarà amb moltes clarianes o, inclús, bastant serè, sobretot a Ponent i al sud del país.

Malgrat l'ambient fresc, es podrà gaudir de les activitats de Sant Jordi sense por de la pluja, com a mínim fins a primera hora de la tarda. Els mapes, no obstant això, indiquen un temps insegur durant la tarda, amb nous ruixats, inclús alguna tronada al Prepirineu, al nord de la Catalunya Central, a les comarques de Girona i zones del litoral i del prelitoral. En aquests sectors no es descarta que a mitja tarda s'hagin de protegir les parades de llibres i roses per alguns ruixats, de curta durada però de certa intensitat. La cota de neu es mourà al voltant dels 900 m a la Vall d'Aran i al voltant dels 1.200 m a la resta del país.

Pluja total acumulada per Sant Jordi.

L'ambient refrescarà i les màximes no passaran dels 15 °C. A l'interior, sobretot al Prepirineu o el Pirineu, el dia serà fred, amb valors que es mouran entre els 5 °C i els 9 °C. En canvi, l’entrada de vents del nord i del nord-oest, una mica aponentats, farà que el termòmetre remunti fins als 18 °C o 20 °C, per exemple, a l’Ebre, al Camp de Tarragona, al prelitoral central o a l’Empordà.

Temperatura màxima prevista per Sant Jordi.

Durant la resta de setmana seguirem amb un ambient fred per a l'època de l'any, especialment de bon matí, i amb un temps insegur, sobretot durant les tardes, amb nous ruixats o tronades al nord i a l'interior, especialment de cara a dijous i divendres.

Dilluns amb pluja i molta fresca

La pluja caiguda entre la matinada i el matí d'aquest dilluns ha afectat sobretot al litoral i al prelitoral de Barcelona, sud de Girona i a la Catalunya Central. Localment s'han acumulat de 10 a 20 l/m², fins i tot per sobre. Destaquen fins ara els 23 l/m² de Súria (Bages), 21 l/m² a Canaletes (Alt Penedès) o 18 l/m² a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Matí de paraigua en aquestes zones i ambient clarament més fresc o fred per a l'època. De fet, l'ambient matinal és més propi d'un matí d'hivern que no pas de mitjans de primavera. Valors clarament sota zero als cims del Pirineu, destacant els -15ºC de mínima a la Pica d'Estats (Pallars Sobirà), i entre 5 i 10ºC a molts punts.

stats